Selv om du ikke har fått sommerjobb ennå, er det fortsatt håp. Her er ekspertenes råd

Seint ute med å finne sommerjobb? Det er fortsatt muligheter for å finne noe.

Seint ute med å finne sommerjobb? Det er fortsatt muligheter for å finne noe.

PER LØCHEN / NTB scanpix

Les ekspertenes tips for å skaffe deg sommerjobb i siste liten.

2018051113380020180514123449

tips@fagbladet.no

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og for mange ungdommer er dette muligheten til å ta sine første skritt inn i arbeidslivet. For mange studenter er det også en fin anledning til å spe på studielånet med noen ekstra kroner.

For de aller fleste sommerjobber har søknadsfristen gått ut for lengst. Men det finnes fortsatt muligheter for de som ennå ikke har funnet seg noe å gjøre i sommer.

– Det viktigste er å komme i gang med søkingen. Det er faktisk ikke for sent. Det er fortsatt mange ledige sommerjobber, sier prosjektleder for Nav Jobblyst, Camilla Aaseth, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dette er lønna i over 300 yrker

Mange ledige stillinger

Et raskt søk på ulike rekrutteringsnettsteder viser at det finnes hundrevis av ledige sommervikariater fortsatt, selv om det nærmer seg 17. mai.

– Vi ser flere ledige stillinger innen hotell og restaurant, kafeer, campingplasser, butikker, kiosker og bensinstasjoner. Ellers kan du gjøre deg tilgjengelig for enkelt vedlikeholdsarbeid som å male hus og gjerder eller klippe plen. Det er også stort behov for vikarer innen bær- og fruktinnhøsting, åkerarbeid og hagearbeid. Avisbud er det behov for, og barnepass eller dyrepass, sier Aaseth.

Kommersiell direktør i bemanningsselskapet Adecco, Bjørn Wiik, sier det fortsatt finnes mange ledige stillinger som sommervikar. Men de mest populære stillingene for unge, som for eksempel i klesbutikker, er nok allerede tatt.

– Hvis du er over 18 år, er det mange ledige jobber innen transport og lager. Følg med på Nav og hos bemanningsbyråer. Eventuelt kan du møte opp direkte hos en arbeidsgiver. Møt opp i resepsjonen, ta med deg CV og si at du ønsker å søke på en ledig stilling som ligger ute, sier Wiik.

Heismontørene i Orona streiker for tariffavtale

Manglende erfaring

Mange unge som søker seg jobb, opplever å jobbe i motbakke fordi de ikke har arbeidserfaring å vise til på CV-en. Men det finnes triks for å overbevise arbeidsgivere om å satse på deg likevel.

Eksempler kan være at du har vært barnevakt, tillitsvalgt i elevrådet eller drevet med frivillig arbeid. Mange har vært i arbeidsuke gjennom skolen eller har påtatt seg ekstra ansvar på fotballaget. Det er viktig å få fram hvorfor du vil jobbe i akkurat den bedriften.

– Vis fram hva som er motivasjonen din. Dersom du ikke har profesjonelle referansepersoner, kan du for eksempel bruke treneren din eller en ansatt på fritidsklubben du henger på, sier Aaseth.

Nav Jobblyst kan også hjelpe deg. Gjennom sin Facebookside eller Snapchatkonto kan du be om hjelp til å utforme en CV eller formulere en søknadstekst som er skreddersydd til en jobb du ønsker å søke på.

– Få fram at du har lyst til å jobbe og gjøre en innsats. Vis at du brenner for noe, og ikke bare har et økonomisk motiv med å søke deg en jobb. Vis at du ønsker deg arbeidserfaring og at du ønsker å bygge deg en CV. Den første jobben vil gjøre det lettere å få seg en annen jobb senere. All arbeidserfaring er relevant, og det er viktig i din første jobb å være ryddig, opptre proft og vise at du er villig til å jobbe, sier Wiik i Adecco.

Brannansatte får ikke økt tillegg for helgejobbing – siden de jobber alle dager uansett

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy