JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet inn i AUFs sentralstyre

Reidar fra Fagforbundet Ung er nyvalgt medlem av AUFs sentralstyre

Reidar Fugle Nordhaug fra Fagforbundet Sogn og Fjordane er valgt inn i AUFs landsstyre

Reidar Fugle Nordhaug fra Fagforbundet Sogn og Fjordane er valgt inn i AUFs landsstyre

Jostein Vedvik

– Det er utrolig viktige at unge organiserer seg, hvis ikke taper vi kampen mot økte forskjeller, sier ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet og nyvalgt medlem i AUFs sentralstyre, Reidar Fugle Nordhaug.

2018102613031220181026130312

kathrine.geard@fagbladet.no

Det var jobben som barne- og ungdomsarbeider som gjorde at Reidar Fugle Nordhaug (21) ble rekruttert inn i Fagforbundet. Han er ungdomstillitsvalgt i Sogn og Fjordane og styremedlem i Fagforbundet Førde. Dessuten representerer han Arbeiderpartiet i Førde bystyre. Kommunepolitikken vil han gjerne fortsette med også etter valget neste høst, når Førde skal slås sammen med Gaular, Naustdal og Jølster til nye Sunnfjord kommune.

– Noe av det kjekkeste ved å være folkevalgt er at du har arbeidsgiveransvar og mulighet til å skape best mulig vilkår for de ansatte i kommunen. Blant annet derfor er det så viktig at folk i fagbevegelsen stiller til valg på lokalplan, sier Nordhaug.

Arbeidslivspolitikk engasjerer

Akkurat nå er det likevel engasjementet i AUF som får mest oppmerksomhet. På sist helgs landsmøte i Oslo ble nemlig Nordhaug valgt inn i det nye sentralstyret som Ina Rangønes Libak skal lede. Han framhever landsmøtets samling om nye programmer for klima og miljø, samt likestilling og inkludering som viktige saker. Men også i AUF er det arbeidslivspolitikk han brenner sterkt for. I løpet av åra som tillitsvalgt og lokalpolitiker har han blitt mer og mer opptatt av at det må føres en aktiv politikk for å skape arbeidsplasser med gode lønns- og arbeidsvilkår.

– Det må være kvalitet og trygghet på arbeidsplassen. Hele og faste stillinger er viktig, sier Nordhaug.

Han trekker også fram distriktspolitikk som en viktig fanesak.

– Jeg er jo fra Sogn og Fjordane, og for oss som bor her er det viktig at det skal være mulig å bo i distriktene. Jeg opplever at det er en genuin frykt blant folk for at det ikke vil bo folk på bygda i framtida.

Fra SU til AUF

Nordhaug har ikke vært sosialdemokrat hele sitt korte politiske liv. Han var medlem i Sosialistisk Ungdom (SU) fra han var 13 år til han meldte overgang til AUF som 16-åring. Skiftet skyldtes delvis at det var liten aktivitet i SU lokalt, men også erkjennelsen av at det største partiet på venstresiden er et mer effektivt virkemiddel for å oppnå politisk gjennomslag for de sakene han synes er viktig.

– Du har viktige verv i AUF, Fagforbundet og lokalpolitikken – får du tid til noe annet?

– Selv om det går altfor mye tid til organisasjonsarbeid, er jeg enormt interessert i historie og har planer om å studere for å bli historielærer.

Beundrer Tranmæl

Foreløpig konsumerer han historiske bøker på hjemmebane. Han har arvet en stor kolleksjon bøker med arbeiderhistorie av sin grandonkel. Favoritten er «Et bål av vilje» - biografien om Martin Tranmæl.

– Hans utgangspunkt var at organisering var det beste verktøyet i kampen for å bedre arbeidernes kår. Jeg har umåtelig respekt for dem som bygde arbeiderbevegelsen i Norge. Det er viktig at vi unge i dag arbeider for å styrke organisasjonene, sier Nordhaug, som ser med uro på svekket organisasjonsgrad i arbeidslivet.

– Det er utrolig viktig at unge organiserer seg, hvis ikke taper vi kampen mot økte forskjeller i samfunnet. Sterke arbeidstakerorganisasjoner gir gjennomslag i den daglige kampen og tariffmakt.

– Men hvordan kan fagbevegelsen øke rekrutteringen blant unge?

– Ja, hvordan… Det er nok slik at folk ofte ikke blir spurt. Først og fremst må vi gjøre godt arbeid på arbeidsplassene. De plasstillitsvalgte må snakke med folk og aktivt verve dem.

Jeg har umåtelig respekt for dem som bygde arbeiderbevegelsen i Norge

Reidar Fugle Nordhaug

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy