JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2024

Posten med styrket lønnsevne foran årets oppgjør

Ole Palmstrøm

Postansatte i hele landet kan konstatere at Posten-konsernet har levert fine 2023-tall like før starten på lønnsoppgjøret.

2024031809144420240318093734

alf@lomedia.no

Nylig presenterte Posten-konsernet sitt foreløpige årsregnskap for 2023. Det bød på gode nyheter, spesielt for flere tusen postansatte, som har forventninger til årets lønnsoppgjør.

Omsetningen har økt betydelig. Posten Brings omsetning i 2023 endte på 24.394 millioner kroner, en økning på 965 millioner kroner sammenlignet med 2022.

Justert driftsresultat for fjoråret ble 716 millioner kroner, en økning på 310 millioner kroner mot 2022.

Dempet forbruk

Det er konsernsjefen godt fornøyd med, særlig med tanke på at 2023 ble et år der dyrtida gjorde at Ola og Kari nordmann fikk merke på privatøkonomien at renta og levekostnadene virkelig økte.

Det førte i sin tur til en nedgang i handel og netthandel.

– Fjoråret har vært preget av markedsuro, høy inflasjon og økte renter, noe som har dempet forbruket. Likevel har vi lyktes med god vekst, spesielt innen pakker fra netthandel, og kan vise til økte inntekter og bedre resultat enn året før, sier Tone Wille, konsernsjef i Posten Bring.

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene

Forventer økt lønn

Resultatet har også bedret seg. Av det foreløpige årsregnskapet for 2023 fremgår det at røde tall på bunnlinja i 2022 er snudd til et pent overskudd.

Mens man i 2022 fikk et negativt driftsresultat på 143 millioner kroner, oppnådde man i fjor et driftsresultat (EBIT) på 599 millioner kroner. Altså en resultatforbedring på nær 750 millioner kroner.

Overskuddet er gode nyheter for ansatte i Posten, som har forventninger om styrket kjøpekraft og et lønnstillegg som monner foran årets lønnsoppgjør.

Tallene i årsregnskapet gir grunnlag for å slå fast at lønnsevnen hos Posten er til stede.

Det gode resultatet har man også merket seg hos Fagforbundet Post og finans. Leder Gerd Øiahals er kortfattet, men positiv når hun kommenterer det foreløpige regnskapet:

– Her og nå nøyer jeg meg med å si at vi selvfølgelig er fornøyde med at det går bra i Posten Bring-konsernet, sier Øiahals.

Over 100 millioner pakker

Det er også verdt å merke seg at tendensen med fall i brevpostvolumet og økende pakkevolum øker.

I 2023 håndterte Posten for første gang i norgeshistorien over 100 millioner pakker. Dyrtida til tross: Netthandelen vokser fortsatt. Antall pakker fra netthandelen økte med 8,4 prosent i 2023.

Sykefraværet for 2023 endte på 6,7 prosent, en forbedring på 0,2 prosentpoeng mot fjoråret. Skadefrekvensen gikk ned og endte på 6,4 som er lavere enn på samme tid i fjor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy