JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen legger ned 237 kommunale skattekontor. – Sentralisering som gjør det vanskeligere for skattebetalerne å få hjelp, sier fagforbundstopp

- RASERING: Trond Finstad er leder Seksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet. Han har selv bakgrunn fra kommunal skatteoppkreving: - Regjeringen ødelegger er fungerende system med svært gode resultater.

- RASERING: Trond Finstad er leder Seksjon for kontor og administrasjon i Fagforbundet. Han har selv bakgrunn fra kommunal skatteoppkreving: - Regjeringen ødelegger er fungerende system med svært gode resultater.

Øystein Windstad

Regjeringen foreslår i sitt budsjett for 2020 å overføre skatteoppkrevingen fra kommunene til Skatteetaten fra 1. juni neste år: – Jeg er rystet over at regjering vil ødelegge et velfungerende system, sier skatteoppkrever og Fagforbundet-topp Trond Finstad.

2019100710361120200111123453

oystein.windstad@fagbladet.no

Med det forsvinner 237 lokale skattekontorer, og alle stillingene som i dag er kommunale, flyttes inn under den statlige forvaltningen. Trond Finstad sitter i ledelsen i Fagforbundet og har selv jobbet med skatteinnkreving siden 1992:

– Jeg er rysta og bekymra over finansieringen av velferdsstaten. De lokale skattekontorene har veldig høy løsningsgrad. Regjeringen ødelegger et velfungerende system, sier Finstad som sitter i Arbeidsutvalget i Fagforbundet og er leder for Seksjon for kontor- og administrasjon som organiserer skatteoppkreverne. Forslaget fra regjeringen vil berøre over 400 av skatteoppkrevere som er Fagforbundet medlemmer. Skatteoppkreverne får tilbud om ny jobb i de regionale sentrene.

-SENTRALSERING: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Erna Solberg og regjeringen sentraliserer og gjør tilbudet til innbyggerne dårligere, blant annet med nedleggelse av 237 kommunale skattekontor.

-SENTRALSERING: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Erna Solberg og regjeringen sentraliserer og gjør tilbudet til innbyggerne dårligere, blant annet med nedleggelse av 237 kommunale skattekontor.

-SENTRALISERING: Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold VEdum mener Erna Solberg og regjeringen sentraliserer og rammer kommunene.

Sp-Vedum: – Grenseløs sentralisering

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum er svært kritisk til nedleggelsen av de lokale skattekontorene:

– Regjeringen har ingen grenser for hvor mange tjenester og arbeidsplasser som skal sentraliseres vekk fra folk, sier Slagsvold Vedum og legger til:

– Fra før har Høyre og Frp lagt ned lensmannskontorer, skattekontorer og Nav-kontorer i hele landet, og senest i forrige uke kom forslaget om å legge ned tingretter og ta vannkraftinntekter fra kommunene. I dag kom nyheten om at over 200 skatteinnkrevingskontorer i hele landet skal sentraliseres, sier Vedum.

p

Finansminister Siv Jensen (Frp) presenterte budsjettet i Stortinget mandag. Hun slo fast at det nå vil bli 56 sterke fagmiljøer over hele landet.

Seks år med regjeringen Solberg: Dette er de mest smertefulle kuttene for arbeidsfolk

«Mer effektiv»

Alle kommuner har i utgangspunktet egne innkrevingskontorer, men mange kommuner har valgt å samarbeide om innkrevingen.

– Regjeringen foreslår å overføre skatteoppkrevingen fra kommunene til Skatteetaten. Det skal gjøre innkrevingen mer effektiv, enklere for næringslivet og publikum samt styrke innsatsen mot svart økonomi og arbeidslivskriminalitet, heter det i budsjettforslaget.

Tiltaket blir nevnt blant Finansdepartementets hovedprioriteringer.

– Høyre og Fremskrittspartiet har ikke lært noe av valget, der folk ga tydelig beskjed om at de ikke vil ha mer stordrift og sentralisering. Det første regjeringen gjør, er likevel å sentralisere enda mer. Det er så arrogant at jeg har nesten ikke ord, sier Vedum.

Tapte milliarder i Danmark

Fagforbundet viser til hva som skjedde i Danmark da de sentraliserte skatteoppkrevingen. Første året etter reformen kom det inn ti milliarder skattekroner mindre til fellesskapet. Den danske Rigsrevisjonen publiserte en rapport som kritiserte reformen og konsekvensene:

– Situasjonen i Danmark bekymrer meg. Det har vært en rasering av hva man får inn i skatteinntekter. Skjer dette i Norge vil det være en krise for hele landet. Erfaringene fra Danmark viser at dette ikke er så lett å få til. Riksrevisjonen i Danmark ville ikke godkjenne skatteregnskapet, fordi det har vært gjort for dårlig jobb, sier Finstad til Fagbladet. Han viser til at de lokale skattekontorene hvor han selv har jobbet i nesten 30 år, får inn 99,8 prosent av arbeidsgiveravgiften.

Frykter fremtidige kutt

– Hva betyr forslaget for medlemmene?

– Det betyr at de får en ny arbeidsgiver og jeg er bekymra for hva som kan skje når de blir overførte til staten. Siv Jensen har varslet at de skal fortsette med den såkalte avbyråkratiserings-reformen. Jeg er urolig for hva som kan skje når det kommer inn mange nye medlemmer og at de kan bli rammet av fremtidige ostehøvel-kutt, sier Finstad.

Stemt ned i 2015

I 2014 foreslo regjeringen å redusere antall skatteoppkrevingskontorer fra 288 til omkring 30 og gjøre skatteoppkrevingen til en statlig oppgave. Men forslaget fikk ikke flertall i Stortinget.

Budskapet var den gang at tiltaket over tid kunne redusere antall ansatte med rundt 500 og spare statskassen for flere hundre millioner kroner.

p

Skattedirektøren har vært opptatt av at en reform som den regjeringen nå på nytt foreslår, kan være et viktig grep i kampen mot svart økonomi.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy