LOs førstesekretær Julie Lødrup har levert en rapport om innskjerpede rutiner mot seksuell trakassering i fagbevegelsen.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Metoo nådde Norge for snart et år siden. Oppunder jul 2017 satte Aftenposten på trykk oppropet #ikketilforhandling fra 736 kvinner i fagbevegelsen. Inkludert LO-nestleder Peggy Følsvik, tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla og de sittende forbundslederne Mette Nord (Fagforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Trine Lise Sundnes (Handel og Kontor).
Forsker: - Er #metoo-kampanjen et elitefenomen?
LO-kvinnene krevde:
• Opplæring om seksuell trakassering inn på alle grunnkurs for tillitsvalgte
• Nulltoleranse for seksuell trakassering inn i forbundenes vedtekter
• Forbundsledelsene må legge til rette kanaler for at de som utsettes for trakassering kan fortelle historiene sine.
Oppropet fikk støtte i et «Opprop mot seksuell trakassering i fagbevegelsen - blant gutta» underskrevet av rundt 650 menn i fagbevegelsen.
Helsearbeidere rapporterer ikke tafsing og seksuell trakassering
Nå venter mange i rørsla på svaret fra LO
LOs familie- og likestillingsutvalg under ledelse av LOs førstesekretær Julie Lødrup har brukt 2018 på å utarbeide en rapport om seksuell trakassering.
– Hva har dere vedtatt?
– Vi har lagt fram en rapport om seksuell trakassering i fagbevegelsen og forbundene, som skal vedtas i sekretariatet i oktober. Anbefalingene våre handler i stor grad om at vi må ha varslingsrutiner på plass, og bedre forebygging. For eksempel kurs og skolering og at retningslinjer aktivt brukes, sier Lødrup.
LO har jobbet med saken i 30 år
Siden 1980-årene har seksuell trakassering blitt tatt opp av LO-tillitsvalgte som et arbeidsmiljøproblem. I 2005 vedtok LO-kongressen at «LO vil jobbe for at seksuell trakassering ikke forekommer i arbeidslivet, i egen organisasjon eller i samfunnet for øvrig». Det skriver historiker Trine Rogg Korsvik i sin framstilling av fagbevegelsens omgang med temaet seksuell trakassering. Se kapittelet på radikalportal.no
– Vi vet at seksuell trakassering og hersketeknikk mot kvinner fortsatt forekommer i LO og forbundene, hvorfor er det så vanskelig å få slutt på det?
– Jeg tror ikke det er vanskeligere hos oss en i samfunnet for øvrig. Det handler om maktforhold, om relasjoner, om likestilling. I organisasjonslivet vil man alltid ha hierarkier som gir en maktubalanse. Det øker risikoen for seksuell trakassering, sier Julie Lødrup.
Hørt i fagbevegelsen: «Det er synd du er feminist, du som er så søt»
Metoo har satt fart i arbeidet mot trakassering
– Hvordan har metoo-debatten påvirket jobben med å luke ut trakasseringen?
– Den har satt saken høyere på dagsordenen. Vi jobbet med det før også. Mange forbund har fått det tydeligere på dagsordenen. Debatten det siste året bør ikke bli et blaff. Arbeidet fortsetter hele tiden, sier Lødrup.
– Er LO en feministisk organisasjon?
– Jeg mener at LO gjør viktig feministisk arbeid i organisasjonen og i samfunnslivet for øvrig. Vi prioriterer alltid likestillingspolitiske spørsmål. Vi har det i ryggmargen.
– Hva bør LO gjøre for at kvinnelige tillitsvalgte skal bli tatt like mye på alvor som sine kamerater?
– Jeg mener kvinnelige tillitsvalgte blir tatt like mye på alvor som mannlige. Men arbeidet med å sikre det er noe man aldri kan la hvile.
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal