JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rita skal feire 1. mai med drive-in. Og du kan synge Internasjonalen i nettkor.

DRIVE-IN PÅ LALM: Rita Danielsen Benrud arrangerer biltog i Lalm som hun beskriver som et sentrum for arbeiderbevegelsen i Vågå kommune.

DRIVE-IN PÅ LALM: Rita Danielsen Benrud arrangerer biltog i Lalm som hun beskriver som et sentrum for arbeiderbevegelsen i Vågå kommune.

Privat

Drive-in, digitaltog og allsang på nett – slik kan du markere 1. mai. Rammene er annerledes, men innholdet er likt.

2020043009531220201015085640

baj@fagbladet.no

Under kronakrisen har vi sett hvor viktig det er med et arbeidsliv i ordnede former, bunnsolide tariffavtaler, og et sikkerhetsnett som tar oss imot når vi faller. Som en forkjemper for dette er dermed fagbevegelsen viktigere enn noen gang.

I 2019 var talerne på Youngstorget , blant dem byrådsleder Raymond Johansen (Ap), samstemte i budskapet om «Nei til profitt på velferd». I år markeres dagen på andre måter.

I 2019 var talerne på Youngstorget , blant dem byrådsleder Raymond Johansen (Ap), samstemte i budskapet om «Nei til profitt på velferd». I år markeres dagen på andre måter.

Jan-Erik Østlie

– Stengte arbeidsplasser har gjort at flere hundre tusen arbeidstakere er blitt permitterte, ledige og har mistet inntekten sin. Andre står i første rekke for å hjelpe de syke. Helsepersonell, sammen med renholdere, bussjåfører, renovatører, ansatte i Nav og andre, står på døgnet rundt for å holde hjulene i gang. Det er disse vi skal hylle på 1. mai, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Men koronakrisen byr på utfordringer for årets markeringer. For hvordan kan vi møtes når viruset tvinger oss til å holde avstand? Hvordan kan vi da takke alle de som står i frontlinjen for å beskytte alle oss andre når vi ikke kan ta hverandre i hendene eller gi en varm klem?

Lokaltog og lokalradio

På det lille tettstedet Lalm i Vågå kommune i Oppland blir årets 1. mai markert med biltog. De tradisjonsrike appellene, som i år blir holdt av storkanoner som Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng, samt Rune Støstad, ordfører i Nord-Fron og nestleder i Innlandet Ap, blir sendt via lokalradioen på FM-båndet.

Arrangementet er et samarbeid mellom Lalm arbeiderlag, Sjårdalen arbeiderlag, Vågå arbeiderlag, Vågå Ap, Fagforbundet Vågå og LO Midt- og Nord-Gudbrandsdalen.

Rita Danielsen Benrud er leder i Fagforbundet Vågå og forteller at arbeiderbevegelsen historisk sett står veldig sterkt på Lalm. Tettstedet er dermed – tross sine knappe 330 innbyggere - et naturlig sted å avholde 1. mai-markeringen i kommunen.

– De siste årene 1. mai har blitt arrangert her i Vågå, har det skjedd på Lalm. Fagbevegelsen står veldig sterkt på Lalm og når det blir arrangert der er det godt fremmøte. Her i sentrum er det heller dårlig, og mange fra sentrum reiser til Lalm for å delta. Det er et eget miljø der. Det var der den gamle arbeiderforeningen var. Det var gruvedrift og slikt der, så det er av historiske grunner, forteller Benrud.

– Drive-in 1. mai

Kortesjen samles først på samfunnshuset på Lalm, der taler og appeller sendes over høyttaleranlegg og Radio Gudbrandsdalen. Etter talene kjører bilkortesjen de 15 kilometerne fra Lalm via Sjårdalen, til Halland i Vågåmo, der det også vil være et opplegg.

– Det er trist at 1. mai blir amputert. Jeg har deltatt i mange år og servert frokost til Vågå musikkforening. Det blir en rar 1. mai når jeg ikke skal stelle til mat klokka sju, forteller Benrud.

– Men drive-in 1. mai-tog virker jo spennende da, sier hun.

På spørsmål om Benrud vil pynte, eventuelt «pimpe», opp bilen sin til biltoget, avviser hun dette:

– Nei, det kommer jeg nok ikke til å gjøre, humrer hun hjertelig og legger til:

– Men jeg kan kanskje sett på flagget til Fagforbundet.

Drive-in 1. mai blir det også i Lillestrøm. Også her vil Ap-leder Jonas Gahr Støre ifølge Aftenposten holde en av sine tre taler denne dagen. Også denne sendes via FM-båndet. Talen vil også streames.

– Og i stedet for klapping blir det tuting, opplyser Jarle Roheim Håkonsen, Aps kommunikasjonssjef, til avisen.

Allsang via nett

Fagforbundet vil sammen med HK i Norge og Norsk Arbeidsmandsforbund lage en digital allsang av «Internasjonalen» i forbindelse med 1. mai. Tanken er at medlemmer, tillitsvalgte og ansatte fra forbundene sender inn sine bidrag hver for seg – som til slutt klippes sammen og publiseres på morgenen 1. mai.

Bak prosjektet står Gjerholm design med prosjektleder Amy Crowther i spissen. Allsangvideoen viser at forbundene står sammen under koronakrisen.

– Vi tenkte at man må vise samhold på et vis 1. mai. Fagforeningene er veldig glad i allsang, og vi kan ikke la korona stoppe allsangen, sier hun.

Maja Hannisdal, som står for klipp av allsangvideoen, har tidligere stått bak Koronaoperaen der deltakere fra hele verden spilte inn «Habanera» fra Carmen.

Ellers kan man også sjekke ut l'Orchestre National de France som spiller Ravels «Bolero», London Orchestra sin fjerninnspilling av «All I Ask of You» fra The Phantom of the Opera, eller denne i blodferske versjonen av Jellyfish-låta «New Mistake» som er spilt inn via nett ved hjelp av musikere fra London, Swansea og Hammerfest:

New Mistake – Rhiannon

At det nå er et flertall av glade amatører som skal synge inn sine bidrag til Internasjonalen, som også er kjent under navnet «Opp, alle jordens bundne treller», tror ikke Crowther har noe å si på det ferdige resultatet.

– Jeg tror dette blir helt strålende. Alle mottar en instruksjonsvideo med en forsanger fra Sosialistisk Kor. Når man synger inn låten, skal man rett og slett bare følge sangeren, forklarer hun.

Eksklusiv konsert og digitalt 1. mai-tog

Fagforbundet vil også markere arbeidernes dag digitalt, blant annet med en eksklusiv konsert med Åge Aleksandersen. Alle medlemmer vil om morgenen 30. april få tilsendt en sms med lenke og passord for å få tilgang til konserten.

Fagforbundet har i tillegg sluttet seg til LOs arrangement, der årets hovedparole, treffende nok, er «Trygghet for helse og arbeid».

Det blir både digitalt 1. mai-tog og en to timer lang direktesending fra et 1. mai-studio med taler og appeller, lokale innslag, arbeidersanger og andre kulturelle innslag. Sendingen inkluderer også hjemmebesøk hos både Thorbjørn Berntsen, Gro Harlem Brundtland og Kristin Halvorsen og streames på www.1mai.no.

Her kan du for øvrig stille deg under en digital parole ved å klikke på de forskjellige arrangementene rundt om i Norge.

1. mai-sendinga vil også bli sendt direkte på fagforbundet.no og fra Fagforbundets Facebook-side.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy