JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Særalder og tidligpensjon:

Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte

Dykkere og brannfolk er blant yrkesgruppene som er pålagt å gå av for særalder.

Dykkere og brannfolk er blant yrkesgruppene som er pålagt å gå av for særalder.

Per Eide

Regjeringen vil gå inn for å fjerne plikten 200.000 offentlige ansatte i Forsvaret, nødetater og helsevesen har til å gå av tidligere med pensjon. Men arbeidstakerne raser mot endringen.

2021040910090720210409100908

Fredag vil regjeringen i statsråd gå inn for å oppheve den pålagte grensen mange ansatte i Forsvaret, nødetater og helsevesen har om å gå av med pensjon ved fylte 60, 63 eller 65 år, skriver NRK.

De ansattes organisasjoner og LO har protestert kraftig mot forslaget som de mener kan gå ut over innbyggernes trygghet og fjerne mulighetene for en tilstrekkelig pensjon for de ansatte.

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Mens den ordinære aldersgrensen i samfunnet ellers er 70 år har de aktuelle yrkene i dag en særaldersgrense som forplikter dem til å fratre tidligere.

– Folk er friskere og lever mye lenger. Plikten til å fratre ved særaldersgrense er moden for å fjernes. Det vi gjør nå, innebærer rett og slett at du kan få gå av ved særalder, men hvis du har lyst til å fortsette, så får du lov til det, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK.

I Fagforbundet reagerer leder Mette Nord kraftig på at regjeringen nå vil legge fram forslaget for Stortinget uten at forslaget er diskutert med partene i arbeidslivet. Hun kaller det avtalebrudd og viser til at partene i 2018 ble enige om å komme tilbake til en pensjonsløsning for dem med særaldersgrense.

– Nå leverer regjeringen ensidig dette forslaget, og det er et alvorlig brudd på avtalen, sier Nord.

Arbeidsministeren avviser imidlertid kritikken og sier at det kun åpnes for at de som vil, kan jobbe lenger enn i dag.

Regjeringen vil fjerne ansattes plikt til å gå av tidlig. – Rasering av særaldersgrensene, mener fagbevegelsen

(©NTB)

peter.talos@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy