JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Permitterte må få dagpenger i 52 uker, krever LO, NHO og opposisjonen. Regjeringen sier nei

Regjeringen og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har ikke besluttet om perioden med lønnsplikt under permittering skal utvides ytterligere.

Regjeringen og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har ikke besluttet om perioden med lønnsplikt under permittering skal utvides ytterligere.

Eirik Dahl Viggen

En permitteringslengde på 52 uker vil berge veldig mange arbeidsplasser, understreker SVs Solfrid Lerbrekk.

2020061609142720200616091445

aslak@lomedia.no

– Jeg frykter langt flere oppsigelser utover sommeren og høsten enn hva vi ellers hadde fått. Permitteringsordningen er en genial ordning som gjør det lett å holde tak i arbeidsfolkene og kompetansen, som helt klart er det viktigste en bedrift har for å kunne klare seg gjennom en krise som dette, sier SVs stortingsrepresentant.

Slik går permitterte og ledige glipp av 4 milliarder kroner: Dagpenger gir ikke feriepengeopptjening

Spørsmål til arbeidsministeren

I kjølvannet av at over 300.000 nordmenn ikke har en jobb å gå til, og at mange virksomheter nå ber om adgang til å permittere i 52 uker på grunn av koronakrisen, har Solfrid Lerbrekk stilt følgende spørsmål til arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H):

Isaksen påpeker at regjeringen har forlenget den midlertidige ordningen med permitteringer ut oktober. Perioden med dagpenger under permittering er også forlenget i en tilsvarende periode.

– Det er stor usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen. Regjeringen har ikke besluttet om perioden med lønnsplikt under permittering skal utvides ytterligere. Regjeringen vil komme tilbake med en vurdering av om det blir behov for å forlenge perioden, skriver Høyre-statsråden i sitt svar.

Korona-effekten smuldrer bort: Høyre faller kraftig på ny måling

Økt arbeidsgiveransvar

Dersom regjeringen skal forlenge perioden med fritak for lønnsplikt, mener Røe Isaksen at vi samtidig må sikre at ikke flere enn nødvendig holdes utenfor sysselsetting og blir gående passive for lenge.

Her forklarer arbeidsministeren hvorfor han fjerner økte dagpenger igjen

I perioden 2016–2018 var permitteringsordningen utformet slik at det inntraff en ny arbeidsgiverperiode for dem som valgte å forlenge permitteringer utover 30 uker.

– Regjeringen legger til grunn at en eventuell utvidelse av fritak for lønnsplikt etter oktober, må kombineres med ytterligere arbeidsgiverfinansiering fra 26 uker, i tråd med anbefalingen til ekspertgruppen ledet av Steinar Holden, skriver arbeidsministeren videre.

Han lover at regjeringen vil komme tilbake til hvordan et slikt økt arbeidsgiveransvar senere i permitteringsforløpet eventuelt bør utformes.

Frykter høy arbeidsledighet

Mange virksomheter, både i leverandørindustrien og hotellnæringen spesielt, ber om adgang til å permittere i 52 uker. Årsaken er at store prosjekter er utsatt i olje- og gassnæringen, og mange har avlyst konferanser til høsten slik at det blir lavere aktivitet hos hotellene, ifølge Solfrid Lerbrekk i SV.

– Den viktigste grunnen til en utvidelse er helt klart for å bevare kompetanse og arbeidsplasser i viktige næringer, og det er behov for større forutsigbarhet enn det regjeringen gir nå, påpeker Lerbrekk.

Gabrielsen frykter at arbeidsledigheten vil bli høy i den nærmeste framtida, og han reagerer på at lengden på permitteringer ikke utvides utover dagens regelverk med 26 uker.

– Vi har fortsatt over 300.000 nordmenn som ikke har en jobb å gå til, sier Gabrielsen, og viser blant annet til luftfarten, som omfatter både flygende personell, bakkeansatte, vektertjenester og andre gruppe ansatte.

Varsel om oppsigelse

– Mange er permitterte, men det kan fort bli mye verre og gå over til å bli permanent arbeidsledighet. Det er defensivt av regjeringen å ikke forlenge permitteringsperioden, sier LO-lederen.

Også NHO-sjef Ole Erik Almlid etterlyser en utvidet permitteringsordning. Han har tidligere understreket, sist i forbindelse med at regjeringspartiene og Frp ble enige om endringer i revidert nasjonalbudsjett i forrige uke, at krisen i bedriftene ikke er over.

Ifølge NHO-sjefen har mange bedrifter nå et stort behov for at permitteringsordningen utvides. Hovedargumentet er at bedriftene da vil unngå oppsigelser og beholde de ansatte når aktiviteten gjenopptas. Kravet fra NHO er at en utvidet permitteringsordning må komme før sommeren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy