Mange vil gå på brannskolen
Så mange vil bli brannkonstabel – kjemper om 160 studieplasser
SØKERSTORM: Interessen for utdanning til brannkosntabel er stor (Illustrasjonsfoto)
Lars Magne Hovtun/OBRE
Fagskole brann og redning åpner i august. – Søkertallene lover godt for rekrutteringa, sier leder av Norsk brann- og redningsforum, Ketil Sivertsen.
ola.tommeras@fagbladet.no
En egen fagskole for brann- og redningspersonell har vært etterspurt i mer enn 30 år. Flere utredninger på 2000-tallet konkluderte med at det haster å sikre utdanning for personellet ved landets brannstasjoner. Nå er skolen klar, og det er også elevene.
I fjor var aller første opptak til skolen, men det var på bare 20 plasser. De begynte i januar i år, og har hatt undervisning i Rogaland i påvente av at arbeidene med skole og treningssenter ble ferdig i Tjeldsund, like ved Harstad.
• Og du trodde at brannfolk bare slokket brann?
Interessen for skoleplass er stor – hele 1119 søkere ønsker å bli brannkonstabel, men en så mange studieplasser finnes ikke.
Årets opptak er på totalt 160 elever, der 80 begynner i august og 80 i januar 2025.
I fjor var det 646 søkere til opptaket på 20 plasser. Økningen er på godt over 70 prosent. Også andelen kvinnelige søkere har økt fra 16 til 18 prosent. Av søkerne i år er mer enn 200 kvinner. I fjor fikk ingen av de kvinnelige søkerne plass. Det kan endre seg i år.
FØRSTE KULL: Her er brannskolena aller første kull.
DSB
Utdanning til brann og redning
• Fagskolestudiet Brann, redning og samfunnssikkerhet er en ny praktisk-teoretisk toårig grunnutdanning på heltid. Studenter som uteksamineres er kvalifisert til å jobbe med beredskap, forebyggende brannvern, og som operatør på nødmeldesentral for brann og redning (110-sentral).
• Den nye fagskoleutdanningen skal sikre at brann- og redningsetatene har forutsigbar tilgang til kompetent personell.
– Egentlig var jeg litt skuffet i fjor. Vi er bortskjemte med søkertall i brann og redning. Når vi lyser ut aspirantstillinger, så er det ikke uvanlig med godt og vel 500 søkere, sier Ketil Sivertsen i Norsk brann og redningsforum.
– Med det antallet som har søkt seg til skolen i år, så lover det veldig bra for framtiden, fastslår han.
• Her er det første kullet på fagutdanning for brann- og redningspersonell
SKOLE: Utdanningen skal foregå her i Tjeldsund mellom Harstad og Evenes i Troms.
Ola Tømmerås
Det fastslår også rektor ved Brann og redningsskolen, Karl Erik Arnesen.
– Dette er fantastiske nyheter. Fjorårets tall imponerte meg, og at vi i år får en så stor økning, er veldig positivt. Det er viktig for beredskapen at så mange unge ønsker å jobbe som brann- og redningspersonell, sier han i en pressemelding.
Han forteller at skolen har jobbet aktivt med å nå ut med informasjon til mulige studenter.
– Vi har blant annet vært til stede på utdanningsmesser over hele landet og kjørt kampanjer i sosiale medier. Jeg tror og håper vi har nådd ut både til dem som lenge har hatt en drøm om å jobbe innen brann og redning, og til dem som kanskje ikke har tenkt at dette kan være et yrke for dem, men som nå har blitt nysgjerrige.