Pensjonistforbundet sier nei takk til skattelette: Jan Davidsen vil heller gi mer til minstepensjonistene

Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet.

Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet.

Tri Nguyen Dinh

Pensjonistene mente de kom med et godt og solidarisk forslag da de gjestet Stortinget. Responsen uteble.

2018101711160020181017125617

helge@lomedia.no

I forslaget til statsbudsjett ble pensjonistene tilgodesett med en liten skattenedgang. Men nå ber LO-forbundet Pensjonistforbundet om at pengene omdisponeres til dem som trenger det mest.

– Vi sier ikke at vi skal ha mer skatt. Men vi sier heller ikke at vi skal betale mindre skatt, sier Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet til FriFagbevegelse.no.

Trygdeoppgjøret: – Vi forlanger å bli behandlet som voksne folk!

Ga beskjed – responsen uteble

Statsbudsjettet er lagt fram, og delegasjon etter delegasjon strømmer til Stortinget for å fortelle hva de mener om statsbudsjettet. Det er åpen høring i komiteene.

Pensjonistforbundet gjestet både finanskomiteen, helse- og omsorgskomiteen og arbeids- og sosialkomiteen tirsdag.

Der ga de klar beskjed.

– Pengene må omdisponeres og brukes der de merkes, fremfor å bli smurt tynt utover. Den foreslåtte skatteletten utgjør en reduksjon i inntektsskatten på i underkant av 100 kroner, var budskapet til lederen i Pensjonistforbundet, den tidligere fagforeningskjempen Jan Davidsen.

– De vel 4,2 milliardene som regjeringen foreslår i redusert skatt bør heller blant annet brukes til å sikre et økonomisk løft for minstepensjonistene, la han til.

Slik lever du godt som pensjonist

Minstepensjonistene får ikke skattelette

For minstepensjonistene, som har så lite å rutte med at de ikke betaler skatt, vil skatteletten utgjøre null kroner. De er nemlig unntatt skatt ved lov.

Responsen uteble. Fagforeningsveteran Jan Davidsen fikk ingen spørsmål fra politikerne. Det overrasket generalsekretær Harald Olimb Norman.

– Vi fikk null respons. Ingen spørsmål. Vi synes det er veldig skuffende, sier Norman til FriFagbevegelse.no.

14 500 kroner

Framfor skattelette ønsker Pensjonistforbundet et løft for minstepensjonistene på 14 500 kroner i året, slik at denne gruppen kommer opp på det som kan karakteriseres som en anstendig pensjon.

Det vil utgjøre 823 millioner av de totalt 4,2 milliardene som er foreslått bevilget til skattelette.

Videre ønsker Pensjonistforbundet å gjeninnføre forhandlingsrett i trygdeoppgjøret innenfor en ramme på linje med lønnsveksten. Forslaget anslås å koste om lag 1,7 milliarder i 2019.

Opplæring for analoge

200 000 av dagens pensjonister er analoge. 400 000 er ikke digitale nok til å kunne benytte seg av de digitale tjenestene som finnes. For å sikre at alle henger med ønsker Pensjonistforbundet at det bevilges 30 millioner kroner over statsbudsjettet til digital opplæring.

– Det brukes store beløp på digitalisering i Norge, men settes av bare to kroner per pensjonist til opplæring av eldre, poengterer Norman.

Pensjonistlederen i Fagforbundet (2017): – Uheldig å sette pensjonister opp mot unge

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy