INNLANDET FØRST: Leder for Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Innlandet, Anders Kollmar-Dæhlin, har jobbet mye det siste året med busstjenester og egenregi. Det kan ende med at Innlandet blir først i landet til å reversere utviklingen med rutebuss på anbud.
Privat
ola.tommeras@fagbladet.no
– Helt fram til slutten av en lang debatt var det usikkert hvilken vei det skulle gå, helt til Pensjonistpartiet erklærte at de ville støtte rutebusskjøring i egenregi. Da var flertallet sikret, sier leder av yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Innlandet, Anders Kollmar-Dæhlin.
Han har jobbet lenge overfor fylkespolitikere om rutebusskjøring og sjåførenes arbeidsforhold etter mange år på anbud. Innlandet har som resten av landet, satt busstjenestene ut på anbudskonkurranser de siste 20 årene.
• Sjåfører på anbud: – Vi måles på minuttene
Dårligere arbeidsforhold
Nå er det gjennombrudd for egenregi i fylket som består av det gamle Oppland og Hedmark. I november ble det lagt fram en utredning om rutebuss på anbud, som konkluderte med at det er god konkurranse og lite utbytte, men også med forverrede arbeidsforhold for sjåførene på ruter i sentrale områder. I tillegg ga streiken i høst oppmerksomhet til bussjåførenes arbeidsforhold i en hverdag med konkurranse om å kjøre billigst.
– Det er en dårlig måte å behandle folk på – slik bussjåførene blir behandlet i dag, sa nestleder i Samferdselsutvalget i Innlandet fylke, Sjur Arnfinn Strand (Ap), til Fagbladet før behandlingen av utredningen.
• Vil ikke lenger ha buss på anbud
– Det er god distriktspolitikk
I går stemte Rødt, SV, Arbeiderpartiet, MDG og Pensjonistpartiet for å utrede busskjøring i egenregi. Høyre og Fremskrittspartiets 28 representanter gikk imot.
– Argumentene vi har ført fra Fagforbundets side, er at det er god distriktspolitikk å ta busskjøringen tilbake i egenregi. For hvert anbud er det brukt mer og mer ressurser på byene der trafikkgrunnlaget og fortjenesten er størst, mens bygdene har fått dårligere tilbud. Kjører fylket bussen selv uten profittkrav, så kan vi se mer samlet på tilbudet. Vi får kontroll på arbeidsforholdene for sjåførene, og vi unngår fortjeneste på offentlige oppgaver, sier Kollmar-Dæhlin.
• Reversering av renovasjon på anbud i Hedmark ble verdenskjent
Drahjelp av streiken
I fjor ble det gjort en tilsvarende utredning i Trøndelag, uten at det nådde fram politisk. I mellomtiden har det vært busstreik, der alle har fått høre om sjåførenes hverdag.
Kollmar-Dæhlin hadde tro på at streiken kunne bevege politikerne i retning egenregi.
– Også Høyre-politikere ønsker at de som utfører jobben, skal ha gode betingelser, sier Kollmar-Dæhlin.
Kontrakt etter kontrakt
Dersom utredningen ender med flertall for å ta skrittet fullt ut og avlyse anbudspraksis, vil busstjenester tas tilbake etter hvert som kontrakter utløper.
Den første kontrakten som utløper i Innlandet, er bussrutene i Valdres i 2024. «Arbeidet med en ny kontraktsrunde må starte i 2022, og et vedtak om å endre anbudspraksis bør derfor gjøres i 2021», skrev fylkesrådmannen i saksframlegget tidligere i år.
– Nå håper vi jo at andre fylker vil se til Innlandet, sier Kollmar-Dæhlin.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold