Lønnsforhandlinger 2024
Se hvem som kan bli tatt ut i storstreik fra mandag
Dersom partene ikke blir enige natt til søndag, blir det streik. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
Fellesforbundet gjør seg klart til storstreik i industrien, med streikevarsel for 14.000 arbeidere. Her kan du sjekke hvilke bedrifter som omfattes.
torgny@lomedia.no
eline@lomedia.no
Lønnsoppgjøret i privat sektor går inn i sin mest intensive periode, etter at Fellesforbundet i dag la fram hvem som skal streike dersom det ikke blir enighet innen fristen. Det betyr også at meklingen går fra frivillig til tvungen.
Det er 14.301 arbeidere innenfor industrien som er tatt ut og nå må gjøre seg klare til konflikt.
Det er ved midnatt natt til søndag at Fellesforbundet og Norsk Industri må være enige om et forslag til løsning. Partene har riksmekler Mats Ruland inne for å bistå i arbeidet, og all erfaring tilsier at de kommer til å gå godt over fristen.
Ofte kommer det ikke en avklaring på om det faktisk blir streik før søndag ettermiddag eller kveld.
I lista kan du søke og se hvilke bedrifter streiken vil gjelde.
Store industribedrifter tatt ut
Det er store deler av leverandørindustrien som vil lede an i en eventuell streik.
Viktige bedrifter som Aibel, Aker Solutions, Framo, Kongsberg Maritime og Pon er tatt ut. Streikeuttaket gjelder både i bedrifter som er medlem i NHO og for Fellesforbundet-medlemmer som jobber i bedrifter som har direkteavtale med forbundet.
Fellesforbundets leder Jørn Eggum understreker i en pressemelding at målet er å komme til enighet gjennom mekling. Men dersom dette ikke går, er streik et faktum.
– Dette første uttaket vil bidra til en effektiv streik som vil ramme arbeidsgiversiden hardt. Skulle vi ende i konflikt, vil det fortløpende komme flere uttak, sier Eggum.
Streikebidraget er 6000
Er du blant dem som skal streike, kan du forberede deg på et streikebidrag fra Fellesforbundet på 6000 kroner i uka. Enslige forsørgere får i tillegg 500 kroner uka. En streik pågår helt til partene har klart å komme fram til en ny løsning. Denne vil så bli sendt ut på uravstemning. Det kan også komme til tvungen lønnsnemnd, altså at regjeringen og til slutt Stortinget griper inn og stopper streiken.
Lønnsoppgjøret forklart: Vi forklarer deg frontfag og lønnsoppgjør
Det er penger som gjelder i år
I år er det økt kjøpekraft som er det helt sentrale kravet, etter at kjøpekraften har blitt redusert flere oppgjør på rad. Forventningene til et resultat som gir medlemmene mer å rutte med, er derfor store i år – i en situasjon med svært høy rente på boliglån og priser som har gått i været også på helt nødvendige forbruksvarer. Forventningene blir ikke lavere av at bedriftene nå forsyner seg langt grådigere av de verdiene som skapes i bedriftene. I årene 2009-2021 lå lønnsandelen i industrien, den andelen av verdiskapningen som gikk til lønn, stabilt mellom 80 og 85 prosent. Siden 2021 har lønnsandelen sunket til 70 prosent.
Det tekniske beregningsutvalget har anslått at prisene kommer til å øke med 4,1 prosent i år. Dermed må trolig resultatet i frontfaget ligge rundt 5 prosent lønnsvekst for at forhandlingsdelegasjonen skal godta forslaget til ramme for lønnsoppgjøret i frontfaget.
Parat har meldt plassfratredelse for 15 bedrifter, hvor flere av disse har avdelinger på ulike lokasjoner. Detaljert oversikt over bedrifter med én, eller flere lokasjoner, er meddelt Riksmekleren og Norsk Industri. I første omgang vil Parat ta ut 1064 arbeidstakere i en eventuell streik.
Parats streikeuttak frontfaget 2024