JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt ønsker gratis solkrem for folk på stranda

– Det er ingen som reagerer på at det er gratis dopapir på offentlige toalett, sier Mímir Kristjánsson .

– Det er ingen som reagerer på at det er gratis dopapir på offentlige toalett, sier Mímir Kristjánsson .

Ihne Pedersen

I et forsøk på å forhindre hudkreft ønsker stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson (R) gratis tilgang til solkrem i parker og på strender i Norge.

2023062010143120230620101505

På strender og parker i Nederland er det nå mulig å forsyne seg med gratis solkrem. Kristjánsson mener dette også bør prøves i Norge. Han sier til NRK at innføring av det nederlandske tiltaket kan være en god investering.

– Det er mye dyrere for skattebetalerne å behandle noen med hudkreft enn det er å sette opp noen dispensere med solkrem, sier Kristjánsson.

I Norge estimerer Statens strålevern at den totale samfunnskostnaden hvert år for hudkreft er 6,5 milliarder kroner. Bare behandlingen for hudkreft koster staten 450 millioner kroner hvert år.

– Da vi fikk dispensere med håndsprit overalt, begynte folk å bruke det. Og det kan kanskje høres rart ut med gratis solkrem, men det finnes jo gratis dopapir på offentlige toalett. Det er ingen som reagerer på det, sier han.

Som følge av at antall tilfeller med hudkreft har doblet seg i Nederland de siste 10 årene, vil det utplasseres gratis solkrem på skoler, i parker, på sportsarrangementer og på festivaler i sommersesongen. I Norge har derimot ikke myndighetene noen planer om det samme.

– Solkrem er en lett tilgjengelig vare, og vi har ingen planer om å innføre gratis solkrem i Norge, sier statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

(©NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy