Samtlige nektet straffeskyld

Hallis Bakke forsvarer de 41 tiltalte aksjonistene. Over 30 av dem møtte i retten i dag.

Hallis Bakke forsvarer de 41 tiltalte aksjonistene. Over 30 av dem møtte i retten i dag.

Roy Ervin Solstad

– Hvis det politiet gjorde 12. juni var riktig, burde de tiltales for tjenesteforsømmelse i alle de sju andre blokadene vi har hatt siden. Da har politiet holdt seg unna.

2014110512000020141105104243

At politiet ikke har dukket opp, eller gjort noe siden 12. juni tolker jeg som at de har innrømmet at de gjorde feil da de påla oss å fjerne oss fra kaia.

Geir Ingebrigtsen, tiltalt klubbleder for havnearbeiderne i Tromsø.

res@lomedia.no

Det sier klubbleder for havnearbeiderne i Tromsø, Geir Ingebrigtsen til Transportarbeideren under en av pausene i rettssaken mot 41 demonstranter som aksjonerte mot streikebryteri på havna i Tromsø 12. juni.

– At politiet ikke har dukket opp, eller gjort noe siden 12. juni tolker jeg som at de har innrømmet at de gjorde feil da de påla oss å fjerne oss fra kaia, sier Ingebrigtsen. Han er en av mange på tiltalebenken.

Arrestert

Det var den 12. juni arresterte politiet i Tromsø 41 demonstranter i Tromsø som blokkerte lossing og lasting av hurtigruten. Aksjonen var rettet mot NorLines i Tromsø som demonstrantene hevdet benyttet streikebrytere for å utføre godshåndteringen på hurtigruta mens de ordinære havnearbeiderne streiker i sympati med kampen for tariffavtale i Risavika utenfor Stavanger. Årsaken til selve arrestasjonen var at aksjonistene nektet å fjerne seg på politiets oppfordring. Samtlige ble tatt med på politikammeret og ilagt en bot på kr. 4000,-. Ingen av de arresterte vedtok boten, men alle ble løslatt etter få timer.

Fra hele landet

I dag startet behandlingen i Nord-Troms tingrett, med hele 31 av de opprinnelige 41 arresterte til stede på tiltalebenken. Ingebrigtsen er strålende fornøyd med oppmøte.

– Det er utrolig bra at det kommer så mange fra hele landet, sier han, og ler av spørsmålet om han nå leder den største ansamlingen av gjengkriminelle i Tromsøs historie.

– Dette er i hvert fall veldig spennende, smiler han.

Lovlig pålegg

Politiadvokat Morten Hermansen sa i sin innledning at retten ikke skulle vurdere selve arbeidskonflikten, men kun lovligheten av politiets pålegg ti demonstrantene om å fjerne seg etter det politiet oppfattet som en aksjon som var på vei til å bli en ordensforstyrrelse.

– Var politiets pålegg gyldig så har man en plikt ti å fjerne seg. Hvis pålegget ikke er gyldig, kan ikke de tiltalte straffes. Så spørsmålet er om politiet hadde en rimelig og fornuftig grunn til å be de tiltalte å fjerne seg, sa Hermansen.

De tiltaltes advokat Hjallis Bakke avviste at det hadde dreid seg om ordensforstyrrelse, men sa seg for øvrig enig i hva saken egentlig dreier seg om.

På spørsmål fra rettens formann Stian Advocaat Endre svarte imidlertid alle de tiltalte "ikke straffeskyldig" etter tiltalen.

Kjennelse i mai

Hermansen viste for øvrig til en kjennelse i Nord-Troms tingrett fra 22. mai som nektet blokade for en varselt tredagers boikott, og som sa at arbeidet som ble gjort av de NorLine-ansatte var lovlig, og at blokaden var ulovlig.

– Men det er viktig å presisere at politiet ikke har tatt stilling til selve arbeidskonflikten, sa Hermansen.

Bakke pekte imidlertid på at kjennelsen fra tingretten var en tidsbegrenset forføyning for den varslede boikotten, og dermed ikke gjaldt senere.

– I tillegg er sympatistreiken lovlig, og aksjonene retter seg ikke mot Hurtigruten, men arbeidet streikebryterne gjør, understrekte Bakke.

Rettens formann, Stian Advocaat Endre sa før vitneavhørene at tingretten ikke kunne avsi noen dom i forhold til selve konflikten mellom havnearbeiderne og NorLines.

– Det er ikke mitt mandat til å vurdere arbeidstvisten, sa han.

Politiet har hentet inn to vitner, mens 13 av de tiltalte skal forklare seg for Nord-Troms tingrett i de fire dagene som er avsatt til behandlingen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy