JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange vil gå på brannskolen

Så mange vil bli brannkonstabel – kjemper om 160 studieplasser

SØKERSTORM: Interessen for utdanning til brannkosntabel er stor (Illustrasjonsfoto)

SØKERSTORM: Interessen for utdanning til brannkosntabel er stor (Illustrasjonsfoto)

Lars Magne Hovtun/OBRE

Fagskole brann og redning åpner i august. – Søkertallene lover godt for rekrutteringa, sier leder av Norsk brann- og redningsforum, Ketil Sivertsen.

2024042912033220240430103523

ola.tommeras@fagbladet.no

En egen fagskole for brann- og redningspersonell har vært etterspurt i mer enn 30 år. Flere utredninger på 2000-tallet konkluderte med at det haster å sikre utdanning for personellet ved landets brannstasjoner. Nå er skolen klar, og det er også elevene.

I fjor var aller første opptak til skolen, men det var på bare 20 plasser. De begynte i januar i år, og har hatt undervisning i Rogaland i påvente av at arbeidene med skole og treningssenter ble ferdig i Tjeldsund, like ved Harstad.

• Og du trodde at brannfolk bare slokket brann?

Interessen for skoleplass er stor – hele 1119 søkere ønsker å bli brannkonstabel, men en så mange studieplasser finnes ikke.

Årets opptak er på totalt 160 elever, der 80 begynner i august og 80 i januar 2025.

I fjor var det 646 søkere til opptaket på 20 plasser. Økningen er på godt over 70 prosent. Også andelen kvinnelige søkere har økt fra 16 til 18 prosent. Av søkerne i år er mer enn 200 kvinner. I fjor fikk ingen av de kvinnelige søkerne plass. Det kan endre seg i år.

FØRSTE KULL: Her er brannskolena aller første kull.

FØRSTE KULL: Her er brannskolena aller første kull.

DSB

Utdanning til brann og redning

• Fagskolestudiet Brann, redning og samfunnssikkerhet er en ny praktisk-teoretisk toårig grunnutdanning på heltid. Studenter som uteksamineres er kvalifisert til å jobbe med beredskap, forebyggende brannvern, og som operatør på nødmeldesentral for brann og redning (110-sentral).

• Den nye fagskoleutdanningen skal sikre at brann- og redningsetatene har forutsigbar tilgang til kompetent personell.

– Egentlig var jeg litt skuffet i fjor. Vi er bortskjemte med søkertall i brann og redning. Når vi lyser ut aspirantstillinger, så er det ikke uvanlig med godt og vel 500 søkere, sier Ketil Sivertsen i Norsk brann og redningsforum.

– Med det antallet som har søkt seg til skolen i år, så lover det veldig bra for framtiden, fastslår han.

Her er det første kullet på fagutdanning for brann- og redningspersonell

SKOLE: Utdanningen skal foregå her i Tjeldsund mellom Harstad og Evenes i Troms.

SKOLE: Utdanningen skal foregå her i Tjeldsund mellom Harstad og Evenes i Troms.

Ola Tømmerås

Det fastslår også rektor ved Brann og redningsskolen, Karl Erik Arnesen.

– Dette er fantastiske nyheter. Fjorårets tall imponerte meg, og at vi i år får en så stor økning, er veldig positivt. Det er viktig for beredskapen at så mange unge ønsker å jobbe som brann- og redningspersonell, sier han i en pressemelding.

Han forteller at skolen har jobbet aktivt med å nå ut med informasjon til mulige studenter.

– Vi har blant annet vært til stede på utdanningsmesser over hele landet og kjørt kampanjer i sosiale medier. Jeg tror og håper vi har nådd ut både til dem som lenge har hatt en drøm om å jobbe innen brann og redning, og til dem som kanskje ikke har tenkt at dette kan være et yrke for dem, men som nå har blitt nysgjerrige.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy