JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

RenoNorden med lovbrudd i søppelkaos på Hamar

MASSIV KRITIKK: RenoNorden overtok avfallsinnsamlingen i Hamar fra nyttår, og resultatet er kaos og brudd på arbeidstidsbestemmelsene. (illustrasjonsfoto)

MASSIV KRITIKK: RenoNorden overtok avfallsinnsamlingen i Hamar fra nyttår, og resultatet er kaos og brudd på arbeidstidsbestemmelsene. (illustrasjonsfoto)

WERNER JUVIK

Samtidig som RenoNorden framsto som en av de store seriøse konkurrentene til Veireno i Oslo, avslørte avisa Hamar Arbeiderblad at selskapet har de samme problemene med å følge loven.

2017022312474520230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

RenoNorden overtok avfallsinnsamling for 90.000 innbyggere i Hamar, Ringsaker, Løten og Stange ved nyttår. Det startet med søppelkaos og frustrerte innbyggere, og fortsatte denne måneden med avsløringer om lovbrudd.

Hamar Arbeiderblads journalister har fått tak i timelister, og dokumentert minst 22 brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid mellom arbeidsøktene.

Er Nordens største

RenoNorden har på få år blitt Nordens største aktør for innsamling av husholdningsavfall. Selskapet har pågående anbud i rundt 120 norske kommuner, er den største private aktøren i Danmark, har kontrakt i 38 kommuner i Sverige, og er på full fart inn i Finland.

Selskapet fikk et sterkt søkelys fra både media og Arbeidstilsynet da de første gang overtok anbud i Oslo ved fjerde generasjon utsetting. Deretter har det vært mange møter og forhandlinger med fagforeninger, og Norsk Transportarbeiderforbund nevner selskapet i dag som et av de etablerte og seriøse.

Får en sjanse til

Men på Hedmarken er ikke innbyggerne like overbevist om RenoNordens seriøsitet. Det startet med reaksjoner på søppelkaos og fortsatte med avsløringer om lovbrudd, etter at RenoNorden overtok tjenesten.

Etter krav om at kontrakten heves, har bestillerselskapet Sirkula gitt selskapet en sjanse til for å få orden på forholdene ved avfallsinnsamlingen, melder Hamar Arbeiderblad.

Utbyttefest etter børs

Private renovasjonsselskaper tjener godt på ditt renovasjonsgebyr. Det er langt fra bare Veireno-eier og direktør, Johny Enger, som tar ut millioner av pengene du betaler for å få ekspedert avfallet ditt.

Etter å ha ekspandert til Danmark, Sverige og Finland, gikk RenoNorden på børs i desember 2014. Siden har europeiske investorer og fond fått utdelt 50 millioner kroner i utbytte hvert år fra selskapet. Fagbladet skrev om utbyttefesten i januar i fjor.

I perioden RenoNorden jobbet seg inn i Danmark og Sverige, hentet selskapet svimlende beløp i konsernbidrag fra det veletablerte norske selskapet. Fra 2011 til 2014 forsynte det norske RenoNorden eierselskapet med 345 millioner kroner. Det toppet seg i 2014, da RenoNorden AS i Norge ga et bidrag på 186 millioner kroner av en omsetning på 550 millioner i 2014. Pengene betalte innbyggerne i de 120 kommunene som har skrevet kontrakt med RenoNorden.

I en DeFActo-rapport som tar for seg gebyrutviklingen i de 20 største norske kommunene, avdekkes det at gebyrene er høyest og har steget mest de siste ti åra i kommunene med privat avfallsinnsamling. Aller dyrest ble det i RenoNorden-kommunene.

• Se hvor mye du betaler i søppelgebyr. Søk her.

Fakta om RenoNorden

- RenoNorden er den desidert største aktøren for innsamling av husholdningsavfall i Norden.

- Selskapet gikk på bøs i desember 2014. Deretter har eierne hatt utbyttefest med 50 millioner kroner hvert år.

- Største aksjonærer: Asta Netherlands B.V., som er kontrollert av investeringsfondene CapVest Equity Partners II LP, og Accentfourteen Holding Limited på Jersey.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy