Krisen ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
SISTE: Generalforsamlingen sa nei til videre drift av folkehøgskole
En gruppe pensjonister vil ha en snuoperasjon for å redde skolen.
Heidi Steen
I ettermiddag slukket siste håp for videre drift ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker.
ola.tommeras@fagbladet.no
– Mulighetene finnes. Vær så snill, gi skolen en pause, ba lærer gjennom tre tiår, nå pensjonist Torgrim Kristoffersen foran generalforsamlingen i Arbeiderbevegelsens folkehøgskole (Ringsaker folkehøgskole).
Det Kristoffersen kaller en løst sammensatt gruppe lærer-pensjonister ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole, som endret navn til Ringsaker folkehøgskole i sommer, engasjerer seg nå sterkt i å redde sin gamle arbeidsplass.
De ble ikke hørt.
De har lyktes en gang før, i 2003. Da snudde eieren LO etter at sekretariatet først hadde gått inn for å avvikle drift av folkehøgskolen. Nå vil han gjenta en snuoperasjon.
• Ringte rundt til alle elevene
Har snudd skuta før
– Skolen ble den gangen reddet i siste liten. Vi fikk en ny sjanse. Alle årene deretter, fram til de siste fire, fem årene, var en suksesshistorie, sier Kristoffersen. Han er overbevist om at den suksessen vil kunne gjentas.
– Mulighetene er mange. Det skolen trenger nå er et pusterom. Vi trenger ikke et forhastet vedtak, mener han.
Styret ga administrasjonen kniven på strupen i begynnelsen av august. Kravet var at elevtallet måtte opp til minst 35 innen 15. august. Da det ikke lyktes, gikk styret inn for avvikling 15. august, tre dager før skolestart.
• Styret sa nei til videre drift
– Muligheter finnes
Skolens generalforsamling er LO-sekretariatet der hvert av forbundene i LO er representert. De skal ta stilling til innstillingen fra styret, som er umiddelbar avvikling av skolen. Elevene har allerede blitt tilbudt plass på samarbeidende skoler.
– Lærerne har uansett lønn under oppsigelse. Det koster LO ingenting å gi skolen en pause. La en bredt sammensatt gruppe snu hver stein, lete etter muligheter. De finnes, mener Kristoffersen.
Fagbladet har tidligere omtalt planlagte prosjekter med motivering av ungdom som faller ut av ordinær skole og tilbud til ukrainsk ungdom som har fått opphold, men venter på å få tildelt bostedskommune.
• Jobber intenst med å skaffe nye elever
En viktig skole
– Skolen har en helt spesiell posisjon i arbeiderbevegelsen. Den har sin nisje i medieutdanning, internasjonale forhold og solidaritetsarbeid, sier Kristoffersen.
Det støtter lærer i internasjonal politikk ved Nansenskolen, Steinar Bryn. Han har hatt tett samarbeid med Arbeiderbevegelsens folkehøgskole om internasjonale prosjekter.
– Det er ingen andre som gjør det folkehøgskolen på Ringsaker gjør. Den viderefører fagbevegelsens verdier og holdninger. Det er overraskende om LO er villig til å nedlegge den, kommenterer Bryn.
Bryn er selv blant folkehøgskolelærere med et livslangt, brennende engasjement for undervisningsformen.
– Folkehøgskolen er en kraftfull inspirasjon til læring, en form for utdanning som er enestående i verden, men mange skoler sliter. Det er et økende problem å skaffe elever i flere av de 80 folkehøgskolene i Norge, forteller han.