JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brygger opp til KS-thriller:

Politisk maktkamp i Kommune-Norge kan bli avgjort av upolitiske delegater: – Sånn blir det, dessverre

UTFORDRES: Det er ikke sikkert at sittende KS-leder, Gunn Marit Helgesen, blir ved sin post etter onsdagen.

UTFORDRES: Det er ikke sikkert at sittende KS-leder, Gunn Marit Helgesen, blir ved sin post etter onsdagen.

Berit Baumberger

Dagens KS-leder, Gunn Marit Helgesen fra Høyre, har et flertall av de politiske delegatene mot seg på landstinget til KS. Skal hun bli gjenvalgt, må hun få drahjelp fra arbeidsgiverorganisasjonen Samfunnsbedriftene.

2024021315202420240214091817

berit.baumberger@fagbladet.no

– Jeg er beredt til å fortsette som KS-leder, hvis det er ønsket, sier Helgesen til Fagbladet.

Høyre-politikeren har sittet som leder av det mektige KS siden Bjørn Arild Gram (Sp) gikk over til regjeringen. Nå er det landsting i KS – og kommuneorganisasjonen skal velge sin nye leder.

Dødt løp?

Det skal skje onsdag, og det skjer med en viss spenning. Det er nemlig veldig dødt løp mellom to kandidater:

Sittende leder Gunn Marit Helgesen (H) og Senterpartiets Aud Hove.

Sp har gått i blokk med Ap og SV, MDG, Rødt og Sentrum, som stiller seg bak Hove. På den andre siden står Høyre, Venstre, Krf og Frp, som ønsker fortsatt Helgesen. Med forbehold om at delegattallene ikke er påvirket av uforutsette forfall, har de to kandidatene henholdsvis 115 og 110 stemmer i ryggen.

Det spesielle her er at Samfunnsbedriftene – de som før het KS Bedrift – også har 21 stemmer å fordele i ledervalget. Nå kommer de på vippen. I praksis kan de avgjøre valget av ny KS-leder.

{f1}

ØNSKES INN: Senterpartiets Aud Hove.

ØNSKES INN: Senterpartiets Aud Hove.

Senterpartiet

Samfunnsbedriftene: – Vi er nødt til å kunne påvirke

Pål Smits i Samfunnsbedriftene bekrefter tirsdag ettermiddag at de skal binde de 21 delegatene til å stemme det samme. Men hva de skal stemme, var da uklart. Han avkrefter at de på forhånd hadde bundet seg til Helgesen.

– Nei, vi skal gå for den kandidaten som er best for KS. Siden valgkomiteen er delt, har vi valgt å «intervjue» begge kandidater, sier Smits til Fagbladet tirsdag ettermiddag.

Samfunnsbedriftene er den største arbeidsgiverorganisasjonen for kommunale selskaper, en underorganisasjon av KS. De har rundt 600 medlemmer i bransjer som avfall, havn, brann og redning, helse og omsorg, samferdsel og kultur.

– Dere er ikke partipolitiske, og en del synes derfor det er uheldig at dere skal avgjøre i denne saken?

– Vi har fått med oss at noen reagerer på det, ja. Det var en gjennomgang av systemet i KS i fjor. Vi i Samfunnsbedriftene er en del av en hovedavtale mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene. Som en underorganisasjon av KS så vi er nødt til å kunne påvirke hvem som styrer KS, siden det er det øverste nivået i hovedavtalen, sier Smits.

– Så det er ikke uheldig?

– Det er KS selv som har lagt opp systemet. Vi har aldri hatt noe ønske om å påvirke noe i partipolitisk retning. Vi er opptatt av å være partipolitisk nøytrale, men så er det noe som heter politikk som sådan, og der skal vi ha en mening.

– Men i praksis må dere velge mellom Høyres og Sps kandidat?

– Nei, vi velger mellom to kandidater, uavhengig av partipolitiske tilhørighet. Vi er opptatt av å gi KS gjennomslagskraft utad. Det er viktig med konsensus innad i KS, så vi har en klar og tydelig stemme mot regjering, arbeidstakerorganisasjoner og andre.

– Kan man sammenligne det som nå skjer, med et kommunestyre der høyre- og venstresiden har like mange stemmer. Så kommer sjefen i det kommunale foretaket inn og avgjør?

– Det kan ikke sammenlignes, nettopp fordi det ligger en hovedavtale på toppen her. KS er ikke bare en interesseorganisasjon, men også en arbeidsgiverorganisasjon, sier Smits.

– Sånn blir det, dessverre

Helgesen kommenterer situasjonen til Samfunnsbedriftene slik:

– Samfunnsbedriftene kan faktisk avgjøre dette, fordi det er to ca. like store blokker som står mot hverandre. Samfunnsbedriftene blir da på vippen og kan stemme for hvem som skal være i ledelsen. Så sånn blir det, dessverre, sier Helgesen.

Fagbladet kjenner til at krefter i fagbevegelsen kjemper for at Samfunnsbedriftene skal lande på venstresidens valg.

– Hvilken rolle vil du si at fagbevegelsen spiller nå?

– Det er aktive parter som jobber her, men jeg har ikke noe grunnlag for å si det ene eller det andre om hvem som legger press hvor, sier Helgesen.

Odd Stangeland (Ap) var også kandidat til ledervervet, men Ap har altså samlet seg bak Senterpartiets kvinne, Aud Hove.

– Det er spennende med valg, og det er ikke landa noe enda, skriver Hove i en sms.

LES OGSÅ: Nå blir mange kommuner til «konsern». Det styrker dine rettigheter

Slik blir delegat-fordelingen til landstinget

Ap – 66

H – 61

Sp – 37

Frp – 26

Venstre – 12

KrF – 11

SV- 10

MDG – 4

Pensjonistpartiet – 2

Rødt – 1

Sentrum- 1

INP – 1

Samfunnsbedriftene – 21

Kilde: Kommunal rapport

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy