Tilrettelagt arbeid
Reagerer på Jan Olavs situasjon: – Det er klart dette blir urettferdig
– Arbeidet som Jan Olav og andre gjør er viktig og bør verdsettes skikkelig. Her bør det absolutt gjøres noe, sier Freddy André Øvstegård (SV).

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Uføretrygdede Jan Olav Johansen arbeider i varig tilrettelagt arbeid i en kommune, såkalt VTO. Han tok nylig opp en sak i Fagbladet: Han og andre i samme situasjon er ikke innlemmet i hovedtariffavtalen, selv om de er faste ansatte i en kommune.
Situasjonen er spesiell, siden det er trygd som er deres viktigste inntektskilde. Men de mottar også en bonuslønn for jobben de gjør, og med dagens ordning økes ikke denne lønna i takt med lønnsnivået ellers.
LES OGSÅ: Mens lønna til kollegaene går opp, står Jan Olavs lønn stille

– Urettferdig
Arbeidspolitisk talsperson Freddy André Øvstegård (SV) sier løsninga i første omgang må være opp til partene i arbeidslivet.
– Men jeg er opptatt av at vi fra politikkens legger til rette for organisering og gode forhold her, derfor bør myndighetene være lydhøre. Det er klart denne situasjonen blir urettferdig, sier han.
Aleksander Stokkebø (H) i arbeids- og sosialkomiteen skjønner frustrasjonen til Johansen godt:
– Jeg synes Jan Olav tar opp en viktig sak, skriver Stokkebø i en e-post.

Han synes det er bra at saken kommer på bordet, slik at partene i arbeidslivet blir kjent med den.
– Det er flere gode argumenter for å inkludere ansatte i tilrettelagt arbeid. Det er derfor bra at det finnes avtaler mellom ASVL og Fellesforbundet, samt NHO, YS og LO i det private. Så er det positivt at både Fagforbundet og KS vil vurdere det samme i kommunal sektor, skriver Stokkebø.

Viktig innspill
Arbeidspolitisk talskvinne Tuva Moflag (Ap) sier det er en politisk ambisjon å få flere inn i tilrettelagt arbeid enn det som er tilfelle i dag:
– Slike innspill er viktige når vi neste år skal jobbe med en stortingsmelding om arbeidsmarkedstiltak, sier hun.
– Er dagens deltakere i VTO sikret gode nok rettigheter?
– Det er et godt spørsmål. Når det gjelder regulering av lønn og tariffavtale, sparker jeg ballen til partene i arbeidslivet: Hva er mulighetene her for å organisere dette bedre? spør Moflag.

Springbrett til jobb
Det er en økende andel uføre i Norge, viser tall fra Nav. Særlig det at antallet uføre blant unge under 30 år har vært sterkt økende, bekymrer både politikere og fagfolk. Dette kan være et argument for å forbedre dagens VTO-ordning.
Johansen selv er ikke i tvil om at VTO kan være et springbrett tilbake i ordinært arbeidsliv.
– Ja, særlig for de som er litt yngre, og det er nok et argument for å behandle oss mer som «vanlige» arbeidstakere, sa Johansen til Fagbladet.
Aleksander Stokkebø er enig:
– Varig tilrettelagt arbeid i ordinær bedrift vil bare bli viktigere og viktigere. I Høyres budsjett for 2023 er det foreslått en økning på 1000 tilrettelagte arbeidsplasser, skriver Stokkebø.
Hvor jobber de?
I dag arbeider 3400 personer i VTO, men verken KS eller andre vet hvor mange av dem som har en kommune som arbeidsgiver. Fagbladet har bedt Nav om tall på hva slags arbeidsplasser det er snakk om, men de fører bare oversikt på bransjenivå:
Basert på de seks største gruppene innenfor VTO kan det se ut som om flere av dem arbeider i en kommune, for eksempel de som jobber i sosiale omsorgstjenester, pleie- og omsorgstjenester eller innenfor undervisning.