STADIG BEST: Reversering av oppdeling og bestillermodeller, har igjen gitt resultater på undersøkelser. Oslo Sporveier er stadig best.
Werner Juvik
ola.tommeras@fagbladet.no
Bærekraftbarometeret til BI er utarbeidet for andre år på rad.
I undersøkelsen måles selskaper på sosiale, økonomiske og miljømessige parameter. I år som i fjor er det Sporveien i Oslo som scorer flest poeng.
Totalt 150 selskaper har fått plass på lista. Av øvrige kollektivselskaper havner Flytoget på en åttende plass, Ruter på 20. plass, bybusser på 28., Vy tog på 46. plass og diverse busselskaper nedover lista. De nye togoperatørene Go Ahead og SJ kom ikke med blant de 150.
Gikk motsatt vei
– Hadde vi fortsatt båret navnet KTP (Kollektivtransporttjenester), så hadde vi aldri i verden tronet på toppen av noen lister, mener Rune Aasen, nylig avtroppet leder av Oslo Sporveiers arbeiderforening (OSA).
Han var leder da Sporveien ble oppdelt i tjue selskaper som bestilte av hverandre mens driftsselskapet fikk navnet KTP i 2006, og da Frp-byråd Jøran Kallmyr i 2011 svarte på økonomiske utfordringer ved å forberede anbud på all drift.
Valget stoppet anbud, og i 2013 lot daværende byråd Ola Elvestuen (V) navnet Sporveien få komme tilbake og ledelse og ansatte fikk samle selskapene til ett.
– At vi fikk drive i egenregi framfor meningsløse omorganiseringer, er grunnen til at Sporveien er der selskapet er i dag, sier Aasen.
• Sporveien i verdenstoppen på effektivitet
Sparte 330 millioner kroner
To år senere rundet innsparingene ved å få drifte i egenregi 330 millioner kroner. I 2014 plasserte Sporveien seg som det tredje mest effektive kollektivselskap i verden.
– Vi har gjort det motsatte av hva som nå gjøres i jernbanen, påpeker Aasen.
– Det er ikke rasjonelt med anbud og oppsplitting av kollektivtjenester. Kollektivtrafikk er et velferdsgode som ikke egner seg på anbud, sier dagens OSA-leder, Ola Floberg.
Bekrefter hva vi visste
Om at Sporveien nok en gang troner på topp i BIs oversikt over de mest bærekraftige selskapene, sier Floberg:
– Det bekrefter jo hva vi har visst i mange år. Det er ingen tvil om at skinnegående kollektivtrafikk er best på miljø. Det er sjelden fokus på hvor lite energi som skal til for å flytte en trikk- eller t-banevogn, men det er vesentlig mye mindre enn med gummihjul. Når folk transporteres energieffektivt med ren strøm, så er det helt klart best for miljøet. I tillegg gir stordriften god økonomi. Dette hadde vi aldri oppnådd uten å være ett selskap der ansatte og ledelse kan jobbe sammen om å nå målene, sier Floberg.
Oslo sporveier
• 2006: Oslo snur opp ned på selskapsstrukturen for kollektivtransport i hovedstaden. Kollektivtransportproduksjon AS (KTP) opprettes som eierselskap til et konglomeratet av drifts- og vedlikeholdsselskaper.
• 2011: Det er nå 20 selskaper som bestiller, kontrollerer og utfører tjenester for hverandre. Konsulentfirmaet Rokade legger fram en rapport som viser at modellen koster 55 millioner kroner ekstra hvert år, bare i dobbeltbyråkrati.
• Daværende samferdselsbyråd Jøran Kallmyr svarer på rapporten med å legge til rette for anbud på drift av trikk og bane. Planen stoppes av valgresultatet.
• 2013: Byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen (V), går med på å gjenopprette gamle Oslo sporveier og begrave Kollektivtransportproduksjon (KTP) AS. Samme år ble drifts- og vedlikeholdsselskaper som tidligere var underlagt KTP, slått sammen med Sporveien AS.
• 2014: Olso Sporveier har effektivisert for 330 millioner kroner. Plasserer seg som det tredje mest effektive kollektivselskap i verden, i en undersøkelse utført av Community of Metros og Nova.
• 2021: For andre året på rad troner Oslo sporveier øverst på BIs bærekraftsbarometer.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
LØSNING: – Hvis vi organiserer oss bedre, slik vi har startet på via klubbprosjektet, kan antallet uten tariffavtale gå ned. Men det vil nok aldri bli null, sier Svend Morten Voldsrud.
Fagforbundet