JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen varsler konsekvenser etter israelsk diplomat-nekt

VARSLER TILTAK: At Norges diplomater på Vestbredden blir fratatt sine diplomatiske rettigheter blir ikke forbigått i stillhet.

VARSLER TILTAK: At Norges diplomater på Vestbredden blir fratatt sine diplomatiske rettigheter blir ikke forbigått i stillhet.

Leif Martin Kirknes

Israels beslutning om å fjerne den diplomatiske statusen til norske representanter til Palestina, er en ekstrem handling, ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

2024080813192420240808131924

Israels utenriksminister Israel Katz kunngjorde torsdag at åtte norske diplomater som bemanner Norges representasjonskontor på Vestbredden, vil bli fratatt sin diplomatiske status.

Norges utenriksminister varsler at beslutningen vil få konsekvenser for det norske forholdet til Netanyahu-regjeringen.

– Vi vurderer hvilke tiltak Norge vil treffe for å svare på den situasjonen som Netanyahu-regjeringen nå har skapt, sier Eide i en uttalelse.

– Ekstrem handling

Han opplyser at de fikk beskjeden om avgjørelsen fra Netanyahu-regjeringen torsdag.

– Dette er en ekstrem handling som først og fremst rammer vår evne til å hjelpe den palestinske befolkningen. Det viser nok en gang at Netanyahu-regjeringen aktivt motarbeider arbeidet for en tostatsløsning, sier Eide.

KRAFTIGE REAKSJONER: Israel Katz er Israels utenriksminister. Han får kraftige reaksjoner på sin avgjørelse torsdag.

KRAFTIGE REAKSJONER: Israel Katz er Israels utenriksminister. Han får kraftige reaksjoner på sin avgjørelse torsdag.

David 'Dee' Delgado / Reuters

Han trekker fram at velfungerende diplomatiske kanaler er viktig, spesielt når situasjonen i regionen er så alvorlig som nå.

– Å hindre diplomater i deres arbeid er alvorlig, sier Eide.

Venn av Israel

Uavhengig av Israels beslutning er Norges hovedprioritet arbeidet for fred og en diplomatisk løsning på konflikten i Midtøsten, opplyser han.

Utenriksministeren understreker at Norge «er og vil alltid være en venn av Israel og det israelske folket», samtidig som de har vært tydelige i sin kritikk av okkupasjonen, måten krigen i Gaza har vært ført på og lidelsene dette har påført den palestinske sivilbefolkningen.

uvakt@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy