FORBILDER: Maria Olsvik og Mali Lilleås Næss gir treningstips til Skaun jenter 13/14 år
Martin Guttormsen Slørdal
martin@lomedia.no
Det er åtte minusgrader på Moan, kunstgressbanen til Skaun Ballklubb, en halvtimes kjøretur sør for Trondheim. Skaun jenter 13/14 år skal ha trening i kulda. I kveld kommer Rosenborg-spillerne Mali Lilleås Næss og Maria Olsvik på besøk for å gi noen treningstips til Skaun-jentene.
OPPVARMING: Emilie Nilsen har god ballkontroll og holder de andre spillerne unna under oppvarmingen.
Martin Guttormsen Slørdal
På Moan er også Helene Harsvik Skeibrok, nestleder i Fagforbundet. Fagforbundet er en av samarbeidspartnerne til Toppfotball Kvinner, og sammen startet de opp et likestillingsprosjekt i 2020. Så kom koronaen og satte idretten på pause. Nå er prosjektet på vei opp igjen, forteller Harsvik Skeibrok.
– Fagforbundet er naturligvis opptatt av likestilling i arbeidslivet, men vi vet også at dette er like viktig her ute på fotballbanen. Det gjelder både for bredde- og toppfotballen, sier nestlederen.
LIKESTILLING PÅ FOTBALLBANEN: Helene Harsvik Skeibrok sier at fotballprosjektet til Fagforbundet lå nede under koronaen, men nå er det oppe og går igjen.
Martin Guttormsen Slørdal
Jenter må få de samme mulighetene
Helene Harsvik Skeibrok sier at Fagforbundet har fått høre historier om forskjellsbehandling mellom gutter og jenter i breddefotballen. Det kan handle om tildeling av treningstider der jentene må ta de mest ubekvemme tidene, eller skjevfordeling av baner og garderober.
{f1}
Det er de lokale fagforeningene som får prosjektet opp og gå rundt i hele landet. Hilde-Lill Vaslag er nestleder i Fagforbundet Skaun, og det er hun som tok kontakt med RBK Damer for å få dem med på en drømmetrening for jentelaget i Skaun. Fagforeningen har også ordnet med fotballutstyr til Skaun-jentene og billetter til det som kan bli seriefinalen mot Vålerenga.
TOK INITIATIV: Hilde-Lill Vaslag ønsker at jenter og gutter skal ha samme mulighetene på fotballbanen. Det har de ikke over alt i dag, mener hun.
Martin Guttormsen Slørdal
Vaslag sier det viktig å rette oppmerksomheten mot likestillingsspørsmål også på fotballbanen, slik at jentene får de samme mulighetene som gutta har.
– De som ønsker å spille for å ha det artig, skal få det, og de som vil satse på fotballen skal få muligheten til det, sier hun.
• Norway Cup: LO-lederen ut mot forskjellsbehandling av fotballjenter
Det kommer til å ta tid før dame- og herrefotballen er helt likestilt, mener Hilde-Lill Vaslag. Derfor er det viktig å sette inn innsats allerede i barne- og ungdomsfotballen, mener hun.
– Det tok 70 år fra herrene fikk spille landslagsfotball til damene fikk det samme. 70 år, det er helt sinnssykt det, sier Vaslag, som sikter til at det norske herrelandslagets første landskamp i 1908 og damenes første landskamp i 1978.
PEPTALK: Karen Nyangau Bjørndalsbakke tar en peptalk med laget under spilløkta.
Martin Guttormsen Slørdal
– Fortsatt lang vei å gå
Rosenborgs damelag kjemper om gullet i innspurten av Toppserien Kvinner. Rosenborg-spillerne står på sidelinja og følger med på treninga til Mali Lilleås Næss og Maria Olsvik. De synes det er veldig bra at Fagforbundet og Toppfotball Kvinner samarbeider om likestilling i fotballen.
– Vi snakker om at kvinnefotballen har kommet langt, men den har ikke kommet så langt. Vi har fortsatt en lang vei å gå, sier Mali Lilleås Næss, kaptein på Rosenborg.
Det er Maria Olsvik enig i. Hun har spilt i Rosenborg, og tidligere Trondheims-Ørn, i over ti sesonger. Ved siden av å spille fotball på toppnivå har hun tatt en utdannelse som sivilingeniør. Etter denne sesongen kan hun og RBK-damene bli både cup- og seriemester, men så er det kanskje slutt på fotballen for Olsvik for godt. Hun er småbarnsmor og jobber deltid som ingeniør ved siden av fotballen for å få økonomi og familielivet til å gå opp. RBK ønsker ikke å gi henne fulltidskontrakt, og etter all sannsynlighet legger hun fotballskoa på hylla før hun fyller 30 år.
– Dette er noe av forskjellene mellom det å være damespiller og herrespiller. Jeg har ikke kunnet leve av fotballen slik det har vært til nå, sier Maria Olsvik.
LEGGER OPP: Det er store muligheter for at Maria Olsvik legger opp etter denne sesongen.
Martin Guttormsen Slørdal
Olsvik sier at spillere som kommer til RBK utenfra, ofte får tilbud om bedre kontrakter enn lokale spillerne. Det at hun må sjonglere familieliv, arbeidsliv og toppfotball blir vanskelig i lengden, sier hun.
– Det er ikke sikkert jeg vinner på å si ifra om dette nå, men kanskje de jentene som kommer etter oss, kan få en bedre situasjon hvis de havner i samme situasjon om noen år, sier Olsvik.
Sportslig leder i Rosenborg Kvinner Mads Pettersen har følgende kommentarer til kvinnens betingelser i klubben:
– Gjennom de senere årene har RBK tatt betydelige løft i lønnssituasjonen til spillerne, nettopp for å gi dem mulighet til å utvikle seg og prestere best mulig. Samtidig har vi brukt mye økonomi på investeringer i støtteapparat, matordninger og rammefaktorer omkring spillerne. Alt dette for å profesjonalisere hverdagen til kvinnespillerne i RBK, og vi vet med sikkerhet at våre spillere er blant de i Norge som har de beste forutsetningene for å utøve idretten sin på høyt nivå, sier han i en e-post.
– Optimalt sett skulle alle spillerne hatt heltidskontrakter, med en økonomi som fullt ut er sidestilt med en annen heltidsjobb. Uheldigvis er ikke inntektssiden på et høyt nok nivå enda til at vi kan forsvare dette. Derfor er det noe variasjon i lønnstilbudene til de ulike spillerne, og i den forbindelse er det sportslige vurderinger som ligger til grunn for hvilken kontrakt den enkelte spiller tilbys, sier han, og fortsetter:
– Vi har spillere med lokal forankring som er i toppen av vår lønnspyramide, så de er ikke slik at lokale spillere/spillere med lang fartstid i klubben ikke gis konkurransedyktige betingelser ut fra deres sportslige ståsted. En del av RBKs profil er også å satse på trønderske spiller, noe som også reflekteres i rekruttering og økonomiske prioriteringer. Sportslige vurderinger veier tungt, og spillernes vurderte nivå er det som til slutt blir toneangivende når det er snakk om kontraktstilbud.
– Vi jobber hele tiden med å utvikle profesjonaliteten og rammene rundt spillerne, som kan muliggjøre dette. Maria har selv klart dette godt i flere sesonger og vi har også andre spillere som håndterer familie og toppfotball svært godt. Det er likevel ikke til å legge skjul på at vi gjerne skulle ha hatt enda bedre økonomiske rammer, men slik inntektene er nå så strekker vi oss så langt som det er økonomisk forsvarlig, skriver Pettersen.
Fagforbundets fotballprosjekt
• Fagforeninger kan inngå samarbeid med lokale jentelag.
• 22 lokale fagforeninger har så langt inngått samarbeidsavtaler.
• Fagforeningen kan støtte lokale jentelag med innkjøp av relevant utstyr.
• De kan gi økonomisk støtte til deltakelse på turneringer.
• Samarbeidsavtalen mellom Fagforbundet og Toppfotball Kvinner er på fire år.
• Fagforbundet sentralt skal behandle budsjett, også til dette prosjektet, i desember.
Kilde: Fagforbundet
OPPVARMING: Emilie Nilsen har god ballkontroll og holder de andre spillerne unna under oppvarmingen.
Martin Guttormsen Slørdal
FORBILDER: Maria Olsvik og Mali Lilleås Næss gir treningstips til Skaun jenter 13/14 år
Martin Guttormsen Slørdal