Seksåringene kan miste avslutningen på grunn av streiken i kirkens barnehager

Arbeidsgiverne nekter å søke fagforeningene om dispensasjon

HUMØR: Kampviljen og humøret er på topp utenfor Akasia Nykirken barnehage.

HUMØR: Kampviljen og humøret er på topp utenfor Akasia Nykirken barnehage.

Sara Bell

Mange spente førskolebarn skulle gjerne hatt den siste tiden før skolestart i barnehagen sin. For mange barn er det tøft at de kanskje ikke får det, og kan miste den gjeve avslutningsseremonien.

2017052412290320170524125739

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Fagforbundet og de andre streikerammede fagforeningene sier de vil stille seg positive hvis arbeidsgiverorganisasjonen Spekter sender en søknad om dispensasjon fra streiken, slik at seksåringene kan få avslutte barnehagetiden på en skikkelig måte med den tradisjonelle avslutningsseremonien.

– På slutten av barnehagetiden snakker vi mye om at barna nå skal begynne på skolen. Noen av barna trenger litt hjelp til å opparbeide gleden over at barnehagetiden er over, og at de nå snart er skolebarn, sier Magnhild Selvik, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Akasia-barnehagene.

Selvik sier at både barn og voksne er lei for at de nå antagelig ikke får denne siste avslutningen.

– Det er tøft for mange barn å avslutte den trygge barnehagetiden, sier hun.

Ansatt er eier, og samtidig tatt ut i Akasia-streiken

Førskolebarna hedres

Vanligvis er det en høytidelig seremoni i barnehagen med overrekkelse av diplom og perm med utvalgt arbeid som barna har gjort mens de har vært i barnehagen.

Noen barnehager har også overnattingstur å ei hytte, andre har bytur og går på pizza-restaurant.

– Vi har også laget god mat på avdelingen og gjort stas på de eldste barna våre som skal begynne på skolen, sier Selvik.

Streikerammet pappa kjøpte is til streikende barnehageansatte

Spekter sier nei

Fagforeningene sier de vil behandle en dispensasjonssøknad fra Spekter positivt slik at førskolebarna kan avslutte årene i barnehagen på en verdig måte. Men Spekter vil ikke søke dispensasjon.

– Vi har ikke hørt noe fra dem, sier Odd Haldgeir Larsen, forhandlingsleder for Fagforbundet.

Noe han er svært overrasket over.

– Kommer det en søknad om dispensasjon, vil vi vurdere den positivt, sier Larsen.

Larsen sier at fagforeningene vil ramme folk minst mulig ved en streik.

– Vi vil la Akasia-barna avslutte barnehagetiden sin på en verdig måte. Hvis Spekter finner det formålstjenlig å sende en dispensasjonssøknad vil vi bistå, sier Larsen.

Her har pensjonseksperten Steinar opprettet pensjonskontor på gata for de streikende i Bergen

– Fagforeningene ansvarlige

– Hvis fagforeningene mener at de har tatt ut feil i streikeuttaket kan det bli gjort om ved å trekke plassfratredelsen, sier informasjonssjef i Spekter Ingvild Dahl Dørnes.

– Streikeuttaket er det de som er ansvarlige for. Vi kommer ikke til å søke dispensasjon, sier hun

Følg Fagbladet på Facebook

Spekter ønsker å forhandle

Tirsdag kveld tok arbeidsgiverforeningen Spekter initiativ for å avslutte streiken.

– Vi har tilbudt å imøtekomme fagforeningene på en rekke punkter for å løse streiken i Akasia. Vi sitter klare ved forhandlingsbordet, og har invitert fagforeningene til nye forhandlinger, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten til NTB.

Spekter har først og fremst foreslått at partene gjør det samme i Akasia som man har gjort i en rekke andre virksomheter, nemlig å avtale en midlertidig innskuddspensjonsordning som kan reforhandles når det er avklart hvordan de fremtidige tjenestepensjonsordningene blir.

Bratten sier at siden fagforeningene har inngått avtale om slike midlertidige pensjonsordninger i andre virksomheter, er det uforståelig at de ikke kan gjøre det samme i Akasia.

– Vi vil vurdere forslaget som har kommet. Dette er en konflikt med Akasia og har ikke noe med andre virksomheter å gjøre, svarer forhandlingsleder Odd Haldgeir Larsen fra Fagforbundet.

Spekter påstår at streiken kan være over

Tidlig onsdag ettermiddag kommer Spekter med en pressemelding, der de presenterer følgende tolkning av fagforeningenes tilbud om dispensasjon:

– Vi har forstått det slik at fagforeningene nå ønsker å trekke plassfratredelsene slik at Akasias barnehager kan åpne igjen for å gi seksåringene en fin avslutning på barnehageåret. Vi setter pris på dette, og ber organisasjonene komme med en tilbakemelding på fra hvilket tidspunkt vi kan varsle foreldrene om at barna kan møte opp, sier Anne-Kari Bratten i Spekter.

– Jeg registrerer hva Bratten mener. Vi er i streik, vi, sier en oppgitt Odd Haldgeir Larsen.

– Vi står på vårt, og vil vurdere en dispensasjonssøknad hvis den kommer. Akasia sitter med hånda på rattet, sier han.

Akasia-selskapene

Bergen kirkelige fellesråd skilte ut og omdannet Akasia til aksjeselskap fra nyttår 2016. Akasia AS eier fem datterselskapet; Akasia Eiendomsforvaltning AS, Akasia Eiendom AS, Akasia regnskap AS, Akasia Kirke og Gravplass AS og Akasia barnehage AS. Det siste selskapet driver 20 private barnehager, hvorav 18 i Bergen, med plass til 1500 barn.

Streiken i Akasia

Fagforbundet stevnet i mars Akasia for arbeidsretten, og 5.mai var streiken «for å sikre retten til livslang og tariffestet pensjon» et faktum. Etter at streiken ble trappet opp 18.mai, omfatter den 279 arbeidstakere. 159 av dem tilhører Fagforbundet, 101 er medlem i Utdanningsforbundet, 14 er fra Delta og fem fra Lederne.

Barnehagestreiken har fått mye omtale, men også ansatte i andre Akasiaselskaper er tatt ut. Fagforbundets streikende medlemmer jobber i barnehager, i kirke og gravplass og i eiendomsutvikling.

Vi kommer ikke til å søke dispensasjon

Ingvild Dahl Dørnes, informasjonssjef i Spekter

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy