Landsmøte 2017
Pensjonistlederen: – Uheldig å sette pensjonister opp mot unge
ENGASJERT: – Vi pensjonister ivaretar arbeidslivet som er nå og saker som angår pensjon, sier Bjørg Hageløkken.
Martin S. Festøy
– Samarbeid er mye bedre enn å konkurrere med hverandre, mener leder i Fagforbundets pensjonistutvalg, Bjørg Hageløkken.
kathrine.geard@fagforbundet.no
Ungdomstillitsvalgte i Fagforbundet murrer over at få unge delegater er valgt til landsmøtet som tar til i neste uke. Det er viktig at den gruppa som skal stå lengst i arbeid får mer å si når forbundet skal meisle ut politikk for framtida, mener de.
Men utspillet om at pensjonister og tillitsvalgte på vei ut burde ha veket plass til fordel for flere ungdomsdelegater får ikke uventet motbør fra pensjonisthold.
– Det er uheldig at unge settes opp mot pensjonister. Begge grupper er viktige, og samarbeid er mye bedre enn å konkurrere med hverandre, sier Bjørg Hageløkken, som sitter i landsstyret og er leder av Fagforbundets pensjonistutvalg.
Alle verdifulle
Hun understreker at pensjonistene sitter på masse erfaring og kompetanse som fagforbundet trenger. Og kjøper ikke argumentet om at unge er viktigere fordi de vil være en del av framtidas arbeidsliv.
– Men vi pensjonister ivaretar arbeidslivet som er nå, og saker som angår pensjon. Det må være et samspill der vi ser verdien av alle grupper. Det er ingen framtid uten at vi ser historien, sier Hageløkken, og understreker at pensjonistene støtter ungdommens krav om utdanning og fulle stillinger.
Fylkene avgjør
Pensjonistene i Fagforbundet teller hele 107.000 personer. Og i likhet med de unge er de misfornøyde med representasjonen på forbundets viktigste møte.
– Vi er overhode ikke godt representert. Og pensjonistutvalget har ikke forslagsrett eller representasjon som utvalg på landsmøtet, påpeker Hageløkken.
Ifølge vedtektene skal landsmøte bestå av 280 fylkesdelegater, 80 fra seksjonene pluss hele landsstyret. Til sammen 432 delegater. Det er opp til fylkene selv å avgjøre hvem de sender til landsmøtet. Både unge og pensjonister er dermed avhengig av velvillig oppslutning om sine kandidater.
– Men i år virker det som vi blir flere enn før. Mange av dem som sitter i pensjonistutvalget er valgt fra fylkene sine, sier Hageløkken.
Flest er 56 år
Statistikken viser at yngste delegat på landsmøtet er 20 år, eldste er 77 år, og gjennomsnittsalderen er 51 år. Det er 18 delegater i aldersgruppa 20-30 år. I motsatt ende tilhører 22 personer det eldste tiåret,fra 67-77 år. Tar vi med alle fra 62 år utgjør eldstegruppa langt flere – 76 personer. Men det aldersmessige tyngdepunktet ligger utvilsomt på 50-åra, der nesten alle årstrinn er tett befolket. Landsmøtet har flest 56 åringer – en gruppe på 24 personer.
For kvotering
De ungdomstillitsvalgte mener det burde vært en form for kvotering for å sikre en representasjon som gjenspeiler medlemsmassen. Det er pensjonistene enig i.
– Vi har også stilt krav om kvotering, sier Hageløkken, som håper forslaget, som gir både ungdommen og pensjonistene økt innflytelse i styre og stell, får flertall på landsmøtet. Det handler både om økt representasjon i regionalt representantskap, landsstyret og landsmøtet, samt forslagsrett på linje med seksjonsstyrene. Pensjonistutvalget består av ni faste medlemmer fra ulike fylker.
– Går vedtektsendringen som gir pensjonistutvalget forslagsrett til landsmøtet gjennom, får vi mer tyngde og blir vi en tydeligere egen stemme.
Landsmøtet 2017
Fagforbundets 4. ordinære landsmøte går fra 16. – 20. oktober. Landsmøtet er Fagforbundets høyeste organ og har møte hvert fjerde år. Landsmøtet består av 432 valgte delegater inkludert forbunds- og landsstyret.
Den yngste er 20 år, den eldste 77. Gjennomsnittsalderen er 51 år.