Den internasjonale helsearbeiderdagen 26. november
Silje vil være en rågod helsefagarbeider – lei av alt maset om videreutdanning
NÆR PASIENTEN: – Det beste med jobben som helsefagarbeider er at jeg kan være der for et annet menneske, sier Silje Drag.
Karin E. Svendsen
Silje Drag (24) er lei av at folk syns hun bør gå videre – det vil si bli sykepleier.
karin.svendsen@fagbladet.no
– Jeg vil utvikle meg som helsefagarbeider. Det er vi som arbeider nær pasienten. Jeg valgte dette yrket for å være til stede for og å hjelpe pasientene, sier Silje Drag.
Etter sju år på nevrologisk avdeling, først to år i lære, deretter som ansatt, er hennes erfaring at sykepleiere har mindre pasientkontakt enn hun og de nesten 50 andre helsefagarbeiderne ved Drammen sykehus.
– Leger og sykepleiere har mer ansvar for dokumentasjon, og må bruke mer tid på papirarbeid, sier hun.
Sykepleieutdanningene har ikke bestemt om de vil tilby yrkesvei for fagarbeidere
Sikrer kvaliteten
Silje Drag er blant de helsefagarbeiderne som har utmerket seg. Først som lærling og Buskerud-mester i helsearbeiderfaget i 2012. Siden som ferdig helsefagarbeider og veileder for nye lærlinger på sykehuset. Dessuten er hun medlem av prøvenemda i Nedre Buskerud.
– Prøvenemda godkjenner nye fagarbeider. Slik sikrer vi kvaliteten på framtidas helsefagarbeidere. Kvalitetssikring er også en viktig del av jobben min som veileder for lærlinger på avdelinga mi på sykehuset, sier 24-åringen.
Ikke «bare» helsefagarbeider
Flinke helsefagarbeidere opplever ofte at kolleger og andre mener de bør gå videre; de tenker ikke da på en videreutdanning på fagskolen. Nei, de syns flinke helsefagarbeidere bør bli sykepleiere.
– Jeg har tatt påbygg. Men bare for å ha det. Ikke for å ta sykepleien, understreker hun.
– Jeg vil heller være en så rågod helsefagarbeider med masse kunnskap, legger hun til.
For henne ville det vært et nederlag om hun måtte bli sykepleier for å få jobbe på sykehuset.
– Heldigvis er det ingen her som snakker om «bare» helsefagarbeider, sier hun om kollegene på sykehuset i Drammen.
Under utvikling
Som medlem i prøvenemda plikter Silje Drag å holde seg à jour. Hun har også lyst å utvikle seg faglig, og bruker mye tid og energi på å bli stadig bedre. Noen tror nok at en helsefagarbeider under utvikling er på vei til å bli sykepleier.
– Men vi som er helsefagarbeidere, klamrer oss til faget. Dette er et yrke hvor jeg har gode muligheter til å utvikle meg, mener hun.
Hun leser mye fag, både på nett og papir. Og så lærer hun av både kolleger og pasienter.
– Det siste jeg lærte, var et tips fra lærlingen min; å blande ekstra næring i smoothien til en pasient som mistet vekt.
Vil styrke faget
Selv kjemper hun for at helsearbeiderfaget skal få høyere anseelse. Men hun skulle ønske at flere ville gjøre noe for å gi plass for fagarbeiderne.
Hun ønsker heltid, men er avhengig av ekstra vakter. Hun ønsker også større muligheter til avansement.
– Mange sier de vil fremme faget, men de sikrer ikke muligheter for dem som har valgt å bli helsefagarbeidere, mener hun.
– Hvis du ser at du kan bli dyktig, stopper karrieren likevel opp. Det fins ikke en stilling til deg – i hvert fall ikke en hel stilling. Derfor velger mange å ta sykepleien, sier hun.
Ingeniørsjefen: – Det er de med fagbrev i bunnen som er a-laget
(Artikkelen fortsetter under bildet)
EN GAVE: – Helsefagarbeidere med læretid på sykehus er en gave til oss uansett om de fortsetter her eller tar med seg det kliniske blikket over til en kommune, sier Lise Gulbrandsen.
Karin E. Svendsen
God veiledning på sykehuset
Sykehuset i Drammen har hatt lærlinger i helsearbeiderfaget siden 2008. Mens lærlinger mange andre steder ikke får fast jobb etter endt læretid, har Drammen sykehus ansatt 20 av til sammen 72 lærlinger i løpet av åtte år. Sykehuset har også ansatt fem helsefagarbeidere som har gått i lære andre steder.
– Her har vi et system for hvordan vi tar oss av lærlingene, sier Lise Gulbrandsen, leder for Utdanningsavdelingen i Vestre Viken helseforetak.
Hun mener lærlingene får god veiledning og dermed også god opplæring.
– Vi skjønner at det er en viktig gruppe, sier Gulbrandsen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
FRAMTIDA: – Helsefagarbeideren har helt klart en plass i framtidas sykehus, mener Lene Strømmen.
Karin E. Svendsen
Den viktige omsorgsevnen
Lene Strømmen er fagutvikler på nevrologisk avdeling hvor Silje jobber.
– Vi er fornøyd med de helsefagarbeiderne vi har. Både sykepleierne og helsefagarbeiderne våre har stor arbeidskapasitet og omsorgsevne, og vi har nok arbeid til alle, sier hun.
Fagutvikleren understreker at uansett yrkestittel er det de personlige egenskapene som teller mest.
– Viktigst er gode holdninger og verdier.
Nesten bare deltidsjobber i kommunene
Lite heltid for unge helsefagarbeidere
Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleier