JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forandringsfabrikken og barnevernsproffene deler kunnskap, erfaringer og råd

Proffene åpner nytt kunnskapssenter

PROFFER:  Proffene på åpningen av kunnskapssenteret. Fredrik og Sandra til venstre.

PROFFER: Proffene på åpningen av kunnskapssenteret. Fredrik og Sandra til venstre.

Morten Brun/ Forandringsfabrikken

Tusenvis av barn og unge har vært innom Forandringsfabrikken. De har kjent på og satt ord på vonde opplevelser og følelser. Og de har forandret seg. De har også forandret tenkemåten blant norske fagfolk og politikere. – Nå slipper vi løs all den kunnskapen vi har samla. Vær så god!

2017083011570620230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

Denne uka åpner Forandringsfabrikken et unikt kunnskapssenter. Det er unikt fordi all kunnskap som ligger der, er viktige erfaringer og ekte følelser – og ikke minst: En samling råd fra barn og unge til voksne.

På scenen

Mange fagfolk, studenter og politikere har hørt og sett barnevernsproffene sceneprate. Sandra (17) og Fredrik (20) er to av mange proffer som har reist landet rundt for å informere om sine erfaringer fra barnevernet, og gi råd til fagfolk.

Barnevernet redder liv

– Det kan være vondt for voksne å høre at ting de har ment godt, og gjort, ikke har føltes bra fra barnets side, mener Fredrik.

Ansatte trenger mer tid

Derfor driver de nå ikke bare endrings- og holdningsarbeid for fagfolk, men stadig mer på høgskoler og universiteter.

Ikke helt åpen nettside

Forandringsfabrikken har samla en masse kunnskap som de nå deler på nettsida si.

– Ikke alt vil være tilgjengelig for publikum, forteller Sandra.

Ungdommer står fram med sine historier. De skal ikke brukes for å stille nysgjerrigheten til folk, men bedre barneverntjenesten, psykiatrien og andre som møter barn og unge.

– Vi tror og håper kunnskapen vil bli brukt, sier Fredrik.

Overgrep mot gutter

Bok på pensum

Denne uke lanserer Forandringsfabrikken også «Barnevernet- fra oss som kjenner det», ei bok skrevet av 62 ungdommer i løpet av sommeren. Her er historier om barn og unge som møter barnevernet. Nå håper de den blir pensum for blant andre kommende barnevernsstudenter.

– I bøker og filmer er vi alltid åpne på de følelsene vi får i ulike situasjoner. Men vi er ikke først og fremst ofre. Vi har styrke. Og de kjipe opplevelsene vi har bak oss, bruker vi til å lage nyttige råd for voksne som har ansvar for barn.

Ny profesjonalitet

Proffene mener at god omsorg ikke kan gis uten kjærlighet.

SV og Sp vil ta tilbake barnevern

– Det viktigste rådet vi har, er at barn trenger kjærlighet, sier Sandra.

Proffene har klart å overbevise politikerne om at kjærlighet er en nødvendig ingrediens i god omsorg. Derfor har de fått gjennomslag for at ordet skal inn i den nye barnevernloven som trolig blir vedtatt av Stortinget neste år.

Bruker stemmeretten

Fredrik er gammel nok til å stemme, men vet ikke på hvilket parti. Så kanskje han vil stemme blankt.

– Vi samarbeider med alle som har makt. De politikerne vi har møtt, er utrolig gode til å lytte, og de tar oss på alvor, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy