JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Regjeringen forhindret dramatisk økning i nettleia

NETTLEIESJOKK: Norske strømkunder kunne i snitt ha fått flere tusen kroner i økt nettleie, hvis Statnett ikke nå hadde tilbakeført mellom 6 og 10 milliarder kroner til nettselskapene. Foreløpig gjelder dette fram til nyttår.

NETTLEIESJOKK: Norske strømkunder kunne i snitt ha fått flere tusen kroner i økt nettleie, hvis Statnett ikke nå hadde tilbakeført mellom 6 og 10 milliarder kroner til nettselskapene. Foreløpig gjelder dette fram til nyttår.

Statnett

Nettselskapene forberedte seg på å øke nettleia med flere tusen kroner per husstand i høst. Nå har regjeringen fått en løsning på plass som skåner strømkundene i Sør-Norge.

2022090511050420220905110505

knut.viggen@lomedia.no

I ly av de skyhøye strømprisene i Sør-Norge de siste månedene har en ubehagelig overraskelse for strømkundene sør for Dovre vært under oppmarsj.

På grunn av de ekstraordinære strømprisene har nettselskapene hatt en for lav nettleie ut til kundene sine.

Dette skjer samtidig som Statnett innkasserer flere milliarder kroner i flaskehalsinntekter. Frem til i dag så det ut som flere selskap var nødt til å øke nettleien med flere tusen kroner per husstand, men dette er nå avverget.

Equinor-toppen mener oljemotstand har skapt energikrisen – ikke krigen i Ukraina

– Avverget ut året

I flere uker har Energi Norge og nettselskapene jobbet for at Statnetts flaskehalsinntekter skal tilbakeføres til kundene i nettet raskere enn dagens prosesser legger opp til.

Torsdag ettermiddag, 1. september, kom det endelig en løsning på bordet.

Dermed unngås en situasjon der forbrukere og næringsliv ville fått en enorm tilleggsbelastning på toppen av de høye strømprisene.

– Vi er veldig fornøyde med at regjeringen har kommet med denne løsningen. Alternativet hadde blitt en kraftig økning i nettleien for befolkning og næringsliv, som nå er avverget ut året. Nettselskapene får tilført flere milliarder de så langt har lagt ut for kundene gjennom sommeren, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og kraftsystem i Energi Norge.

{F1}

Tilbakefører mellom 6 og 10 milliarder

Nettselskapene har i lang tid utsatt å øke nettleien, i håp om at en løsning skulle komme på plass. Nå tilbakeføres mellom 6 og 10 milliarder kroner av Statnetts flaskehalsinntekter, melder OED.

Statnett har så langt i år hatt 13 milliarder kroner i slike inntekter, og de er ventet å stige ytterligere.

– Ingen er tjent med en høyere nettleie nå, verken nettselskap eller kunder. Det er veldig positivt at forbrukere og næringsliv skånes for denne belastningen på toppen av de allerede ekstraordinære strømprisene, sier Lind.

En enebolig i Kristiansand kan få en strømregning på 31.323 kroner i januar

Fakta om nettap:

• Energien møter naturlig elektrisk motstand i strømnettet, som gjør at opptil fire prosent av strømmen forsvinner i det lokale distribusjonsnettet på vei ut til kundene.

• Denne strømmen må nettselskapene kjøpe til spotpris på kraftbørsen, slik at det er balanse mellom forbruk og produksjon i nettet. Kostnaden legges til på nettleien.

• Ifølge nettavisen Europower kostet nettapet nasjonalt fem milliarder kroner i 2021. Dette beløpet blir betydelig høyere i 2022 grunnet den høye strømprisen.

Kilde: Energi Norge

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy