JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Setter av 10 millioner til nytt senter: – En ny æra for yrkesfag

NY ÆRA: – Senteret er helt avgjørende for å kunne møte samfunnets behov for faglærte og faglærte med høyere yrkesfaglig utdanning, mener LO-sekretær Trude Tinnlund.  

NY ÆRA: – Senteret er helt avgjørende for å kunne møte samfunnets behov for faglærte og faglærte med høyere yrkesfaglig utdanning, mener LO-sekretær Trude Tinnlund.  

Leif Martin Kirknes

Regjeringens mål er å styrke arbeidet med forskning og utvikling av yrkesfaglig utdanning. LO og NHO jubler.

2024092616011320240926160113

berit.baumberger@fagbladet.no

– Et nasjonalt senter for yrkesfag er etterlengtet og markerer starten på en ny æra for yrkesfag i Norge, skriver Trude Tinnlund i LO i en pressemelding.

Regjeringen varsler nå at de foreslår å sette av 10 millioner kroner i 2025 for å etablere et nasjonalt senter for yrkesfag.

Senteret skal være en pådriver for å øke relevansen og kvaliteten i yrkesfagopplæringen. Det skal legges til Molde, hos Utdanningsdirektoratet.

– Senteret vil samle nasjonal kunnskap, samt drive forskning og utvikling på tvers av utdanningsnivåene for de yrkesfaglige kvalifikasjonene og kompetanse som utvikles i arbeidslivet i tett samarbeid med partene, skriver LO-sekretæren.

FRONTER SENTERET: Det er Elise Waagen (Ap) og Marit K. Strand (Sp) som fronter det nye senteret i pressemeldingen. Her er de sammen med Marianne Solberg  fra FO ved en tidligere anledning. 

FRONTER SENTERET: Det er Elise Waagen (Ap) og Marit K. Strand (Sp) som fronter det nye senteret i pressemeldingen. Her er de sammen med Marianne Solberg fra FO ved en tidligere anledning. 

Solfrid Rød

Lovet i Hurdalsplattformen

I Hurdalsplattformen skrev regjeringen at de vil opprette et slikt senter. Nå kommer altså nyheten.

LO har tidligere gitt innspill til ideen, og de har deltatt i utvalget som utredet senteret.

Elise Waagen (Ap) og Marit K. Strand (Sp) skriver i pressemeldinga at senteret vil være bra for yrkesfagelever, utvikling av yrkesfaga og rekruttering til arbeidslivet.

I etableringsåret vil 5 millioner gå til å etablere drift og 5 millioner til de første forskningsanskaffelsene.

– Vi satser tungt på yrkesfag, utstyrsstipend og fagskoler, og dette støtter opp om yrkesfagelevene sine muligheter videre, skriver Waagen i pressemeldinga.

FORNØYDE: Både NHOs Ole Erik Almlid og LO, her ved Peggy Hessen Følsvik, er fornøyde med nyheten.

FORNØYDE: Både NHOs Ole Erik Almlid og LO, her ved Peggy Hessen Følsvik, er fornøyde med nyheten.

Leif Martin Kirknes

Foreslo 70 millioner

Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, er også fornøyd. De hadde i sitt innspill til statsbudsjett for 2025 foreslått å sette av 70 millioner til etablering av dette senteret. Nå ligger altså 10 millioner på bordet.

– Vi ser fram til at det nye senteret skal bli en viktig aktør i fag- og yrkesopplæringen, skriver Almlid i pressemeldinga. 

– Vi ser nå at flere ungdommer søker seg til og interesserer seg for yrkesfaglig studieprogram på videregående. Da er det helt på sin plass at vi får realisert et senter som jobber systematisk med utvikling av disse fagene, skriver NHO-sjefen.

Legges til Molde

Senteret legges altså til Molde, et fylke med 67 prosent søking til yrkesfag.

– Fylket har mange ulike bedrifter som setter pris på fagarbeidere, og ulike miljøer som kan bidra inn med kompetanse til senteret. I tillegg må gode yrkesfagmiljøer andre steder i landet også melde seg på både for næringslivets og velferdstjenesters behov, skriver Marit K. Strand (Sp).

Les bakgrunn: Setter i gang arbeidet med nasjonalt senter for yrkesfag

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy