JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilrettelagt arbeid

Reagerer på Jan Olavs situasjon: – Det er klart dette blir urettferdig

Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav

UTENFOR: Fagforbundet-medlemmet Jan Olav Johansen fortalte nylig Fagbladets lesere om sin situasjon.

UTENFOR: Fagforbundet-medlemmet Jan Olav Johansen fortalte nylig Fagbladets lesere om sin situasjon.

Berit Baumberger

– Arbeidet som Jan Olav og andre gjør er viktig og bør verdsettes skikkelig. Her bør det absolutt gjøres noe, sier Freddy André Øvstegård (SV).

2023112011330320231120120452

berit.baumberger@fagbladet.no

Uføretrygdede Jan Olav Johansen arbeider i varig tilrettelagt arbeid i en kommune, såkalt VTO. Han tok nylig opp en sak i Fagbladet: Han og andre i samme situasjon er ikke innlemmet i hovedtariffavtalen, selv om de er faste ansatte i en kommune.

Situasjonen er spesiell, siden det er trygd som er deres viktigste inntektskilde. Men de mottar også en bonuslønn for jobben de gjør, og med dagens ordning økes ikke denne lønna i takt med lønnsnivået ellers.

{f1}

LES OGSÅ: Mens lønna til kollegaene går opp, står Jan Olavs lønn stille

ØNSKER ENDRING: Freddy Øvstegård (SV) håper det blir endring for denne gruppa på varig tilrettelagt arbeid.

ØNSKER ENDRING: Freddy Øvstegård (SV) håper det blir endring for denne gruppa på varig tilrettelagt arbeid.

Sidsel Valum

– Urettferdig

Arbeidspolitisk talsperson Freddy André Øvstegård (SV) sier løsninga i første omgang må være opp til partene i arbeidslivet.

– Men jeg er opptatt av at vi fra politikkens legger til rette for organisering og gode forhold her, derfor bør myndighetene være lydhøre. Det er klart denne situasjonen blir urettferdig, sier han.

Aleksander Stokkebø (H) i arbeids- og sosialkomiteen skjønner frustrasjonen til Johansen godt:

– Jeg synes Jan Olav tar opp en viktig sak, skriver Stokkebø i en e-post.

POSITVT: Aleksander Stokkebø mener det er positivt hvis Fagforbundet og KS vil vurdere saken.

POSITVT: Aleksander Stokkebø mener det er positivt hvis Fagforbundet og KS vil vurdere saken.

Jonas Fagereng Jacobsen

Han synes det er bra at saken kommer på bordet, slik at partene i arbeidslivet blir kjent med den.

– Det er flere gode argumenter for å inkludere ansatte i tilrettelagt arbeid. Det er derfor bra at det finnes avtaler mellom ASVL og Fellesforbundet, samt NHO, YS og LO i det private. Så er det positivt at både Fagforbundet og KS vil vurdere det samme i kommunal sektor, skriver Stokkebø.  

VIL ØKE: Arbeidspolitisk talskvinne Tuva Moflag (Ap) mener det er større potensial innenfor VTO enn det som er tatt ut i dag.

VIL ØKE: Arbeidspolitisk talskvinne Tuva Moflag (Ap) mener det er større potensial innenfor VTO enn det som er tatt ut i dag.

Hanna Skotheim

Viktig innspill

Arbeidspolitisk talskvinne Tuva Moflag (Ap) sier det er en politisk ambisjon å få flere inn i tilrettelagt arbeid enn det som er tilfelle i dag:

– Slike innspill er viktige når vi neste år skal jobbe med en stortingsmelding om arbeidsmarkedstiltak, sier hun.

– Er dagens deltakere i VTO sikret gode nok rettigheter?

– Det er et godt spørsmål. Når det gjelder regulering av lønn og tariffavtale, sparker jeg ballen til partene i arbeidslivet: Hva er mulighetene her for å organisere dette bedre? spør Moflag.

HJELP TILBAKE? Jan Olav Johansen er ikke i tvil om at VTO kan være et springbrett tilbake i ordinært arbeidsliv.

HJELP TILBAKE? Jan Olav Johansen er ikke i tvil om at VTO kan være et springbrett tilbake i ordinært arbeidsliv.

Berit Baumberger

Springbrett til jobb

Det er en økende andel uføre i Norge, viser tall fra Nav. Særlig det at antallet uføre blant unge under 30 år har vært sterkt økende, bekymrer både politikere og fagfolk. Dette kan være et argument for å forbedre dagens VTO-ordning.

Johansen selv er ikke i tvil om at VTO kan være et springbrett tilbake i ordinært arbeidsliv.

– Ja, særlig for de som er litt yngre, og det er nok et argument for å behandle oss mer som «vanlige» arbeidstakere, sa Johansen til Fagbladet.

Aleksander Stokkebø er enig:

– Varig tilrettelagt arbeid i ordinær bedrift vil bare bli viktigere og viktigere. I Høyres budsjett for 2023 er det foreslått en økning på 1000 tilrettelagte arbeidsplasser, skriver Stokkebø.

Hvor jobber de?

I dag arbeider 3400 personer i VTO, men verken KS eller andre vet hvor mange av dem som har en kommune som arbeidsgiver. Fagbladet har bedt Nav om tall på hva slags arbeidsplasser det er snakk om, men de fører bare oversikt på bransjenivå:

https://datawrapper.dwcdn.net/7xrH3/1/

Basert på de seks største gruppene innenfor VTO kan det se ut som om flere av dem arbeider i en kommune, for eksempel de som jobber i sosiale omsorgstjenester, pleie- og omsorgstjenester eller innenfor undervisning.

Varig tilrettelagt arbeid – VTA og VTO

• Noen uføre kan arbeide litt eller gjøre tilpassede oppgaver. For dem kan det være aktuelt med varig tilrettelagt arbeid.

• Tiltaket innebærer at arbeidsgivere ansetter dem, men at de får vanlig uføretrygd. Arbeidsgiver får tilskudd fra Nav, og kan betale bonuslønn.

• VTA er tilrettelagt arbeid i det som før ble kalt skjermet bedrift, en attførings- eller vekstbedrift, en egen arbeidsplass for personer utenfor ordinært arbeidsliv. I fjor gjaldt det 9400 personer.

• VTO er lignende arbeid i en ordinær bedrift, eksempelvis en kommune eller en matbutikk. Dette gjelder 3400 personer. Det er uklart hvor mange av dem som jobber i en kommune.

• Hovedansvaret for oppfølgingen i VTO ligger hos veiledere ved Nav.

• En undersøkelse fra 2021 viser at det kan være potensial for å utvide VTO-ordningen framover.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy