Illustrasjon
Ole Palmstrøm
I tillegg tok 212 personer kontakt med etaten for å melde om uoppførte inntekter og formuer i året som gikk.
– Størstedelen av sakene gjelder økonomiske forhold i utlandet. At vi får mer informasjon fra andre land, gjør det vanskeligere å skjule verdier i utlandet, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.
• – Krev å få vite hvor velferdsselskapenes overskudd ender
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten. Folk slipper dermed tilleggsskatt og mulig politianmeldelse, men må betale skatten de skylder pluss renter.
Schanke Funnemark sier det varierer hvem som ber om frivillig retting.
– Det kan være hvem som helst, men vi ser at det i større grad handler om at mange ikke kjenner til regelverket og melder fra når de oppdager at verdiene ikke bare er skattepliktige i det landet man har eiendom eller en konto, sier hun.
• Slik har amerikanske multimilliardærer fått tilgang til norske skattekroner
Siden 2007 har nærmere 4.000 personer kontaktet Skatteetaten gjennom denne ordningen. Til sammen er summen på innmeldte beløp over 80 milliarder kroner i formue og om lag 3 milliarder i inntekt.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE