Pensjonert helsepersonell kan nå jobbe uten å tape pensjon

 I helseforetakene omfatter ordningen alle kategorier arbeidstakere, mens i kommunesektoren omfatter ordningen til nå kun personell som jobber i helsetjenesten. (Illustrasjonsfoto)

I helseforetakene omfatter ordningen alle kategorier arbeidstakere, mens i kommunesektoren omfatter ordningen til nå kun personell som jobber i helsetjenesten. (Illustrasjonsfoto)

Frøydis Falch Urbye

– Bra, men ikke godt nok, mener Pål Skarsbak, daglig leder av LO Kommune.

2020032409262820200324101626

baj@fagbladet.no

Både i sykehusene og i kommunesektoren blir det nå mulig for alt pensjonert personell i helsetjenesten å jobbe uten å tape pensjonsrettigheter.

I helseforetakene omfatter ordningen alle kategorier arbeidstakere, mens i kommunesektoren omfatter ordningen til nå kun personell som jobber i helsetjenesten.

Ekspertenes råd: Her kan du lære å gjøre rent som proffene for å stoppe smitte

– Det er bra, men ikke godt nok. I disse krisetider burde det være like regler for alle – om de jobber i kollektivtrafikken, sosialsektoren og innen sikkerhet og beredskap, for ikke å snakke om renholderne. Nå handler det om å tilrettelegge for at alle gode krefter kan benyttes uten at pensjonen avkortes, sier daglig leder av LO Kommune, Pål Skarsbak, til Fagforbundet.no.

LO, Unio og YS har forfattet et felles brev til Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) der de ber om at denne urettferdigheten rettes opp. Det samme har KS, arbeidsgiverorganisasjonen for kommunene gjort.

Solberg om koronasmitten: – Vi trodde vi hadde mye mer tid

I brevet tar de til orde for at også i branntjenesten, kollektivtransport, renovasjon, oppgaver som regjeringen selv har definert som samfunnskritiske, kan det være behov for å benytte pensjonerte medarbeidere.

– Dette oppfatter vi at ligger utenfor den tolkingen av helsetjenester som departementet legger til grunn, skriver organisasjonene i brevet.

De ber også om en tilbakemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet på om det noen motforestillinger eller er noen praktiske hinder for at dette avtales.

Fagbladets spesialside om korona

– Det er helt nødvendig å få avklart at disse gruppene kan få tilsvarende regler som ansatte i helsetjenesten, fastslår de i brevet.

Fagbladet har forsøkt å få en kommentar til saken fra arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. Vi har blant annet stilt spørsmål om det er aktuelt å innfri ønsket, om det finnes noen praktiske hindre og hvor raskt en slik regelendring eventuelt kan realiseres.

I en ordknapp e-post kan statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet si følgende:

– Dette er en av mange saker som er til vurdering i ASD.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy