Regjeringen avfeier særalders-kritikk: – Vi har ikke brutt noen avtale
STÅR PÅ SITT: Regjeringen har rom for å handle, og grunnlag for å konkludere, i spørsmålet om særaldersgrenser, mener arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Leif Martin Kirknes
Da forhandlingene om særldersgrenser strandet, la regjeringen fram et lovforslag. Det er et avtalebrudd, mener leder Mette Nord i Fagforbundet.
marte.bjerke@fagbladet.no
Regjeringens forslag om å fjerne de såkalte særaldersgrensene har møtt kritikk. Særaldersgrensene pålegger – og gir – en rekke ansatte, alt fra røykdykkere til helsefagarbeidere og ballettdansere en tidligere pensjonsalder med potensielt full opptjening.
• Derfor frykter brannmann Jan for sikkerheten hvis særaldersgrensene forsvinner
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er ikke enig i kritikken lovforslaget har fått.
– Vil få nøyaktig den samme pensjonen
Regjeringens begrunnelse for å fjerne plikten til å gå av før ordinær pensjonsalder handler blant annet om å gi arbeidstakere større valgfrihet om når de vil gå av med pensjon.
• LES HELE HØRINGSNOTATET TIL REGJERINGEN HER.
På spørsmål fra Fagbladet om ansatte kommer til å tape pensjonskroner hvis plikten forsvinner, svarer arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen slik på e-post:
– Hvilken pensjonsopptjening den enkelte får, avhenger naturligvis av hvor lenge de har jobbet i offentlig sektor og hvilken lønn de har hatt. Fjerning av plikten til å fratre endrer imidlertid ikke pensjonsberegningen for dem som går av ved aldersgrensa, de får nøyaktig den samme pensjonen som de ville fått dersom plikten ble opprettholdt.
Regjeringen: Vil fortsatt kunne gå av tidlig
Det at mange arbeidstakere med særaldersgrense tar oppdrag i privat sektor etter endt tjeneste i det offentlige, er et argument for å fjerne plikten til å gå av med pensjon tidlig, mener regjeringen.
– Det er på det rene at mange fortsetter i arbeid i privat sektor. Det må bety at disse ønsker å fortsette i arbeid, selv om de må fratre den stillingen de har, hevder Røe Isaksen.
– Likevel er det ingen av fagforeningene som støtter forslaget til regjeringen. Hva bygger dere indikasjonen om at flere vil stå lenger i jobb på?
– Selv om fagforeningene til disse yrkesgruppene er kritiske til forslaget, har det ved flere anledninger blitt tatt opp at plikten til å fratre er et problem, både fra fagforeninger og enkeltpersoner. Dersom det mot formodning ikke skulle være slik at noen ønsker å fortsette, vil det være akkurat lik anledning til å gå av tidlig som før, skriver Røe Isaksen.
– Både hovedtillitsvalgt ved brannstasjonen i Fredrikstad og Mette Nord er bekymret for sikkerheten til samfunn og ansatte, hvis særaldersgrensene forsvinner. I hvilken grad kan en fjerning av fratredelsesplikten gå ut over sikkerheten?
– Arbeidsgiver har ansvar for at arbeidsoppgavene utføres forsvarlig. Dette gjelder både før arbeidstaker har nådd aldersgrensen og etter at aldersgrensen er nådd. Her vil det naturligvis være individuelle forskjeller. Vi har tiltro til at de utfordringer som forslaget innebærer, kan løses av arbeidsgiverne og arbeidstakerne i fellesskap, svarer Røe Isaksen til Fagbladet.
– Regjeringen har brutt premissene
Fagforbundets leder Mette Nord mener regjeringens lovforslag er helt unødvendig.
– Arbeidsgivere har allerede i dag mulighet, gjennom styringsretten, til å la folk stå i jobb utover særaldersgrensene. Det kan gjøres uten en lovendring eller bare med mindre justeringer, sier hun.
Mette nord mener regjeringens lovforslag er et avtalebrudd.
Jan-Erik Østlie
Men fagforbundslederen er ikke bare kritisk til lovforslaget, hun er også sterkt kritisk til prosessen som har ført fram til det: 3. mars 2018 ble partene i arbeidslivet enige om at det var behov for å videreføre en ordning for særaldersgrenser i offentlig sektor.
– Sammen skulle vi finne en modell for hvordan kompensasjonsordningen for færre arbeidsår skulle være. Og så legger regjeringen denne saken ut på høring. Det er brudd på premissene og forutsetningene som ble lagt 3. mars, mener Nord og legger til:
– Man tar en del av pensjonsregelverket og rokker ved det uten at man ser konsekvensene for helheten. Det er skuffende. Regjeringen viser virkelig at de ikke er til å stole på, sier Nord.
– Torbjørn Røe Isaksen hevder at ingen skal tape pensjon på at særaldersgrensene forsvinner. Hva har du å si til det?
– Hele levealdersjusteringa handler om at man må jobbe lenger for å få opptjent nok pensjonsrettigheter. Det er utrolig rart at lovforslaget ikke innebærer at disse yrkesgruppene kan miste pensjon. Hva er vitsen da? spør Nord.
– Har ikke brutt noen avtale
Arbeids- og sosialministeren mener at en lovendring er nødvendig for å styrke arbeidstakerens rettigheter.
– Lovforslaget innebærer at det ikke er opp til arbeidsgiver som i dag, men at det blir helt opp til arbeidstaker, gitt at man fortsatt fyller kravene som stillingen forutsetter, skriver Røe Isaksen.
Han er uenig i at regjeringen har brutt avtalen med partene i arbeidslivet.
– Nei, vi har ikke brutt noen avtale. Lovforslaget er ikke et forsøk på å gjøre en forhandlingsløsning for personer med særaldersgrenser overflødig, men et tiltak for å øke eldre arbeidstakeres mulighet til deltakelse i arbeidslivet. Hvis vi skal endre særaldersgrensene generelt, må vi ha prosess med partene først, skriver arbeids- og sosialministeren.
Dersom det mot formodning ikke skulle være slik at noen ønsker å fortsette, vil det være akkurat lik anledning til å gå av tidlig som før.
Torbjørn Røe Isaksen (H), arbeids- og sosialminister