JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisfall: Ekspert frykter boligkrise fra høsten av

KRISE? Boligprisne sank i juli, og nå frykter eksperten krise til høsten.

KRISE? Boligprisne sank i juli, og nå frykter eksperten krise til høsten.

André Kjernsli

Boligprisene fortsetter å falle. I juli falt de med 1,3 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene med 0,1 prosent.

2024080511581520240805115814

Det viser tall fra Eiendom Norge som ble lagt fram mandag.

– Boligprisene sank med 1,3 prosent i juli, noe som ga en marginal nedgang på 0,1 prosent sesongjustert. Med unntak av Trondheim var det imidlertid en oppgang i de sesongjusterte prisene i alle de store byene, noe som innebærer at utviklingen i juli faktisk var relativt sterk mange steder i landet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Han venter at denne utviklingen vil vedvare i august, i tillegg til at vi vil få en sterkere utvikling i høst enn det vi har sett de siste to årene.

– Dette er fordi den manglende tilførselen av nybygde boliger fra 2025 vil begynne å manifestere seg fremover, samt at renten trolig vil komme ned i løpet av høsten, sier Lauridsen.

Stor etterspørsel

Boligprisene har steget med 6,6 prosent hittil i år. En bolig i Norge kostet i snitt 4.050.662 kroner ved utgangen av juli.

Det ble solgt 5135 boliger i Norge i juli, noe som er 22,3 prosent flere enn tilsvarende måned i 2023.

– Det er solgt svært mange boliger i Norge i juli, og det er kun koronaåret 2020 det er flere solgte i en julimåned, og kun 2021 det er solgt flere boliger så langt i år. Det tyder på et sterkt boligmarkedet i Norge med stor etterspørsel etter bolig, sier Lauridsen.

I gjennomsnitt tok det 62 dager å selge en bolig i juli, opp fra 41 dager i juni.

Frykter boligkrisen starter i høst

– Vi har over halvannet år snakket om en kommende boligkrise på grunn av salgssvikten i nyboligmarkedet fra forsommeren 2022. Konsekvensene av denne krisen begynner så smått i høst og vil tilta i styrke de neste årene, da boligene som ikke er bygget, heller ikke blir ferdigstilt, sier Lauridsen.

Han mener regjeringen ikke har tatt varslene om krisen på alvor.

– Mye de har foretatt seg, er enten for smått eller feilslått. Særlig feilslått er forslaget de har på høringen med frist i dag om å gi kommunene anledning til å bestemme eieformen i nye boligprosjekter, sier han.

Han mener forslaget har svært negative konsekvenser for boligbyggingen i Norge og hemmer dynamikken i boligmarkedet.

Sterk utvikling i Bergen

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juli hadde Fredrikstad og Sarpsborg med sesongjustert oppgang på 0,8 prosent.

Sterkest utvikling så langt i 2024 har Bergen med 9,2 prosent. Svakest utvikling så langt i år har Bodø med Fauske. Der har det vært en oppgang på 3,4 prosent.

– Prisveksten så langt i år faller noe tilbake fra juni, men mange deler av landet har fortsatt en solid oppgang i boligprisene hittil i år. Særlig Bergen, Stavanger og Tromsø skiller seg ut, sier Lauridsen.

sval.rosenlow.eeg@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
KRISE? Boligprisne sank i juli, og nå frykter eksperten krise til høsten.

KRISE? Boligprisne sank i juli, og nå frykter eksperten krise til høsten.

André Kjernsli