Ordfører Ingrid gjør alt hun kan for å skape en heltidskultur. Her er hennes beste råd
Ingrid Aune er ordfører i Malvik og veldig opptatt av heltidsproblematikken.
Leif Martin Kirknes
Jobber bevisst med heltidspolitikk for å få opp prosenten.
helge@lomedia.no
Malvik-ordfører Ingrid Aune (Ap) har heltidskultur som en av sine tre topp-prioriterte saker som ordfører. Det samme hadde Arbeiderpartiet i sist kommunevalg.
– I alle budsjettrunder har vi denne saken på dagsorden, vi sjekker hvilket vedtak som er fulgt opp og følger opp det som er nødvendig å følge opp. Målet er å øke til 65 prosent heltid i løpet av planperioden. Det er litt over 10 prosent mer enn landsgjennomsnittet, sier Ingrid Aune til FriFagbevegelse.no.
Bare annenhver utlyste sykepleierstilling er heltid
Bare én av to
Retriever har på oppdrag fra Norsk Sykepleierforbund registrert antall utlyste sykepleierstillinger, brukket ned til tallene for henholdsvis heltid og deltid, eksklusivt ekstravakter og sesongstillinger.
De nye tallene viser at heller ikke i juli har trenden endret seg. Av alle utlyste stillinger er heltidsandelen 48 prosent. Andelen deltidsstillinger er 44 prosent, mens 8 prosent er såkalte uspesifiserte stillinger.
Av totalt 1.265 utlyste stillinger i juli, var bare 632 heltidsstillinger. 550 av stillingene var deltid.
Akkumulert på årsbasis har det vært 29.562 utlyste stillinger. 14.334 på heltid – 13.004 på deltid. Fortsatt er det eksklusivt vikariater og sesongstillinger.
Lederskap nytter
Fra februar til juni har heltidsprosenten i Malvik økt med to prosent. I mai ble tre 75 prosent-stillinger gjort om til to faste heltidsstillinger og en i 75 prosent.
– Helst skulle alle tre vært hundre, men det resulterte i at på en måned fikk to sykepleiere full stilling som de ikke ville hatt ellers, fordi vi fikk dem til å jobbe sammen om en annen turnus enn før. Det er selvfølgelig ikke nok, men det viser at det nytter å ta politisk lederskap. Og at det nytter å ha fokus på dette, sier Ingrid Aune.
Som ordfører har hun heltidskultur på dagsorden med hele den politiske og administrative ledelsen hver eneste måned. Det må rapporteres hva som har skjedd.
– Det er det eneste som nytter. Det har vært politisk enighet om at vi skal ha fulle, hele stillinger. Så skjer det likevel ingen ting. Da er det noe annet enn politiske vedtak som må til, sier Aune og fortsetter:
– Da må det politisk lederskap til. Sette det på dagsorden. Bruke tiden sin på det. Terge opp rådmannen om det. Etterspørre informasjon. Min rådmann må rapportere til meg annenhver måned på individnivå utviklingen i stillingsstørrelse hos de som jobber ufrivillig deltid. Hvilken framdrift som har vært. Da får også rådmannen lyst til å levere på det, mener Malvik-ordføreren.
Disse kommunene er best og verst på heltid
Deltidskrise
Hun mener alle ordførere, i alle fall Ap-ordførere, må gjøre heltidskultur til en hovedsak.
– Også håper jeg de andre partiene skjønner at dette er viktig. Vi har en deltidskrise i Norge i dag. Alt for mange på ufrivillig deltid, men også for mange på frivillig deltid. Det gjelder også hjelpepleiere, påpeker hun.
– Det er oftest unge kvinner, alenemødre og unge med minst utdanning som får deltidsstillingene. Da må også damer skjønne at vi må hjelpe damer fram. Det er damer i etableringsfasen som rammes hardest. Dette kan vi ikke sitte å vente på, mener hun.
En positiv effekt er et lavere sykefravær.
– Sykefravær er en kjempekostand for kommunene. Samtidig som heltidsandelen vår har økt i Malvik, har sykefraværet gått ned. Det handler også om en konkurransefordel. Vi får ikke rekruttert nok folk hvis vi rekrutterer til 20 prosent-stillinger. Da må vi tilby hundre prosent, mener Ingrid Aune.
Hvorfor er det mer heltid i Finnmark enn ellers i landet?
Går for tregt
Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord mener prosessen med mer heltid går alt for sakte.
– Arbeidsgivere må bli mer offensive og lyse ut 100 prosent-stillinger, selv om det er en deltid som er ledig. Merforbruket i alle kommuner er enormt. Problemet er enda større hvis du tar med fagarbeidere, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.no.
– Hvis ikke praksis endrer seg må vi få lovendringer som pålegger arbeidsgiver å ansette i 100 prosent. De må dokumentere at de ikke har mer arbeid hvis de ansetter i deltid, sier Nord.