JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ragnhild (27) er medlem nummer 400.000 i Fagforbundet

FERSK I FORBUNDET: Ragnhild Severeide ble ansatt på kulturhuset USF Verftet i Bergen i januar og meldte seg inn i Fagforbundet noen måneder senere, som den siste på arbeidsplassen. Da ble hun pekt ut som medlem nummer 400.000.

FERSK I FORBUNDET: Ragnhild Severeide ble ansatt på kulturhuset USF Verftet i Bergen i januar og meldte seg inn i Fagforbundet noen måneder senere, som den siste på arbeidsplassen. Da ble hun pekt ut som medlem nummer 400.000.

Bjørn A. Grimstad

Fagforbundet har vokst til utrolige 400.000 medlemmer. Leder Mette Nord gratulerer jubileumsmedlemmet og sikter seg inn mot en halv million.

2022052412354320220524171011

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Ragnhild Severeide (27), booking- og arrangementsansvarlig på kulturhuset USF Verftet i Bergen, er pekt ut som medlem nummer 400.000 i Fagforbundet. Hun håper at fagorganiseringen fører til trygge og forutsigbare arbeidsvilkår.

– Vi meldte oss inn i Fagforbundet for å finne et fellesskap, for dette er en bransje med mye uforutsigbarhet. Det er mange frilansere, midlertidige kontrakter og uvanlige arbeidstider, forklarer Severeide.

{f1}

Feiret med partyeffekter

I strålende sol ble hun tatt imot av forbundsleder Mette Nord, med blomster, ballonger og «Medlem 400.000» på en stor plakat.

Hele arbeidsplassen meldte seg inn med åtte ferske medlemmer på nyåret. Dermed meldte også arbeidsgiveren seg inn i Virke, og den norske modellen har inntatt kulturinstitusjonen ytterst på Nordnes.

SOL OG LATTER: Forbundsleder Mette Nord jubler sammen med kulturarbeider Ragnhild Severeide foran mobilkameraet til informasjonsavdelingen, som lager film til sosiale medier.

SOL OG LATTER: Forbundsleder Mette Nord jubler sammen med kulturarbeider Ragnhild Severeide foran mobilkameraet til informasjonsavdelingen, som lager film til sosiale medier.

Bjørn A. Grimstad

Selv ble Severeide ansatt i januar, men brukte et par måneder på å fylle ut innmeldingsskjemaet. Dermed var hun sist ut av de ansatte. Hun har ikke noe imot å bli gjort stas på.  

– Jeg hadde glemt det litt, og dermed ble jeg den heldige, ler hun.

Severeide har studert russisk ved Universitetet i Bergen og var da tillitsvalgt for NTL på deltidsjobben. Engasjementet for arbeidsvilkår er fortsatt sterkt, og hun ser ikke bort fra å ta på seg verv i Fagforbundet.

– Jeg synes det er givende å snakke folk sin sak, erklærer kulturarbeideren. 

https://datawrapper.dwcdn.net/UuzYo/1/

Får jobb i Bergens nye storstue

Kultur- og scenehuset USF Verftet er en arbeidsplass i vekst. Ragnhild viser stolt fram en labyrint av trapper og ganger, til scener og barer på kryss og tvers i den gamle sildefabrikken. En nedtagget parkeringsplass og et stort lagerbygg planlegges for å bli en konsertsal med plass til over 3000. 

– Vi er mest sannsynlig i en prosess hvor man skal utvide litt. Da er det er godt å vite at man har et rammeverk for nye ansatte, at vi slipper å være i en ny prosess om lønn og rettigheter for hver enkelt nye ansatt. Man går inn i en rettferdig arbeidsplass med en naturlig stige etter ansiennitet, sier hun. 

GARASJEROCK: Ragnhild Severeide viser Mari Røsjø og Mette Nord rundt på USF Verftet. Parkeringsanlegget har allerede vært åsted for flere konserter og skal etter planen bygges om til Bergens nye storstue.

GARASJEROCK: Ragnhild Severeide viser Mari Røsjø og Mette Nord rundt på USF Verftet. Parkeringsanlegget har allerede vært åsted for flere konserter og skal etter planen bygges om til Bergens nye storstue.

Bjørn A. Grimstad

Fagforbundets leder Mette Nord gleder seg over at Fagforbundet har bikket et rundt tall. Så mye at hun fløy tur retur fra Oslo til Bergen for å gratulere medlem 400.000 i starten av en travel forhandlingshelg.

– At alle de ansatte ble med er veldig hyggelig. Vi ser framover til et godt samarbeid med en ny medlemsbedrift. Dette vil sikre godt arbeidsmiljø og gode levekår for de ansatte, sier hun.  

– Ekstra stas er det at det var en kulturarbeider som ble medlem nummer 400.000. Det er viktig å få forhandlingsmakt slik at ansatte får gode arbeidsvilkår og trygghet i arbeidsforholdene.  

Slik vokste Fagforbundet fra starten av

100.000 flere siden starten

Da Fagforbundet oppsto som resultat av en sammenslåing i 2003, var medlemstallet i underkant av 300.000. Da Mette Nord ble valgt som leder av Fagforbundet i 2013 styrte hun på vegne av 335.000 medlemmer. Det siste halve året har medlemstallet vaket rett under milepælstallet 400.000.

– Vi har vært tett på så veldig lenge nå. Nå har det blitt ryddet i alle lister og vi vet at dette tallet er riktig. Og dette er veldig flott, sier Nord.

https://datawrapper.dwcdn.net/mhYOO/4/

Forbundslederen legger vekt på tillitsvalgtes vervearbeid når hun skal forklare medlemsveksten i Fagforbundet. Også det at Postkom med sine 17.600 medlemmer ble en del av Fagforbundet i 2020 bidro til et stort hopp i medlemstallet. Etter spørsmål fra Fagbladet om hvor stort Fagforbundet kan bli, setter Nord lista høyt.

– The sky is the limit, sier hun og utdyper:

– Det er så mange som jobber i offentlig sektor at det er fullt mulig å nå 500.000 medlemmer.

Fagforbundet er desidert størst av alle forbundene i Norge og utgjør omtrent 40 prosent av LO. Mens det svenske forbundet Kommunal er Nordens største målt i antall medlemmer, er Fagforbundets størst målt i andel av antall yrkesaktive i hjemlandet.

STOR PLAKAT: Tillitsvalgt Hallvard Styve Nomeland (til venstre), leder i Fagforbundet Teater og Scene Mari Røsjø (med ryggen til) og leder i Fagforbundet Mette Nord (til høyre) feirer medlem nummer 400.000, Ragnhild Severeide.

STOR PLAKAT: Tillitsvalgt Hallvard Styve Nomeland (til venstre), leder i Fagforbundet Teater og Scene Mari Røsjø (med ryggen til) og leder i Fagforbundet Mette Nord (til høyre) feirer medlem nummer 400.000, Ragnhild Severeide.

Bjørn A. Grimstad

Styrket av streiken

Severeide jobber i kulturbransjen og er dermed en del av det stadig voksende Fagforbundet Teater og Scene, en landsdekkende fagforening med rett over 1400 medlemmer. Fagforeningsleder Mari Røsjø ønsker de nye medlemmene velkommen.         

– Det er veldig gøy at det er et medlem på USF Verftet som blir feiret, for dette var en gjeng som meldte seg inn kollektivt. De ønsket å organisere seg, og da var det naturlig å komme til oss. Det er et sterkt kulturmiljø i Bergen og vi har mange medlemmer i byen allerede.

Fagforbundet Teater og Scene fikk mye oppmerksomhet under den lange og opprivende streiken i fjor høst. Kulturarbeidere sto i flere måneder på barrikadene utenfor teatre og andre kulturinstitusjoner og krevde en mer rettferdig pensjon. Røsjø mener streiken styrket fagforeningen.

– Medlemstallet økte som resultat av konflikten i fjor høst. Samholdet økte og folk vokste på dette – det ble et løft for hele fagforeninga. Nå ser vi fram til å starte arbeidet med å få på plass tariffavtale på USF Verftet, forteller Røsjø.

USF Verftet er ifølge Fagforbundet et tarifftomt område, og derfor jobbes det nå med å opprette en egen tariffavtale for arbeidsplassen.

I år vil de bli enige uten streik

Vil bli i bransjen

Jubileumsmedlem Ragnhild Severeide håper selv å bli i bransjen til pensjonsalder. Det mener hun at en fullorganisert arbeidsplass kan bidra til. Hun ivrer for rettferdige kvelds- og helgetillegg, men også at perioder uten mye kvelds- og helgejobbing skal kunne gi en god lønn.

– Det føles veldig trygt og viktig å være organisert. For da kan man være i en jobb i kulturlivet også etter at man har fått barn. Målet er at jobben kan følge meg gjennom livet og ikke at livet må tilpasse seg jobben, sier hun.

Bergen er nok landets travleste kulturby. Den ene festivalen avløser den andre, musikere og andre kulturarbeidere summer rundt i byen året rundt. For tiden planlegger Severeide klubbfestivalen Hot! Hot! Hot! som gjennomføres for første gang uten restriksjoner i august, og Regnbuedagene er rett rundt hjørnet. 

Slik ble medlem nummer 400.000 funnet

Ifølge Fagforbundet skal medlem 400.000 være plukket ut statistisk fra et omfattende medlemsregister.

At mange melder seg inn og ut daglig, gjør det utfordrende. Det utføres en månedlig «vask» av listene for å slette medlemmer som ikke har betalt eller har gått bort.

Selskapet Visolit, som håndterer Fagforbundets medlemsregister Fane 2, fant tre personer som meldte seg inn rundt det runde tallet, en renholder, en helsefagarbeider og en kulturarbeider.

Beregningene skal vise at det faktisk er Ragnhild Severeide som jubileumsmedlem 400.000, får Fagbladet opplyst.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy