JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Derfor sendte Fagforbundet 40 fotballer til Hadeland: Vil ha flere fagforeninger til å støtte kvinnefotball

Bjørn A. Grimstad

20.000 kroner, 40 toppfotballer og løfter om dugnadsarbeid løfter kvinnefotballklubben på Hadeland. Nå leter Fagforbundet etter flere fagforeninger som vil støtte sin lokale klubb.

2021092809121120210928100613

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Når spillerne på Hadeland KFK varmer opp til kamp på hjemmebanen på Gran i Innlandet, er det med Fagforbundets logo på ryggen. Den ferske sponsoravtalen gir mer penger i kassa og bedre utstyr. Men målet er først og fremst mer likestilling i fotballen.

Det mener trener Line Mathisen (18) er på sin plass.

– Spesielt unge gutter ser at vi ikke får like mye som dem og sier at jenter ikke trener like mye eller like hardt. Men vi vil jo det. Jeg mener det er en plikt at jenter og gutter skal ha like godt utstyr. Det bør ikke være noen forskjell, sier hun.

Her spiller de med logoen til Fagforbundet på ryggen.

Her spiller de med logoen til Fagforbundet på ryggen.

Bjørn A. Grimstad

Mathilde (14) vil bli som Ada og Andrine Hegerberg. Nå får kvinnefotballen hjelp av fagbevegelsen

– Utrolig mange venner

Hun føler seg heldig som hører til på Hadeland KFK, en klubb som tar likestilling på alvor. Det er flertall kvinner i klubbstyret. Og i løpet av de siste årene har trenere blitt rekruttert fra egne rekker.

{f1}

Mathisen har selv trent to jentelag på ti og elleve år. Fotballmakker Camilla Løvbrøtte (15) trener de yngste jentene, knøttene, på seks og sju år.

– Det er veldig gøy å se den gleden de får av fotball og hvordan de utvikler seg, sier hun.

Selv har hun lagt proffdrømmen på hylla etter en skade i beinet. Fotballen er likevel veldig viktig for henne.

– Jeg har fått utrolig mange venner gjennom fotballen. Hvis det har vært en dårlig dag på skolen, med mye slit og mye å gjøre, så er det noe å glede seg til å komme på fotballen og prate med nye venninner.

Kommentar: Fotballkamp er kvinnekamp

Viktig sponsing

Kostnadene i Norges mest populære idrett dekkes i liten grad av offentlige midler. For å utvikle unge spillere er klubbene helt avhengig av sponsorer og samarbeidspartnere.

– Vi jobber jo hardt for sponsormidlene og følte oss veldig heldige da Fagforbundet tok kontakt. Det er klart at jentene fortjener like bra trene- og spilleforhold som guttene, sier Madelen Mensach Dyrud, som sitter i styret i Hadeland KFK og er sponsoransvarlig.

Hun roser de mange lokale bedriftene som støtter klubben, og nå også Fagforbundet i Gran, som nylig kjøpte en sponsoravtale til en verdi av 20.000 kroner over de neste to årene.

Avtalen kom på plass etter at Fagforbundet Gran denne sommeren sa ja til å bli med på Fagforbundets nasjonale fotballprosjekt.
I tillegg til sponsorstøtten har Hadeland KFK fått tilsendt 40 fotballer av beste merke fra Fagforbundet sentralt.

Fagforbundet har et mål om et landsdekkende sponsorarbeid, med minst ett samarbeid mellom fagforening og fotballklubb i hvert fylke. Så langt har fotballprosjektet ført til lokalt samarbeid i Tromsø, Kristiansund og altså Hadeland.

Pandemien har forsinket prosjektet, men nå som en ny sesong står for døren, med lettere forhold for både spillere, publikum og foreldre, håper de ballen vil trille fortere.

Fagforbundet blir offisiell samarbeidspartner med Toppfotball Kvinner

I startgropa

I Hadeland er avtalen så fersk at den fortsatt er på drodlestadiet.

– Vi skal sørge for at dette samarbeidet utvikler seg, enten det er at vi fra fagforeninga stiller på dugnad eller at vi skaffer mer utstyr, sier Ingrid Frydenlund fra Fagforbundet Gran.

Hun mener også samarbeidet kan gi Fagforbundet muligheten til å informere om viktigheten av et organisert arbeidsliv.

– Vi må legge fokus på at vi skal fremme damene, både i fotballen og arbeidslivet, sier hun.

Og får støtte av mangeårig primus motor i Hadeland KFK, Dag Nicolaisen:

– Får jentene bedre selvtillit på fotballbanen, vil de også ha det når de skal ut i arbeidslivet. Jeg ser at det blir mer likestilling i fotballen nå, men det er fortsatt langt igjen, sier han.

Fagforbundets fotballprosjekt

• Fotballprosjektet ble startet opp høsten 2020. Fagforeninger og fotball-
klubber som inngår samarbeid, får både utstyr og økonomisk støtte fra Fagforbundet. Målet er å utjevne forskjellene mellom gutter og jenter innen fotball.

• I tillegg til prosjektet innen breddefotballen sponser Fagforbundet også Toppfotball Kvinner.

• Rundt 120.000 kvinner og jenter spiller fotball
i Norge.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy