JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Derfor frykter brannmann Jan for sikkerheten hvis særaldersgrensene forsvinner

Jan Selnes, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Fredrikstad brannkorpsforening, frykter for sikkerhetn hvis særaldersgrensene forsvinner.

Jan Selnes, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Fredrikstad brannkorpsforening, frykter for sikkerhetn hvis særaldersgrensene forsvinner.

Marte Bjerke

– Fjerning av særaldersgrensene kan gå ut over sikkerheten til både samfunn og ansatte, frykter hovedtillitsvalgt Jan Selnes i Fredrikstad brann- og redningskorps.

2021041410094620210414101515

marte.bjerke@fagbladet.no

Regjeringen vil fjerne aldersgrensene som gjør at brannfolk og enkelte andre yrkesgrupper går av med pensjon tidligere enn arbeidsfolk flest.

Fredag 9. april la regjeringen fram et lovforslag i statsråd om å fjerne plikten til å gå av ved særaldergrensa. En rekke yrkesgrupper i offentlig sektor har særaldersgrense. Det betyr at de må slutte i jobben før den ordinære pensjonsalderen på 70 år. Regjeringen vil beholde retten til å gå av tidlig, men fjerner altså plikten.

Regjeringen avfeier særalders-kritikk: – Vi har ikke brutt noen avtale

Frykter press om å stå lenger i jobb

Ansatte i brannvesenet er blant dem som går av med pensjon når de er 60 år. Grunnen er at det stilles særskilt høye krav til sikkerheten og den fysiske helsa.

– Det vi frykter, er at vi blir pressa til å stå lenger i stillingen for å få en pensjon det er mulig å leve av. Det kan gå utover sikkerheten, både til dem vi skal redde og til oss selv, sier Jan Selnes.

Han er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Fredrikstad brannkorpsforening.

• LES OGSÅ: Hva skjer med særalderspensjonen nå?

– Krevende yrker fysisk og psykisk

Nesten én av tre ansatte i kommunal sektor har særaldersgrense, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen KS. Mens ansatte i brann- og redningstjenesten kan gå av ved 60 år, har en del yrkesgrupper i pleie- og omsorgssektoren en særaldergrense på 65.

• LES OGSÅ: Regjeringen vil fjerne særaldersgrense for 200.000 offentlig ansatte

– Det som kjennetegner disse yrkene er at de er krevende fysisk og psykisk. Særaldersgrensene ble innført for å sikre at folk som er i disse yrkene får en god pensjon, selv om de må slutte før andre, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

– Vi er redd for at dette fører til mange uverdige situasjoner, hvor arbeidstakere føler seg tvunget til å jobbe lenger, fordi de ikke får god nok pensjon, sier Mette Nord.

– Vi er redd for at dette fører til mange uverdige situasjoner, hvor arbeidstakere føler seg tvunget til å jobbe lenger, fordi de ikke får god nok pensjon, sier Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

• LES OGSÅ: Arbeidstakersiden trekker seg fra forhandlingene om særaldersgrenser

Hun er i likhet med Jan Selnes i Fredrikstad bekymret for sikkerheten:

– Å fjerne plikten til å gå av uten at de ansatte sikres en pensjon som de kan leve av, kan føre til at arbeidstakere blir tvunget til å stå i arbeid lenger enn det som er forsvarlig for utføring av tjenesten og arbeidstakerens egen helse. Dette kan altså gå utover sikkerheten til samfunn og innbygger.

En samlet fagbevegelse vender tommelen ned til regjeringens forslag om å fjerne særaldersgrensene.

Og du trodde at brannfolk bare slokket brann?

• LES HØRINGSSVARET OM SÆRALDERSGRENSENE FRA LO STAT, LO KOMMUNE, UNIO OG YS HER.

– Vi er redd for at dette fører til mange uverdige situasjoner, hvor arbeidstakere opplever at de må jobbe lenger, fordi de ikke får god nok pensjon. Vi kan dessuten stå i fare for å få en rekrutteringskrise. Hvem vil velge et yrke der man ikke kan stå løpet ut, sier Nord.

– Helsa mi er bra, men enkelte har problemer med de fysiske testene

Bjørn Magnussen er brannmester i Fredrikstad brann- og redningskorps, og er en av dem som nærmer seg pensjonsalder. Han er 57 år. Som pensjonist planlegger han å jobbe litt som rørlegger, men å stå lenger i stillingen som brannmester er ikke aktuelt. Magnussen er tilhenger av særaldersgrensene.

– Jeg føler at helsa mi er bra, men jeg ser at enkelte har problemer med å klare de fysiske testene, sier han på telefon.

– Hvordan merker du alderen i jobben?

– Ting blir tyngre når man blir eldre. Jeg er så heldig at jeg har en brannmesterstilling, så jeg slipper å røykdykke, dykke og slikt, men jeg må fortsatt stå opp om natta og ta de vanskelige avgjørelsene. Det er tungt nok det, sier han.

Magnussen er også opptatt av at en del krefttyper kan kobles til jobben.

– Flere jeg kjenner har fått kreft rett etter at de har gått av. Jeg tenker at en særaldersgrense på 60 år er fornuftig også med tanke på dette, sier han.

Frykter arbeidsstokk med høy gjennomsnittsalder

Jan Selnes i Fredrikstad brann- og redningskorps tror at tilrettelegging av jobben for flere eldre arbeidstakere vil by på store utfordringer for både arbeidstakere og arbeidsgivere.

– Det er et begrenset antall stillinger i brannvesenet. Vi har noen funksjoner som ikke er like fysiske, men her stilles det stadig høyere krav til utdanning, sier han.

I Fredrikstad har de også en egen dykkertjeneste. Her er kravene til god helse og fysikk særlig strenge.

Selnes er også bekymret for at staben kan få høy gjennomsnittsalder hvis de ansatte ikke går av før de blir 70 år.

– Da kan vi risikere at ingen av de ansatte er under 50, sier han.

De hovedtillitsvalgte i Sarpsborg Brannkorpsforening og Moss interkommunale brannvesen støtter Selnes’ syn på særaldersgrensene i et oppslag i Fredriksstad Blad.

Norsk Brannmannsforum tar også til orde for å verne om særaldersgrensene.

• LES OGSÅ: Regjeringen vil fjerne ansattes plikt til å gå av tidlig. – Rasering av særaldersgrensene, mener fagbevegelsen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy