Rekordøkning i antall studentmedlemmer: — Vi har mange spennende planer
Victoria de Oliveira er nestleder i Fagforbundet Ung
At Fagforbundet Ung har måtte tenke utenfor boksen i en spesiell tid, har resultert i improteater og podkast.
guro.gn@hotmail.com
Selv om de fysiske møtene og aktiviteten i stor grad har uteblitt for de fleste denne våren og sommeren, har Fagforbundet Ung klart å rekruttere flere medlemmer enn før.
Sommermånedene og studiestart er vanligvis en periode der det skjer mye i ungdomsorganisasjonen. Det er også da flest medlemmer verves. I år har rekordmange meldt seg inn.
Rekordstor økning
– Alt tilsa at vi ikke skulle ha klart å få en så stor økning – det er vi veldig stolte av, sier nestleder i Fagforbundet Ung, Victoria de Oliveira.
I 2018 var det 5800 studentmedlemmer. Nå er det 6800. Det vil si at på tre år har medlemsmassen økt med over 17 prosent. Fra februar har økningen vært størst.
Flere undersøkelser viser at i kriser som den verden har stått i nå, fører det til at flere arbeidstakere vil organisere seg og at fagforeningers betydning øker.
• Fagbevegelsen har større tillit enn på lenge
Det gjelder også blant studentene, tror de Oliveira.
– Jeg tror studentene virkelig har våknet for og fått bevissthet om viktigheten av å være organisert, sier Victoria de Oliveira.
Det er veldig viktig for Fagforbundet Ung at studentene, som gjerne har minst, ikke skal være de en krise går hardest ut over.
– Sånn kan det ikke være, derfor er det ekstra viktig at studentene har noen i ryggen, sier hun.
Satser på studenter
Økningen i antall studentmedlemmer kan også være et resultat av et prosjekt de startet i 2018.
Da frikjøpte de noen studenter på forskjellige studiesteder rundt i landet for å jobbe målrettet mot studentmedlemmene med verving og å arrangere aktiviteter.
– Målet er å få en mer aktiv studentmasse og å bygge broer internt i organisasjonen. Jeg tror det har vært veldig bra for Fagforbundet, og ledelsen har hele tiden vært positive til prosjektet, sier Oliveira.
Nå er det åtte studentkontakter rundt omkring på ulike studiesteder i Norge.
Impro og podkast
Hun forteller at ungdomsutvalget har måtte tenke nytt i planleggingen av verving av nye studenter. Det har endt opp i en heldigitalisert studiestart.
– Det har føltes vanskeligere å nå ut når vi ikke har fått være ute fysisk hverken i vår eller nå i høst, men vi håper de digitale løsningene vi har kommet opp med skal gå bra, sier hun.
Nå har organisasjonen flere spennende prosjekter på gang.
Mandag lanserte de «skrifteboksen» på sine hjemmesider. I denne digitale boksen kan studentmedlemmer sende inn historier fra arbeidslivet.
Sender man inn en historie, kan man vinne premier. Og om man har en ekstra spennende, rar, morsom, ubehagelig eller søt historie, kan den bli spilt ut av improskuespillere i en livesending på Facebook 1. september.
Allerede etter én dag har det kommet inn over 150 historier. Noen mer morsomme og noen mer alvorlige enn andre.
– Det er et annerledes tiltak for å få studentene til å bli engasjerte og bevisste på hva de har krav og rett på i arbeidslivet. Jeg er veldig spent på hva slags historier vi får inn, sier nestlederen.
I september blir også Fagforbundet Ungs podkast lansert. Podkasten vil inneholde tips og triks til ting studentene er opptatt av.