JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt om barnehageoppkjøp: – Vi mister kontrollen

Javad Parsa / NTB

Etter det kanadiske storoppkjøpet i norske barnehagebygg reagerer Rødt-politiker Hege Bae Nyholt kraftig.

2023013110165820230131142325

oystein.windstad@fagbladet.no

Selve salget ble kunngjort i slutten av november i 2022. Men nå varsler Rødt-politiker Hege Bae Nyholt at saken blir stortingstema.

Hun mener det er åpenbare utfordringer med at byggene kjøpes opp av investorer, ikke minst når eierstrukturen er såpass komplisert som tilfellet er med Brookfield.

Nå har kanadisk gigantinvestor gått tungt inn i norske barnehagebygg

– Når barnehagebyggene blir videresolgt til et oppkjøpsfond, er ikke disse selskapene opptatt av å utvikle barnehager. De er mer opptatt av inntjening og ser på barnehagene som investeringsobjekt. Vi mister kontrollen over infrastrukturen i barnehagesektoren, og det er et problem når en mister oversikten over hvem som eier norske barnehager.

– Vil de som jobber i barnehage merke en forskjell om det er en kommune som eier byggene eller et oppkjøpsfond?

– Det er et stort potensial for at det kan merkes en forskjell, om det er en kommune eller selskap som eier. Flere av barnehagene som blir solgt til utenlandske oppkjøpsfond har leieavtaler der det er barnehagene selv som er ansvarlige for vedlikehold.

– Hva vil dere i Rødt gjøre med dette?

– Vi vil forfølge saken videre og har planer som vi vil komme tilbake til senere. Vi har en klar forventning om at regjeringen er opptatt av dette. Dette er fellesskapets midler. Vår klare forventning er at fellesskapets midler blir investert i framtida og til å utvikle og drive gode barnehager, sier Rødt-politikeren til Fagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy