JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2022

Regjeringen vil kutte i pensjonstilskuddet til private barnehager

Regjeringen vil justere de private barnehagenes tilskudd til pensjon, så tilskuddet matcher det barnehagene faktisk bruker på pensjon til ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Regjeringen vil justere de private barnehagenes tilskudd til pensjon, så tilskuddet matcher det barnehagene faktisk bruker på pensjon til ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Rundt 90 prosent av de private barnehagene får mer i tilskudd til pensjon enn de faktisk bruker på pensjon til ansatte. Nå foreslår regjeringen at tilskuddene justeres i tråd med de faktiske utgiftene.

2021101214183820211012141839

marte.bjerke@fagbladet.no

I 2019 fikk barnehagene nesten én milliard kroner mer enn det de faktisk brukte på pensjoner. Dette opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding om statsbudsjettet for 2022.

LES OGSÅ: Erna har brukt ett år på budsjettet. Nå har Jonas 25 dager på å endre det

Rammer ikke ansatte

Barnehagene får et fast påslag på 13 prosent av lønnsutgiftene. Dette påslaget skal gå til pensjon. Regjeringen vil sette ned påslaget til 11 prosent. 

– Justeringa påvirker ikke pensjonen til de ansatte. Det skal sikre at tilskuddet går til å dekke de faktiske pensjonskostnadene i barnehagene, og ikke andre utgifter eller til å øke overskuddet, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

LES MER om barnehageøkonomi i denne temapakka

Vil trolig glede opposisjonen

De enkeltstående barnehagene som ikke har et konsern i ryggen, får noe bedre tid til å omstille seg. De vil få påslaget på 13 prosent i 2022, og så blir det redusert til 12 prosent i 2023 og 11 prosent i 2024.

Forslaget vil trolig også glede opposisjonen. SV og Rødt ble i dag referert i Klassekampen om sitt forslag for en profittfri barnehagesektor. Ett av punktene er å justere pensjonstilskuddet til private barnehager.

LES OGSÅ: Kommuner og fylkeskommuner får to milliarder mer i frie inntekter neste år. Fagforbundets leder er ikke imponert

Vil utvide søknadsordning for dem med høye pensjonsutgifter

Regjeringen ønsker også å utvide dagens søknadsordning for private barnehager med høye pensjonsutgifter. Dette innebærer at barnehager som inngikk pensjonsavtale før 1. januar 2019 har krav på å få dekt pensjonsutgiftene sine, med kommunens pensjonsutgifter som øvre grense.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy