JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deltid

Ordfører: – Et mål at vi aldri ser en slik annonse igjen

MED BISMAK: Leder av Fagforbundet Vestby, Christoffer Jensen, og hovedtillitsvalgt Randi Rygg Sikstrøm. De har godkjent mikrostillingene, men liker det overhodet ikke.

MED BISMAK: Leder av Fagforbundet Vestby, Christoffer Jensen, og hovedtillitsvalgt Randi Rygg Sikstrøm. De har godkjent mikrostillingene, men liker det overhodet ikke.

Ola Tømmerås

Stillingsannonsen i Vestby kommune går sin rundgang i sosiale medier og latterliggjøres.

2024031509020520240322102518

ola.tommeras@fagbladet.no

Fem stillinger som fagarbeider/assistent er utlyst på samme arbeidsplass: 3 stillinger i 14,08 prosent, 1 på 13,15 prosent og en hvilende nattstilling på 11,27 prosent.

Sammenlagt utgjør de fem stillingene mindre enn én hel, nærmere bestemt 67 prosent eller to tredeler av én stilling.

Stillingene ved avlastningssenteret Randem i Vestby har vakt oppsikt.

Ny forskning: Helsefagarbeidere forsvinner på grunn av deltid

Godkjente med bismak

– Nei, det ser overhodet ikke pent ut med denne annonsen, sier leder av Fagforbundet Vestby, Christoffer Jensen.

Fagforbundet Vestby har likevel godkjent stillingene.

– Vi har fått en forklaring og godkjent ut fra det, men det er med bismak i munnen. Nå fortsetter vi dialog med ledelsen om turnusene. Vi har god dialog, men ingen løsning på mikrostillingene per nå, sier han.

Hovedtillitsvalgt Randi Rygg Sikstrøm er enig. De har jobbet mye med heltidskultur i Vestby, og sørget for større stillinger til mange medlemmer med ufrivillig deltid. Da er det ikke greit å se en slik utlysning.

Et nødvendig onde

– Ingen kan leve på lønn fra så små stillinger. Det er innlysende. Likevel er det et nødvendig onde for å få driften til å gå rundt på denne arbeidsplassen nå, sier hun.

Ansatte, ledelse og tillitsvalgte har møtt en utfordrende virkelighet ved arbeidsplassen. Stedet satt brått med vakanser som alle var på helg og på slike tidspunkt at de ikke kunne slås sammen.

– Vi står i en skvis mellom motstridende interesser blant medlemmene: Fast ansatte som ikke ønsker turnus med hyppigere helgevakter, ansatte med ufrivillig deltid og de som ønsker en liten jobb ved siden av studiene eller å øke eksisterende stilling. De er alle medlemmer, og vi skal ivareta interessene deres, også når de er motstridende, forklarer hun.

– Hadde alle ønsket turnus med vakt annenhver helg, så hadde dette vært unngått, illustrerer Jensen.

Ville blitt gjennomført uansett

Lederen av Fagforbundet Vestby mener det hadde vært nytteløst å nekte godkjenning av stillingene.

– Det ville blitt gjennomført med styringsrett uavhengig av protester fra oss. Driften kan ikke stoppe, og ansettelsen må gå sin gang. Det er lagt fram en forklaring, og da har vi valgt dialog om grunnturnus og å kartlegge ansattes ønsker framfor konflikt, sier han.

Har jobbet mye med deltid

Den lokale lederen legger likevel ikke en finger imellom om hva han mener om ufrivillig deltid og mikrostillinger.

– En godt strukturert ledelse skal klare å unngå dette, sier han.

– Vi har jobbet mye med heltidskultur i Vestby, og oppnådd gode resultater. Mer enn 80 prosent har i dag hele og faste stillinger. Mer enn halvparten av de med deltid ønsker det selv. Når en arbeidsplass blir nødt til å utlyse noe slikt, så er det flere skritt i gal retning, sier han.

– Ufrivillig deltid er viktig å bli kvitt. Det skaper stress og usikkerhet, gjennomtrekk på arbeidsplassen og ustabilitet for brukerne.

OPPTATT AV HELTID: Ordfører Tom Anders Ludvigsen er opptatt av å fjerne ufrivillig deltid.

OPPTATT AV HELTID: Ordfører Tom Anders Ludvigsen er opptatt av å fjerne ufrivillig deltid.

Vestby kommune

Vil ikke se det igjen

– Dette forteller meg at vi fremdeles har utfordringer, sier ordfører Tom Anders Ludvigsen når Fagbladet konfronterer han med utlysningen. Han beskriver seg selv som mer enn middels opptatt av ufrivillig deltid. Det har vært løftet høyt politisk i kommunen.

– Jeg sier det samme som de tillitsvalgte, at vi bare må godkjenne dette nå. Deretter må arbeidsplassen og Fagforbundet jobbe videre med turnus og avtaler.

Ludvigsen er lite glad for at kommunen hans, etter mer enn fire år med målrettet arbeid for faste og hele stillinger, blir berømt for utlysning av mikrostillinger:

– Det er et mål at vi aldri ser en slik annonse igjen, sier ordføreren.

«En perfekt storm»

Virksomhetsleder Berit Sommerud i Vestby gir en gjennomgang av bakgrunnen for utlysningen. Den kan høres ut som en «perfekt storm» - alt som kan gi små vakanser slår til samtidig. Hun forklarer:

• Trykket er stort på tjenesten, da Randem har fått inn barn med særdeles store medisinske behov.

• Rammen er økt på tre stillinger som konsekvens av nye vedtak på lørdager og søndager.

• En stilling hvilende nattvakt er opprettet fordi der er innvilget økt avlastning for barn med behov for to nattevakter. I nåværende hvilende nattstilling ble det for mange netter på rad i turnus, slik at dette måtte deles opp.

• En stilling er på grunn av oppsigelse der vi rekrutterer en ny.

• Eksisterende deltidsstillinger kan ikke økes da samtlige er med avtale om vakt hver tredje helg.

– Det er første prioritet at vi har kjente, stabile ansatte på jobb i størst mulig stilling. Regelverket gjør imidlertid at vi ikke klarer å bemanne godt nok i helger etter behov slik belegget er i dag, skriver Sommerud i en e-post til Fagbladet.

– Driften preges av stadige nye, endrede og utvidede vedtak. Vår brukergruppe er i barnehage og skole store deler av året, det er derfor på kveld og helg tjenesten har størst trykk. Vi er ofte nødt til å gå gjennom grunnturnus på grunn av endringer i vedtak. Da går vi alltid ut til deltidsansatte og ber om ønsker for økt stillingsprosent, og i hver omgjøring har vi klart å få til økning til en eller flere deltidsansatte, opplyser hun.

Det var med en sterk bismak i munnen at vi godkjent dette

Lokale tilltsvalgte i Vestby

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy