RenoNorden er konkurs - 140 kommuner kan bli stående uten søppelkjøring
GIGANT I TRØBBEL: RenoNorden meldte mandag kveld at de er konkurs.
Werner Juvik
Like etter klokka 21.00 mandag kveld sendte Oslo børs ut meldingen: RenoNorden vil begjære seg konkurs.
ola.tommeras@fagbladet.no
Renovasjonsgiganten RenoNorden AS har kontrakt i om lag 140 norske kommuner. Nå vil disse kommunene etter alt å dømme, måtte finne alternative måter å samle inn avfall fra sine innbyggere.
Selskapet har slitt med tapskontrakter og store underskudd etter utsatt avskrivning av materiell det siste året. Nå er det slutt. Ifølge selskapets siste årsrapport, så taper de mer enn 400 millioner kroner i Norge, hvorav rundt 150 millioner kroner skyldes feilkalkulering i kontrakter.
Disse kommunene rammes av RenoNorden-konkursen
Ellevill utbyttefest
RenoNorden gikk på børs i desember 2014, det var etter ett år der det norske selskapet ga hele 184 millioner kroner i konsernbidrag til morselskapet RenoNorden ASA, av en omsetnig på 550 millioner. Deretter fulgte to år med utbyttefest der selskapet ga 50 millioner kroner i året til sine investorer.
På fire år sugde morselskapet 345 millioner kroner fra det norske selskapet i konsernbidrag, finansiert av renovasjonsavgiften til innbyggerne i kommunene der selskapet opererer.
Nå er eventyret over.
I sommer inngikk de forhandlinger med flere norske kommuner. Målet var å avslutte ni kontrakter. De lyktes i Kragerø og Romsdalshalvøya interkommunale renovasjonsselskap. Disse kommunene driver videre på egen hånd til omtrent samme pris som RenoNordens tapsprosjekt.
Du betaler ekstra for søppelselskapenes profitt
Ingen løsning
Oslo Børs melder at selskapet ikke har lykkes med å oppnå tilfredstillende løsning med bankene DnB og Den danske bank, og derfor vil begjære seg konkurs uten videre opphold. Bankene melder at de vil finansiere videre drift for selskapet i Danmark, Sverige og Finland.
Europa rekommunaliserer renovasjonen
- Nå må dere ta ansvar
– Det er å håpe og tro at norske kommuner nå tar ansvar for det de har ansvar for, nemlig tjenestene til innbyggerne. Dette understreker en risiko ved å sette tjenestene ut på anbud, nemlig at operatøren gir seg om utbyttet ikke er stort nok lenger, kommenterer leder av Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen.
Han viser til at de kommunene som har terminert "tapskontrakter" i samråd med RenoNorden, driver videre uten at det blir dyrere for innbyggerne.
– Kragerø kommune har en fersk utredning som viser at drift på egen hånd blir litt dyrere enn RenoNordens feilkalkulerete kontrakt, men billigere enn neste tilbyder på lista. Dette bør være en vekker, mener Guldbrandsen.
• RenoNorden har 46 prosent av markedet i Norge, og tømmer søppel for en tredel av landets innbyggere.
• Selskapet kjører til sammen søppel for fem millioner mennesker i Norden daglig.