JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Rødt advarer LO mot å gå i pensjonsfelle

HAR FORSLAG: Rødt-politiker Mimir Kristjánsson tror han har en «sliterpensjon» som vil løse utfordringen for dem som trenger det.

HAR FORSLAG: Rødt-politiker Mimir Kristjánsson tror han har en «sliterpensjon» som vil løse utfordringen for dem som trenger det.

Leif Martin Kirknes

LO bør ikke gå med på å heve aldersgrensene før en sliterordning er på plass, mener Mimir Kristjánsson.

2022101909573620221019102101

torgny@lomedia.no

I LOs høringsuttalelse til pensjonsutvalget som ble vedtatt mandag, skriver LO at de kan godta en heving av aldersgrensene, men bare under forutsetning av at det også kommer en egen pensjonsordning for sliterne.

Pensjonsutvalgets forslag kommer til behandling allerede neste år. Men en sliterordning er ikke på plass. Den skal utredes.

Mimir Kristjánsson (Rødt) mener at det er en dårlig idé av LO å gå med på en heving av aldersgrensa før sliterordningen er ferdig utredet.

Pensjonsutvalget avslo å utrede en sliterordning. Utvalget ville ikke drøfte konsekvensen av at muligheten til å stå lengre, er skjevt fordelt.

LO skriver i sitt høringssvar at utvalget «i stedet for å ta utfordringen med å foreslå en løsning for sliterne, vises det til problemene med å definere og avgrense slitergruppene. Dermed henvises de som ikke kan stå løpet ut til andre ordninger som uføretrygd.»

Rødt: Vi har en løsning

Rødt støtter forslaget om å utrede en sliterordning videre, men Kristjánsson mener han allerede har et forslag om hvordan en slik ordning kan utformes.

Partiet mener at alle som har minst 38 år bak seg i arbeidslivet, skal ha mulighet til å gå av ved 62 år med det de kaller en utjevningspensjon for sliterne.

Denne gruppen skal få et livsvarig årlig tillegg på 25.000 kroner i pensjonen. Ved en slik ordning må en ha begynt i fullt arbeid før en fyller 24 år.

Behold aldersgrensa

På Fagforbundets landsmøte tirsdag, tok Ingvild Sønsteli Aasen ordet. Hun fremmet forslaget fra sin region, Fagforbundet Innlandet.

De mener at pensjonsalderen må beholdes på dagens nivå,

– En heving av minstepensjonen vil i stor grad ramme Fagforbundets medlemmer. Vi er redd for at en høyere pensjonsalder vil bare føre til at flere av våre må gå av som uføre. Poenget kan ikke være at vi skal jobbe til vi skal dø. Vi må da få lov til å få noen gode år, sa Aasen.

– Hva synes du om LOs forslag om å kunne heve pensjonsalderen hvis en får innført en god sliterordning?

– Vi har ikke fått behandlet høringsuttalelsen ennå. Men for at vi skal støtte det må sliterordningen være like god som dagens ordning. Av våre medlemmer er det bare en tredjedel som står i arbeid til de er 67 år, og da er det ikke bare å heve pensjonsalderen, utdyper Aasen.

Så mye tjener de tillitsvalgte i Fagforbundet. Sjekk lønna her

Ekspert: Litt for enkelt

Ragnar Bøe Elgsaas er en av LOs fremste pensjonseksperter. Han har vært med å skrive LOs høringsuttalelse.

Han synes det er flere spennende elementer i Rødts forslag, men at det blir litt for enkelt å vedta en slik ordning nå. Han peker på at det allerede finnes en sliterordning i privat sektor.

Dagens sliterordning kan de som starter uttak av AFP ved 62, 63 eller 64 år uten arbeidsinntekt ved siden av, få. Det årlige beløpet er opp til 25 000 kroner.

I pensjonsvedtaket fra LO-kongressen er det også pekt på at det er mulig å innføre en sliterordning for de som har en tidlig start på arbeidslivet. 

Saken er rettet 19.10. Kristjánsson har ikke fremmet et slik forslag i Stortinget slik det sto i Fri Fagbevegelses opprinnelige sak fra 18.10.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy