JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Partene i kultursektoren må igjen til Riksmekleren. Pensjonsspørsmålet er fortsatt uløst

STREIK: Ansatte i kultursektoren streiket i fjor høst, for å få en pensjon de mener er livslag og kjønnsøytral. Nå er det på nytt streikefare på samme bakgrunn.

STREIK: Ansatte i kultursektoren streiket i fjor høst, for å få en pensjon de mener er livslag og kjønnsøytral. Nå er det på nytt streikefare på samme bakgrunn.

Frank Holtschlag/nyebilder

Et halvt år etter at kulturstreiken ble avsluttet i fjor må LO Stat og Spekter igjen til Riksmekleren.

2022042607412820220426074128

anders@lomedia.no

Mandag forhandlet LO Stat og Spekter om den framtidige pensjonsordningen til medlemmene i Fagforbundet, NTL og Creo uten å bli enige. Dermed må de til Riksmekleren igjen for å prøve å bli enige om hvilken pensjonsordning ansatte i teatre, opera og orkester skal ha og unngå en ny streik.

Dette ble de enige om i fjor

Fare for ny kulturstreik

Det starter som en frivillig mekling, men 9. og 10. mai er det tvungen mekling. Om de ikke blir enige innen den tid, kan det på nytt bli streik i kultursektoren.

– Vi er enig med Spekter om å utrede mulighetsrommet, for om mulig unngå en ny opprivende streik i kultursektoren, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

FORHANDLER: Lise Olsen, nestleder i LO Stat, er forhandlingsleder for arbeidstakerne.

FORHANDLER: Lise Olsen, nestleder i LO Stat, er forhandlingsleder for arbeidstakerne.

Ole Palmstrøm

Nytt forsøk hos Riksmekleren

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten bekrefter at det er pensjonsspørsmålet som er det mest krevende.

– Vi har i dag hatt konstruktive forhandlingsprosesser med LO Stat om ulike elementer, herunder pensjon, i overenskomstene for teatre og orkestre og operaene. Vi er nå enige om å fortsette dialogen videre med bistand fra riksmekleren, sier Bratten i en pressemelding.

Løsningen på streiken i fjor var at LO Stat og Spekter sa seg enige i at de skulle finne en pensjonsordning som ga livsvarige utbetalinger, og lik årlig utbetaling for kvinner og menn. Dette har de altså ikke klart å bli enige om.

– Vi ser vi fram til at vi med riksmeklerens bistand får anledning til å diskutere tematikken videre med LO Stat, og håper vi kan finne en løsning, sier Bratten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy