JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen foreslår tvungen lønnsnemd i BPA-streiken: – Framprovosert

TAR GREP: Statssekretær Per Olav Hopsø.

TAR GREP: Statssekretær Per Olav Hopsø.

Martin Guttormsen Slørdal

Statens helsetilsyn har meldt at det vil oppstå fare for liv og helse i BPA-arbeidskonflikten. Regjeringen foreslår tvungen lønnsnemd. Dette er framprovosert, mener Fagforbundet.

2024100416070720241004173036

redaksjonen@fagbladet.no

På vegne av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har statssekretær Per Olav Hopsø i ettermiddag kalt partene inn til et møte.

Fare for liv og helse

Partene Fagforbundet og NHO Geneo har ikke kommet til en løsning om brukerstyrte personlige assistenter (BPA).

– I møtet ble det dessverre klart at det ikke var mulig for partene å finne en løsning. Derfor vil vi fremme et forslag om tvungen lønnsnemnd, med bakgrunn i at konflikten medfører fare for liv og helse, sier statssekretær Per Olav Hopsø.

Per Flakstad

– Som forventet

Jane-Berith Minde Høst i Fagforbundet er streikeleder for Norges første konflikt for brukerstyrte personlige assistenter (BPA).

– Jeg tenker at det dessverre var veldig som forventet nå, fordi det har vært mange dispensasjonssøknder. Dette har vært en veldig vanskelig streik, sier Minde Høst til Fagbladet.

Liv og helse går foran

På det meste var 50 Fagforbundet-medlemmer tatt ut i streik. Arbeidskonflikten mellom partene har pågått siden 12. september.

– Først og fremst er vi glade for at brukere og pårørende igjen får de tjenestene de skal ha. Det er alltid partenes ansvar å løse en arbeidskonflikt, men vi erkjenner at vi ikke klarte det denne gangen og nå har departementet kommet til at hensynet til liv og helse går foran, sier Sigurd Løkholm, forhandlingsleder i NHO Geneo.

Terskelen skal være høy

Etter at regjeringen grep inn, har Fagforbundet sagt at de skal avslutte streiken. Hopsø er ikke fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten er skjøvet over på regjeringen.

– Terskelen for å bruke tvungen lønnsnemnd er, og skal være, høy. Det er partenes ansvar å finne en løsning. De har også ansvar for å benytte dispensasjoner og andre tiltak for å beskytte liv og helse. Det er beklagelig at de ikke har greid det og at tvungen lønnsnemnd nå er eneste utvei, sier Hopsø.

– Framprovosert av NHO

Fagforbundet reagerer på at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i en streik der de selv mener at de har hatt et ansvarlig streikeuttak.

– Vi har gitt dispensasjoner fra streiken der hvor medlemmer risikerte å sette noens liv og helse i fare, sier forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

Nilsen mener NHO har framprovosert tvungen lønnsnemnd ved at de ikke lot et av deres medlemmer få dispensasjon, og oppfatter dette som direkte årsak til at regjeringen valgte å gripe inn.

– Våre medlemmer skal ikke få dårligere vilkår enn folk i tilsvarende yrker i andre tariffområder. Vi stiller oss uforstående til at NHO ikke skal kunne sikre våre medlemmer økt kjøpekraft, når andre bedrifter som leverer samme tjenester kan det, sier Nilsen.

Les alt om streiken her:

– Dere har over én million LO-medlemmer i ryggen

Historisk streik: – Noen får ikke mat, andre kommer ikke opp av senga

Halvparten av de streikende i den historiske konflikten er sendt tilbake på jobb

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy