JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rørsla skal strammes opp mot sextrakassering

LOs førstesekretær Julie Lødrup har levert en rapport om innskjerpede rutiner mot seksuell trakassering i fagbevegelsen.

LOs førstesekretær Julie Lødrup har levert en rapport om innskjerpede rutiner mot seksuell trakassering i fagbevegelsen.

Eirik Dahl Viggen

Metoo-debatten må ikke bli et blaff, heller ikke i fagbevegelsen, mener LO-ledelsens Julie Lødrup.

2018092711410020230821171436

edv@lomedia.no

Metoo nådde Norge for snart et år siden. Oppunder jul 2017 satte Aftenposten på trykk oppropet #ikketilforhandling fra 736 kvinner i fagbevegelsen. Inkludert LO-nestleder Peggy Følsvik, tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla og de sittende forbundslederne Mette Nord (Fagforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Trine Lise Sundnes (Handel og Kontor).

Forsker: - Er #metoo-kampanjen et elitefenomen?

LO-kvinnene krevde:

• Opplæring om seksuell trakassering inn på alle grunnkurs for tillitsvalgte

• Nulltoleranse for seksuell trakassering inn i forbundenes vedtekter

• Forbundsledelsene må legge til rette kanaler for at de som utsettes for trakassering kan fortelle historiene sine.

Oppropet fikk støtte i et «Opprop mot seksuell trakassering i fagbevegelsen - blant gutta» underskrevet av rundt 650 menn i fagbevegelsen.

Helsearbeidere rapporterer ikke tafsing og seksuell trakassering

Nå venter mange i rørsla på svaret fra LO

LOs familie- og likestillingsutvalg under ledelse av LOs førstesekretær Julie Lødrup har brukt 2018 på å utarbeide en rapport om seksuell trakassering.

– Hva har dere vedtatt?

– Vi har lagt fram en rapport om seksuell trakassering i fagbevegelsen og forbundene, som skal vedtas i sekretariatet i oktober. Anbefalingene våre handler i stor grad om at vi må ha varslingsrutiner på plass, og bedre forebygging. For eksempel kurs og skolering og at retningslinjer aktivt brukes, sier Lødrup.

LO har jobbet med saken i 30 år

Siden 1980-årene har seksuell trakassering blitt tatt opp av LO-tillitsvalgte som et arbeidsmiljøproblem. I 2005 vedtok LO-kongressen at «LO vil jobbe for at seksuell trakassering ikke forekommer i arbeidslivet, i egen organisasjon eller i samfunnet for øvrig». Det skriver historiker Trine Rogg Korsvik i sin framstilling av fagbevegelsens omgang med temaet seksuell trakassering. Se kapittelet på radikalportal.no

– Vi vet at seksuell trakassering og hersketeknikk mot kvinner fortsatt forekommer i LO og forbundene, hvorfor er det så vanskelig å få slutt på det?

– Jeg tror ikke det er vanskeligere hos oss en i samfunnet for øvrig. Det handler om maktforhold, om relasjoner, om likestilling. I organisasjonslivet vil man alltid ha hierarkier som gir en maktubalanse. Det øker risikoen for seksuell trakassering, sier Julie Lødrup.

Hørt i fagbevegelsen: «Det er synd du er feminist, du som er så søt»

Metoo har satt fart i arbeidet mot trakassering

– Hvordan har metoo-debatten påvirket jobben med å luke ut trakasseringen?

– Den har satt saken høyere på dagsordenen. Vi jobbet med det før også. Mange forbund har fått det tydeligere på dagsordenen. Debatten det siste året bør ikke bli et blaff. Arbeidet fortsetter hele tiden, sier Lødrup.

– Er LO en feministisk organisasjon?

– Jeg mener at LO gjør viktig feministisk arbeid i organisasjonen og i samfunnslivet for øvrig. Vi prioriterer alltid likestillingspolitiske spørsmål. Vi har det i ryggmargen.

– Hva bør LO gjøre for at kvinnelige tillitsvalgte skal bli tatt like mye på alvor som sine kamerater?

– Jeg mener kvinnelige tillitsvalgte blir tatt like mye på alvor som mannlige. Men arbeidet med å sikre det er noe man aldri kan la hvile.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy