JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisveksten faller igjen – men maten har blitt mye dyrere

PRISDRIVER: Maten har blitt 8,6 prosent dyrere det siste året.

PRISDRIVER: Maten har blitt 8,6 prosent dyrere det siste året.

Heiko Junge/NTB

Etter en overraskende høy prisvekst på 3,6 prosent i februar, falt prisveksten til 2,6 prosent i mars. Lavere strømpriser er hovedårsaken til fallet.

2025041009410520250410094106

– Strømprisene økte marginalt fra februar til mars i fjor, mens de falt betydelig i samme periode i år. Dette bidrar til å trekke tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen ned denne måneden, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå (SSB).

I februar var den totale prisveksten på 3,6 prosent, som var en langt høyere prisvekst enn ventet. SSB understreker at økningen i februar i stor grad var drevet av prisene på strøm. Da var det en vekst i strømprisene, mens de falt på samme tid i fjor. I mars var effekten motsatt.

Prisvekst er et mål på hvor mye prisen på varer som mat eller klær, og tjenester som bussbillett eller frisør, har steget over tid.

Vil fjerne strømselskapene: –⁠ Trengs ikke

Påskepriskrig kan bli viktig

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 17,0 prosent fra februar til mars og var med det 12,4 prosent lavere sammenlignet med mars i fjor.

Samtidig var prisveksten i mars, justert for avgiftsendringer og uten energivarer, på 3,4 prosent de siste tolv månedene. Det er likt som i februar.

Veksten blir ifølge Statistisk sentralbyrå blant annet holdt oppe av økningen i matvareprisene, som har steget med 8,6 prosent det siste året. Dette er en økning i tolvmånedersveksten på 1,0 prosentpoeng fra februar.

VG og Nettavisen skrev onsdag at priskrigen på påskevarer hos dagligvarekjedene var i gang.

Hvor langt ned dagligvarekjedene er villige til å gå, vil få konsekvenser for den videre prisveksten, ifølge sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge.

– Vi kan si at vi ser fram til priskrig på matvareprisene til påske, da dette vil være viktig for den videre utviklingen for kjerneinflasjonen, sier Knutsen.

{f1}

Lavtlønte rammes hardest av høye priser

Lavere vekst i husleie

Husleie fortsetter å holde prisveksten oppe, men i mindre grad enn tidligere det siste året.

Tolvmånedersveksten for betalt husleie endte på 3,8 prosent i mars. Dette er den laveste endringen siden våren 2023.

– Relativt høy vekst i husleiene har vært med å holde den generelle prisveksten oppe over en lengre periode, men spesielt siden årsskiftet har bidraget gått ned, sier Espen Kristiansen.

– Ganske nøytralt for renta

Den høye prisveksten i februar var blant årsakene til at Norges Bank utsatte rentekuttet som tidligere var ventet i mars.

Rente- og valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets mener de nye prisveksttallene er «ganske nøytrale» for rentebanen.

– Det er andre forhold som virker mer inn nå, som kronekurs og handelskrig. Den svake kronekursen kan påvirke prisene om cirka seks måneder fra nå av, og presse prisene oppover, sier hun til Dagens Næringsliv.

anders.r.christensen@ntb.no

Mye dyrere mat

Matvareprisene steg 8,6 prosent de siste tolv månedene. Sjokoladeprisen fikk et kraftig prisbyks og er opp over 30 prosent fra i fjor.

Igjen er det sjokoladeprisene som øker mest i pris og var i mars hele 32,1 prosent dyrere enn i fjor. Det er den høyeste prisveksten noensinne registrert for sjokolade, viser tall fra Statistisk sentralbyrå

I februar hadde sjokoladeprisene økt med 24,2 prosent på ett år, som da var den sterkeste tolvmånedersveksten i sjokoladepriser målt noensinne.

Mars er andre måned på rad med betydelig økning i tolvmånedersveksten for matvarer – 1 prosentpoeng opp fra februar.

– Fra februar til mars falt prisene på mat og drikke, men de falt mindre enn de gjorde i tilsvarende periode i fjor. Det kan ha sammenheng med at påsken var tidligere i fjor enn den er i år, som gir senere påskekampanjer og færre tilbud i mars i år, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå.

Han forklarer at fordi matprisene faller mindre i mars sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, øker tolvmånedersveksten fra februar til mars.

Mens prisen på påskevarer som lammekjøtt og ferdigmiddager falt, har prisen på blant annet kaffe og poteter steget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy