JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen gir skattelette til utlendinger på korte kontrakter i Norge

Finansminister Siv Jensen (Frp) la fram revidert nasjonalbudsjett mandag.

Finansminister Siv Jensen (Frp) la fram revidert nasjonalbudsjett mandag.

Ole Palmstrøm (arkivfoto)

En ny skatteordning for utenlandske arbeidstakere på kort opphold vil føre til en skattelette på 50 millioner kroner for denne gruppa.

2018051612254620180516122418

torgny@lomedia.no

Et av forslagene finansminister Siv Jensen (Frp) hadde med seg da hun la fram revidert budsjett, var en forenkling av skattesystemet for utenlandske arbeidstakere på kort opphold. Forenklingen innebærer at disse arbeidstakerne får en samlet skattelette på 50 millioner kroner.

Her er åtte skatteendringer fra regjeringen til arbeidstakerne

Slipper skattemelding

Den nye skatteordningen innebærer at de utenlandske arbeidstakerne betaler 25 prosent skatt av det de tjener, men får ikke rett til fradrag i ligninga. Dette kalles kildeskatt. De utenlandske arbeidstakerne slipper også å levere skattemelding (selvangivelse) til Norge.

Skatteetaten har lenge villet innføre en slik ordning. Skattelegging av utenlandske arbeidstakere på kort opphold er svært arbeidskrevende og inneholder ofte feil.

Støttet formålet

Saken var ute på høring for et år siden, og da støttet LO formålet med å innføre et slik skattesystem, men allerede da advarte LO mot at skattenivået ikke måtte bli for lavt.

– Når regjeringen anslår at det er et inntektstap på 50 millioner kroner betyr det en skattelette for utenlandske arbeidere på korte opphold i Norge. Vi er redd for at dette vil gi utenlandske arbeidstakere en konkurransefordel i forhold til de norske, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad i en kommentar.

Men han understreker at det er positivt å forenkle systemet slik at utenlandske arbeidstakere slipper å fylle ut norsk skattemelding etter at de har reist fra landet.

Enklere med bemanningsbyrå

Nestleder i Rødt Marie Sneve Martinussen mener forslaget til regjeringa gir et skatteinsentiv til å bruke utenlandske arbeidstakere på kort opphold. Hun mener at dette vil fremme å bruke utenlandske bemanningsbyråer.

– Satsen er altfor lavt, sier Martinussen.

Arbeidstakere med inntekt over 600 000 kroner er ikke med i ordningen. Departementet mener det vil føre til en svært gunstig beskatning for denne gruppa.

Må omfatte høytlønte

NHO argumenterer i sitt høringssvar for at også de høytlønte må omfattes av ordningen med kildeskatt. Arbeidsgiverne ønsker en enda lavere skattesats enn 25 prosent. De mener at en skatt på mellom 22 og 25 prosent er passe.

Les flere nyheter om revidert nasjonalbudsjett:

Regjeringen legger opp til færre passkontorer

Pensjonistene kan snart få slippen tilbake

Regjeringen refses for manglende midler mot flom

Regjeringen setter av 200 millioner kroner ekstra til lærernorm

Regjeringen rører ikke sukkeravgiften i revidert budsjett

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy