Rentehevingen kan føre til flere arbeidsløse, mener LOs sjeføkonom
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.
Jan-Erik Østlie
Roger Bjørnstad mener at Norges Bank hever renta altfor mye, og frykter konsekvensene.
torgny@lomedia.no
Norges Bank har vedtatt å heve renta med et halvt prosentpoeng til 1,75 prosent.
– Norges Banks begrunnelse er at de hever renta for å hindre prisveksten. Min tolkning av vedtaket er at det spesielt er prisøkningen på matvarer i juli som har ført til denne beslutningen. Men denne prisveksten er i bunn og grunn importert, forklarer Roger Bjørnstad.
Norges Bank mener at arbeidsledigheten fortsatt er lav. LOs sjeføkonom påpeker at ledigheten faktisk har økt.
Gjør jobben for renteheving
– Hvis Norges Bank skal følge sine egne prognoser, skulle det bare gitt en renteøkning på 0,25 prosentpoeng, sier Bjørnstad.
Han mener at når en hever renta, er poenget å inndra kjøpekraft. Men når inflasjonen er importert, gir ikke dette noen mening.
– I dag er det slik at den importerte inflasjonen gjør jobben som rentehevingen skal gjøre, så nå blir det dobbelt opp.
Ingen fare for lønnsspiral
Bjørnstad mener også at renta skal opp, men at renta øker med et helt prosentpoeng på noen får måneder er altfor kraftig medisin.
Han frykter at når det nå strammes inn så kraftig vil det redusere aktiviteten, sysselsettingen vil minke og det vil gi høyere arbeidsledighet.
Han mener at det virker som om Norges Bank er redd for en lønns- og prisspiral, at lønnsdannelsen skal komme helt ut av kontroll.
– Det er ikke sånn lønnsdannelsen i Norge virker. Dette er sånn som en lærer i amerikanske lærebøker, men i Norge skjer lønnsdannelsen innen frontfagsmodellen, forklarer sjeføkonomen.