JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbladets spørreundersøkelse:

Over halvparten av kommuneansatte vet ikke hva de kan si offentlig

KRITISK: Jon Wessel-Aas er høyesterettsadvokat og spesialist på ytringsfrihet. Han mener kunnskapsmangel og misbruk av regelverk om ytringsfrihet er en trussel for demokratiet.

KRITISK: Jon Wessel-Aas er høyesterettsadvokat og spesialist på ytringsfrihet. Han mener kunnskapsmangel og misbruk av regelverk om ytringsfrihet er en trussel for demokratiet.

Gorm Kallestad / NTB scanpix

Én av fire offentlig ansatte opplever at ytringsfriheten begrenses, viser Fagbladets ferske undersøkelse. – Skremmende, sier ytringsfrihetsekspert.

2018121712280020230821171436

Analysebyrået Opinion har på oppdrag fra Fagbladet kartlagt hvordan det står til med ytringsfriheten blant offentlig ansatte i Norge. Nesten 900 av Fagforbundets medlemmer har blant annet svart på om de har følt seg holdt tilbake og om de faktisk vet hva de kan si offentlig.

Grafikken under gjengir noen av hovedfunnene i undersøkelsen:

Flertallet vet ikke eller tar feil

Ett av hovedfunnene er at 54 prosent ikke vet om det er greit at de deltar i offentlig debatt med fagkunnskap de har fått gjennom jobben. 16 prosent svarte nei.

– Dette er skremmende. Når en ikke vet om en har rett til å uttale seg, fører det til at mange ikke bruker ytringsfriheten sin. De som faktisk kan noe om debatten, må jo delta. Om ikke blir det truffet dårlige beslutninger.

– Debatten blir verken åpen eller opplyst, sier Jon Wessel-Aas. Han er høyesterettsadvokat og spesialist på ytringsfrihet. Totalt 846 har svart på undersøkelsen, 78 prosent jobber i kommunene, 17 prosent i fylkeskommuner og fem prosent i staten.

• Maria gjorde det nesten ingen andre tør: – Det er jeg som er varsleren

KRITISK: Forfatter og advokat Jon Wessel-Aas er skremt over svarene i spørreundersøkelsen til Fagbladet.

KRITISK: Forfatter og advokat Jon Wessel-Aas er skremt over svarene i spørreundersøkelsen til Fagbladet.

Wikipedia.org

En av fire opplever seg begrenset

Ett annet funn i undersøkelsen er at 28 prosent forteller at de har opplevd at ytringsfriheten deres har blitt begrenset. 15 prosent svarer de har opplevd reaksjoner etter at de har brukt ytringsfriheten.

– Fagbladets undersøkelse bekrefter det Sivilombudsmannen har observert og som førte til at de ropte varsku for nesten to år siden, sier Wessel-Aas. Sivilombudsmannen fant at det er utbredt med grunnlovsstridige regelverk for hva offentlig ansatte kan si og hvem som kan uttale seg. Wessel-Aas har blant annet jobbet som advokat for NRK i tolv år og har utdanning fra London School of Economics.

Mener ledere sprer feil holdninger

Ett annet svar som får Wessel-Aas til å steile, er spørsmålet om det er aksept på arbeidsplassen for at ansatte bruker media eller sosiale medier for å kritisere kommunen de jobber i. Hele 68 prosent svarer nei, og 29 prosent svarer at de ikke vet:

– Det er jo helt feil, og svaret er det motsatte. Dette sier noe først og fremst om en manglende kultur i vid forstand. En negativ kultur. Det spres og eksisterer holdninger som gir uttrykk de ansatte inntrykk av at deres ytringsfrihet er mye mere begrenset enn den er, sier advokaten.

LEDERE: Anine Kierulf peker på lederne og mener ansvaret for god ytringskultur ligger der.

LEDERE: Anine Kierulf peker på lederne og mener ansvaret for god ytringskultur ligger der.

Scanpix

– Ansvaret ligger på lederne

Han får støtte av en annen ekspert på ytringsfrihet, Anine Kierulf:

– Mange har for lite kunnskap om hva ytringsfrihet er, men vel så begrensende kan det være at det ikke er noen ytringsiver på arbeidsplassen. Det kan skyldes generell slapphet, men også at det ikke føles trygt å ytre seg. Ansatte frykter konsekvensene, sier Kierulf som er fagdirektør ved Norges nasjonale institutt for menneskerettigheter. Den tidligere dommeren og rådgiveren for Europarådet mener lederne må ta ansvaret for ytringsfrihet:

– Ansatte må vite at det er trygt og ønsket at de ytrer seg. Ledere må forstå og formidle at uenighet er et gode, og at kritikk er et grunnlag for forbedring.

Ta quissen og test hva du kan om ytringsfrihet:

– Bryter Grunnloven

På spørsmål hva som er de viktigste grunnene til begrensninger i ytringsfrihet, svarte de offentlig ansatte: Lojalitetsplikt, hensyn til omdømme, rutiner for hva ansatte kan si eller delta i offentlig, regler for hvem som kan uttale seg i media og regler for hva ansatte kan skrive i sosiale medier. Fagforbundets leder Mette Nord mener undersøkelsen tyder på et press:

– Svarene tyder på at mange av medlemmene våre føler et press fra arbeidsgiveren om å ikke ytre seg i den offentlige debatten. Vi har sett tilfeller der arbeidsgivere forsøker å begrense de ansattes ytringsfrihet i strid med loven, sier Nord og legger til:

– Vi ser også at de fleste forsøker å løse problemene internt med tillitsvalgte og arbeidsgiver før de går ut med dem. Dette er positivt, sier Fagforbundet-lederen.

-PRESS: Fagforbundet-leder Mette Nord sier undersøkelsen vitner om press fra ledere om å ikke ytre seg.

-PRESS: Fagforbundet-leder Mette Nord sier undersøkelsen vitner om press fra ledere om å ikke ytre seg.

Jan-Erik Østlie

Fakta om Fagbladets undersøkelse om ytringsfrihet

• 54 prosent vet ikke om det er akseptabelt å delta i den offentlige debatten med fagkunnskap de har skaffet seg fra jobben, 16 prosent svarer nei og 30 prosent ja.

• 68 prosent svarer de opplever det ikke er aksept for at de kan kritisere kommunen de jobber for på Facebook eller i media.

• Over hver fjerde spurte, 28 prosent, har opplevd at ytringsfriheten har blitt begrenset.

• 15 prosent svarer de har opplevd reaksjoner etter å ha brukt ytringsfriheten de har som ansatt.

• 846 har svart på spørreundersøkelsen, som har blitt sendt ut på sms og epost til Fagforbundets medlemmer.

• 78 prosent jobber i kommunene, 17 prosent i fylkeskommuner og fem prosent i staten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy