Tellef Inge Mørland er Arbeiderpartiets ruspolitiske talsmann.
Privat
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
Etter at Fylkesmannen i Agder i desember 2020 fant flere alvorlige lovbrudd under et tilsyn hos Care Service AS, avdeling Englegård, mistet institusjonen retten til å drive behandling av rusavhengige.
3. mars slo Care Service AS seg konkurs. Nå har Stiftelsen Holt behandlingssenter søkt Helfo om godkjenning for å drive med akkurat det samme, i de samme lokalene, med samme styreleder.
Betviler kvalitet
– Dette er et konkret eksempel som reiser spørsmål om hvorvidt ordningen med fritt behandlingsvalg er god nok, sier Arbeiderpartiets ruspolitiske talsperson, Tellef Inge Mørland.
– Det er ingen hemmelighet at Arbeiderpartiet er mot regjeringens ordning med fritt behandlingsvalg, der private kommersielle aktører kan tjene gode penger på å selge helsetjenester til det offentlige. Men uansett om man er for eller mot en slik ordning, så lenge den består, bør man på tvers av partigrensene være opptatt av at disse tilbudene holder en høy faglig standard som sikrer pasientene god oppfølging og behandling, legger han til.
{f1}
Komplisert kartlegging
Mørland har fulgt saken om rusbehandlingsinstitusjonen i Tvedestrand i lengre tid, og stilte første gang i januar spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie om hvordan rusbehandlingsinstitusjoner i ordningen med fritt behandlingsvalg følges opp. Han spurte også helseministeren om behandlingsinstitusjonene i ordningen har flere avvik enn institusjoner som har avtale med det offentlige.
Høie understreket at plikten til å gi forsvarlig helsehjelp er grunnleggende for alle som yter helsetjenester, uansett driftsordning. Det samme gjelder tilsynsordningen: Den skiller ikke mellom institusjoner i og utenfor ordningen med fritt behandlingsvalg. Ifølge statssekretæren vil det kreve en omfattende utredning for å avdekke om institusjoner tilsluttet ordningen har flere avvik. Ulikheter i størrelse og pasientsammensetning vil dessuten gjøre resultatet av en slik opptelling upålitelig.
Mørland var langt fra fornøyd med svaret fra helseministeren.
– Hvis Høie er opptatt av kvalitet i rusbehandling, kan han ikke være fornøyd med at virksomheter som får 40 millioner i driftsstøtte fra det offentlige har alvorlige avvik, både i forholdene for de ansatte og i pasientbehandlingen.
Lavterskel
At Stiftelsen Holt behandlingssenter har søkt Helfo om godkjenning for å drive rusbehandling på Englegård, synliggjør ifølge Ap’s ruspolitiske talsperson nye svakheter ved ordningen med fritt behandlingsvalg.
10. mars sendte Mørland nye spørsmål til helse- og omsorgsministeren:
– Når man etter å ha mistet en driftstillatelse bare kan endre navn på selskapet sitt og deretter søke og få ny tillatelse, er det grunn til å spørre om terskelen for godkjenning er for lav. Vi må ha en ordning som garanterer pasientene kvalitet i behandlingen og sikrer ansatte gode arbeidsforhold. Det forretningsmessige kan ikke svekke behandlingstilbudet eller tvinge ansatte til å kompromisse med faglighet, sier Mørland.
I sitt svar 17. mars skriver helse- og omsorgsministeren at det ikke er noe i veien for at et selskap endrer navn og søker ny godkjenning:
«En virksomhet som mister godkjenningen sin, kan søke Helfo om ny godkjenning. Virksomheten kan velge å søke godkjenning under samme navn eller i nytt navn. Det kan være mange ulike årsaker til at en virksomhet endrer navn. Dersom vilkårene for godkjenning er oppfylt, skal Helfo godkjenne virksomhetens søknad.»
Dette er fritt brukervalg
• Kommuner velger selv om de vil innføre fritt brukervalg (fbv), slik regjeringen har åpnet for.
• Fbv gjør at pasienten kan velge offentlig eller privat behandler.
• Helfo administrerer godkjenning av og utbetaling til godkjente aktører.
• Det er virksomhet – den juridiske enheten som søker – som får godkjenning, ikke enkeltpersoner. Det er derfor ikke noe per i dag som stopper en aktør i å søke på nytt med ny virksomhet dersom godkjenning inndras.
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen