JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisveksten demper seg: Steg med 5,4 prosent i juli

Colourbox

Konsumprisindeksen har økt med 5,4 prosent siden juli i fjor, ifølge SSB. Prisene på mat og strøm bidrar til å trekke veksttakten ned fra forrige måned.

2023081008365720230810083656

Inflasjonstallene for juli er lavere enn hva Norges Bank og analytikere på forhånd hadde ventet.

Konsumprisindeksen steg 0,4 prosent fra juni til juli i år, og var i juli 5,4 prosent høyere enn for ett år siden. Dette er 1,0 prosentpoeng lavere enn tolvmånedersveksten som ble målt i juni, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Matvareprisene hadde en historisk høy månedsendring fra juni til juli i fjor. Vi har ikke målt en tilsvarende høy vekst i prisene fra juni til juli i år, noe som gjør at tolvmånedersveksten for matvareprisene faller i juli, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

– Samme effekt ser vi for strømprisene. De falt en del mer fra juni til juli i år sammenlignet med samme periode i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten nedover, legger han til.

Fortsatt høye matvarepriser

Fra juli i fjor til juli i år steg matvareprisene med 9,2 prosent. Dermed steg matvareprisene med 3,2 prosent fra juni til juli i år.

Det har vært flere måneder på rad med økte priser på matvarer. Fra juni i fjor til juni i år var stigningen på hele 13,7 prosent.

– Oppgangen i matvareprisene fra juni til juli kan ses i sammenheng med de årlige forhandlingene mellom butikkjeder og leverandører. I tillegg fases effektene fra årets jordbruksoppgjør inn i juli, sier Kristiansen.

I juli var det spesielt økte priser på kjøtt, melk og ost som trakk opp indeksen.

Lavere strøm- og drivstoffpriser

Blant varene som demper tolvmånedersveksten i juli finner vi bensin, diesel og strøm. Fra juli 2022 til juli 2023 falt prisene på bensin og diesel med henholdsvis 15,2 prosent og 21,0 prosent.

Prisene for elektrisitet inkludert nettleie var 4,3 prosent lavere i juli i år sammenlignet med i fjor.

Det har vært store forskjeller i strømprisene siden høsten 2021. Juli i år var den første måneden siden strømstøtteordningen ble innført der ingen av prisområdene landet er delt inn i hadde høy nok markedspris til å kvalifisere for strømstøtte, skriver SSB.

tor.martin.kvernhaugen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy