–SENDER USTYR I TAXI: Elisabeth Østrem jobber ved AFF ved Norges Handelshøyskole. Hun forteller at ledere hun jobber med har sendt kontorutstyr i taxi til sine ansatte, slik at de skal kunne jobbe godt på hjemmekontor.
Øystein Windstad
oystein.windstad@fagbladet.no
Fagforbundet har spurt 3000 av sine medlemmer som er ledere, hva de er opptatt av under koronakrisen. Der viser det seg at over åtte av ti svarer de er svært opptatt av tillit og motivasjon. Bare fem prosent svarer de er svært opptatt av kontroll. Elisabeth Østrem står bak Fagforbundets topplederprogram:
– Det er nærliggende i en krise og tenke hvem er det som ikke passer inn, som ikke er «digital nok» og som burde få fyken. Om du i krisetider ikke blir møtt med forståelse, varme, omsorg og en tro på at dette løser seg, vil det påvirke organisasjonskulturen og lojaliteten til virksomheten, sier lederutvikleren til Fagbladet.
• Dette tenker sjefene på når du sitter på hjemmekontor
– Se folk og vær nær
Østrem jobber ved AFF ved Norges Handelshøyskole. Hun og kollegaene står også bak Solstrandprogrammet. Utdanningen ble kåret til det 16. beste ledertrenerprogrammet i Europa av Financial Times. Psykologen kommer med denne oppfordringen:
– Det er nå arbeidsgivere kan vise hva slags ledere de er. Er du en av de jeg har snakket med som sender pulter og utstyr i taxi slik at folk får jobbet hjemme? Viser du nå at du tør å ta mulighetene og ser folk, er nær, kan dette bli viktiglæring for alle, sier lederutvikleren.
•Lederutvikler: – Bare late sjefer kontrollmåler ansatte
Advarer mot kontroll
Østrem legger stor vekt på forskning fra blant annet psykologi og arbeidsliv i hennes undervisning. Hun advarer ledere mot tiltak som oppfattes som overvåkning:
– Om du nå satser på kontroll, kan det gå dårlig. Alle ansatte er nå veldig oppmerksomme på hvordan krisen håndteres. Du kan skape en enorm lojalitet med å være skikkelig og ta vare på folk i krise. Den tilliten og lojaliteten er utrolig mye verdt, sier Østrem som har bakgrunn som både leder og klinisk psykolog.
• Alenemoren ble sagt opp og stod uten inntekt: Vant retten til fast jobb og 300.000 kr
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing